Tegen de wind in, dat is voer voor duiven met een kop

De tweede vlucht voor de postduiven zorgde voor geheel andere omstandigheden dan de eerste keer. Een stevige noordenwind liet de beesten geen ruimte om ontspannen naar huis te vliegen. Het was werken geblazen en dus was de wind voer voor duiven met een kop. Snelvliegers, die de juiste vorm en het karakter hebben om deze omstandigheden te trotseren. Het leidde binnen de Othmarvliegers tot successen voor de gevestigde orde. Tenminste een groot gedeelte daarvan, want anderen strijken zich nu over het haar, want hun duiven, ondanks alle trainingen, presteerden onder de maat. Het seizoen is nog maar net begonnen, dus is er nog alle gelegenheid om de volgende slagen te winnen. De redactie van deze site volgt de wedstrijden dankzij deze spanning wekelijks en Martin Weghorst van de Othmarvliegers maakt ons wegwijs in deze bijzondere tak van sport.

IMG_2880 (Small)

De vlucht vanuit Tongeren 

Werden vorige week als kandidaten voor het vitesse-kampioenschap de comb. Meijers, de gebr. Damhuis en Gerrit Schepers genoemd, als volkomen outsider oftewel ‘black horse’  wilde Jim van Ingen op de tweede vlucht laten zien dat hij ten onrechte niet als titelkandidaat werd gezien. Echter, als eendaagse fondspecialist,  was daar ook helemaal geen reden toe. Enfin, het kan verkeren.
Was de 1e vlucht een droomvlucht, de 2e vlucht vergde aanmerkelijk meer van de duiven. Op 203 kilometer, in Tongeren, tegen de Limburgse grens aan, kon er om 11.15 gelost worden. Prima omstandigheden, maar wel, in ieder geval in Twente, een serieuze wind uit het oosten. Dat zou betekenen, in theorie dan, dat de duiven enigszins naar het westen zouden afdrijven met als gevolg dat de westelijk wonende liefhebbers in het voordeel zouden zijn. De duiven zouden dan vanuit het westen het luchtruim van Twente binnenkomen en dat zou voor de Ootmarsumse liefhebbers gunstig zijn.  De praktijk is, als zo vaak, weerbarstiger dan de theorie.  Een blik op de site waar alle uitslagen te vinden zijn, compuclub.nl, leert dat juist de oostelijke liefhebbers in het voordeel waren.

Met een op de hele vlieglijn oostelijke wind, is dat schier onmogelijk. Er moet dus iets anders gespeeld hebben. Wat precies, is en blijft onduidelijk . Hoe dan ook, de omstandigheden waren voor iedereen gelijk en dan komt het aan op forme, gezondheid etc. De comb. Meijers wist als eerste hun duif te constateren, bijna 2 uur en 3 kwartier nadat er gelost kon worden. Hun duif wist een snelheid te halen van 72 kilometer per uur en dat duidt er toch wel op dat het niet echt gemakkelijk was: er moest gewerkt worden. Met 19 duiven in de prijzen van de 38 ingekorfde was hun prijspercentage 50% en dat is een prima resultaat zeker nu zij ook nog eens 5 duiven bij de 1e tien wisten te spelen.  Qua hok en aantal duiven is Gerrit Schepers geen grote liefhebber, maar bovenal is hij melker en weet hij, zeker in de eerste fase van het seizoen alles uit zijn duiven te halen.  Met 3 duiven bij de eerste tien onderstreepte hij zijn aspiraties en kandidatuur.  Hij werd al genoemd, Jim van Ingen, met 2 en 3 wist hij zich wederom in de kop van de uitslag te nestelen. Alhoewel hij het zelf glashard ontkend, moet toch geconstateerd worden dat met 14 duiven in 10 minuten de forme er wel degelijk moet zijn. Rechtop tegen de wind in en dan ook nog eens hard,  is in dit geval meer dan toepasselijk.

Een goede uitslag maakte ook Han Damhuis, weliswaar net buiten de top 10 maar met een prijspercentage van 33%  was er voor hem geen reden tot klagen.

Bijna louter tevreden gezichten dus ’s avonds aan de stamtafel bij het afslaan van de klokken, alhoewel een enkeling er flink de smoor in had. Goed trainende duiven en toch op vijf minuten, nadat het peloton gearriveerd is, pas de eerste duif. Dan is het zaak de moed er in te houden en er zelfs een tandje bij te zetten. We kennen allemaal het spreekwoord van de eerste pannenkoek en het verhaal van de hardlopers. Er is dus nog hoop, maar de melker zelf is aan zet.

De volledige uitslag van de vlucht vanuit Tongeren, gesponsord door Wasserij Het Springendal te Oud-Ootmarsum, met 348 duiven van 17 liefhebbers.

1, 5,7, 9 en 10: Comb. Meijers
2 en 3: Jim van Ingen
6 en 8: G. Schepers.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Grootste duivenliefhebber ter wereld bij Kas en Karel Meijers

Het afgelopen weekend kregen Kas en Karel Meijers hoog bezoek uit China. Niemand minder dan de heer ...

Lees verder >
Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >