De vitessevluchten voor de oude duiven zitten er al weer op.
Zaterdag 9 juni werd de laatste vlucht in dit klassement vervlogen en wel vanuit Charlevilles Meziere, 333 kilometer
hemelsbreed gelegen ten opzichte van Ootmarsum. Deze afstand is in feite te groot om deze vlucht als een vitessevlucht te bestempelen. In België, de bakermat van de duivensport, hebben ze daar wel de juiste benaming voor: namelijk een kleine midfondvlucht. De reden waarom toch voor deze afstand is gekozen is omdat het zuidelijkste deel van de afdeling 9, de Achterhoek, anders afstand te kort komt. Het verschil tussen het noordelijkste en het zuidelijkste punt van de Afdeling 9 bedraagt namelijk zo’n 70 kilometer en dat verschil is voor een vitessevlucht eigenlijk veel te groot.
Ruim 100 duiven van 12 liefhebbers uit Ootmarsum hadden hun duiven voor deze vlucht ingekorfd. Grote favoriet voor de overwinning was, uiteraard, de comb. K. & K. Meijers. Hun absolute topduif, Heartbeat, was de onverwachte
misser van twee weken te boven. Toch, en dat moet gezegd worden, ging deze klasbak niet als 1e getekende de mand in. Het was “Queen Rossi” die volgens Kas Meijers voor de overwinning ging. Een mens, zelfs een duivencoach, kan zich vergissen ! Gelost om 08.00 uur was het Heartbeat, die voor de zoveelste keer als eerste werd geconstateerd en nu met een snelheid van pakweg 118 kilometer per uur. Een absolute topsnelheid, niet alleen vanwege de klasse van de duivin maar uiteraard ook ten dele door de stevige zuidwestenwind. Met deze overwinning werd niet alleen de weekendprijs, geschonken door Wasserij Het Springendal uit Oud Ootmarsum, opgeëist, maar ook het aan- en onaagewezen vitessekampioenschap. In het kielzog van de comb. Meijers was het Bert Damhuis, die beslag wist te leggen op de 2e plek. Gait Wolbers wist zijn 50-jarig huwelijk de nodige glans mee te geven met een 4e plek, net voor Bennie Senger.
Het duivenseizoen is nu als het ware op zijn top. Naast de laatste vitessevlucht stond de tweede dagfondvlucht op het programma en wel vanuit Salbris, een plaats nagenoeg in het hart van Frankrijk op een niet kinderachtige afstand van 655 kilometer. Sponsor van deze vlucht was Van Buren Bouwmaterialen te Ootmarsum. Er werd in het verleden nogal eens geklaagd over dubbele vluchten in het weekend. De indruk bestaat dat het merendeel van de liefhebbers dit langzamerhand wel op waarde weten te schatten. Want waar gaat het in de duivensport om ? Juist, het opwachten van de duiven en de adrenaline-stoot bij de melker als hij zijn eerste duif ziet aankomen. Vorige week werd geconstateerd dat de duiven van Theo Luttikhuis de juiste vorm misten. Een vraag die binnenkwam was: wat is nu precies vorm/forme bij postduiven ? “ Het antwoord daarop is simpel: de duiven verkeren dan in een toestand, waarin ze het beste presteren. Een gedreven melker zal alles op alles zetten om bij een teruglopende vorm de goede vorm terug te pakken. Soms is alleen al een weersomslag daarvoor voldoende maar als dat achterwege blijft, wordt er gegrepen naar, in het geval van Luttikhuis, Ab’s Wonderolie. Het resultaat was er naar.
12 Deelnemers uit Ootmarsum hadden 83 duiven ingekorfd welke onderdeel uitmaakten van een konvooi van ruim 7.000 duiven van de afdeling 9. Er werd gelost om 07.00 en na de aankomsten van de vitessevlucht was de verwachting dat ook deze vlucht een hoge snelheid zou opleveren. Het was de eendaagse fondtopper ‘907’ van Luttikhuis die met een snelheid van ruim 105 kilometer per uur om 13.13 uur de overwinning opeiste. Een uitstekende prestatie van deze 6-jarige doffer, niet alleen in Ootmarsum maar ook in groter verband: een 7e in het verband Ootmarsum-Denekamp-Oldenzaal, een 18E in kring 2 en een 35ste van 7180 duiven van de hele afdeling 9. Ook op deze vlucht was het Bert Damhuis, die met Leontientje beslag wist te leggen op de 2e plek. Behoren de overwinnaars van beide vluchten tot de betere duiven, de duif die daar ongetwijfeld ook tussen hoort is voornoemde Leontientje. Een 6-jarige duivin die met deze 2e plek haar 56ste prijs in haar carrière binnenhaalde, geen staartprijzen maar meestal in de kop van de uitslag ! Vermeldenswaard is dat deze duivin afkomstig is van wijlen Leo Slots, die destijds al opmerkte dat het een bijzondere duif was. Ook Bert herkende de klasse en hevelde haar na het overlijden van Leo over naar zijn succesvolhok aan de Grote Maten. Wat er van terecht is gekomen hebt u net kunnen lezen. Ook Jim van Ingen wist uit het vormdal te klimmen . Zijn schalieduivin was goed voor een derde plek, net voor Douwe Kuipers.
De volledige uitslag:
Charlevilles Meziere, 9 juni , 101 duiven
1. en 3. comb. K. & K. Meijers
2. B. Damhuis
4. G. Wolbert
5. B. Senger
Vitessekampioenschap
Onaangewezen:
1. Comb. K. & K. Meijers
2. D. Kuipers
3. J. van Ingen.
Aangewezen:
1. Comb. K. & K. Meijers
2. D. Kuipers
3. H. Damhuis
Salbris, 9 juni, 83 duiven
1. Th. Luttikhuis
2. B. Damhuis
3. en 5. J. van Ingen
4. D. Kuipers