Vertegenwoordigers van de kermisexploitanten, horeca Ootmarsum, beveiliging, politie, brandweer, handhaving, EHBO/Rode Kruis en Noaberkracht hebben onlangs de Koale Karmis 2016 geëvalueerd. Ook dat is een traditie om een paar weken na het evenement samen te komen om de kermis door te spreken en verbeterpunten mee te nemen naar het volgende jaar. In grote lijnen was er tevredenheid bij alle betrokkenen en kon men concluderen dat het driedaagse evenement goed tot zeer goed verlopen is.
De beveiliging en politie lieten weten dat er twee uitzettingen zonder gevolgen hadden plaatsgevonden en er een aantal bonnen is uitgedeeld voor wildplassers. Verder waren er weinig tot geen incidenten en er heerste een ongedwongen, gezellige sfeer. De loopkoppelszijn goed bevallen. Gevraagd wordt om de Markstraat volgend jaar extra te verlichten door verlichting te plaatsen bij Stadscafé en Rien Schulten. Als de kermisattracties uitgaan, is de verlichting uit en de attracties staan voor de reguliere straatverlichting. Dit kan voor onveilige situaties zorgen. Ook is het zaak zondagavond goed de veiligheid in de gaten te houden als enkele exploitanten beginnen met de afbouw, terwijl het café bezoek nog gewoon doorgaat.
Andere opstelling Kerkplein
De inrichting van het Kerkplein wordt samen met de betrokkenen in het voorjaar van 2017 onder de loep genomen. “Hoe kunnen we de verschillende zaken, zoals Lunapark, veemarkt en de landbouwmachines het beste plaatsen, zodat het zowel vanuit het veiligheidsoogpunt als gezelligheidsoogpunt een goed invulling krijgt.”
De kermisexploitanten toonden zich tevreden over het verloop. Hun vraag was of de zaterdag met een uur verlengd mag worden, omdat deze dag steeds drukker begint te worden. De friettent op de hoek Oostwal/Markstraat moet anders gesitueerd worden en dat wordt meegenomen naar volgend jaar.
Gemeente denkt na over andere organisatie kermis
De gemeente organiseert sinds jaren de Koale Karmis. Vanuit de Veiligheidsregio is aangegeven dat dit niet de voorkeur heeft, omdat de gemeente organisator, vergunningsverlener en handhaver tegelijk is. Zij zien het liefst dat de gemeente Dinkelland de organisatie van de kermissen in Denekamp en Ootmarsum elders neerlegt, bijvoorbeeld bij een plaatselijke organisatie. Met deze mededeling zijn de exploitanten niet blij. Een partij er tussen moet er aan verdienen, dus commercieel nadeel: of de exploitanten betalen meer, of de bezoeker etc. Ook verdwijnt de neutrale invloed van de gemeente. De horeca geeft aan niet de organiserende partij te willen zijn. Jelle Kamphuis van National Safety Security Group geeft een voorbeeld van de Profronde Almelo. De stichting organiseert het evenement en de horeca heeft een convenant met de stichting. Misschien is dit een idee? De gemeente zegt toe dat in de loop van 2017 nadere informatie volgt over hoe het verder gaat en dat zij de diverse belanghebbenden, zoals de kermisexploitanten hier uiteraard bij betrekken. .
De conclusie is in ieder geval dat de Koale Karmis 2016 een succes is geworden waar men in de komende jaren graag op wil voortborduren.