Veertig jaar leidde Theo Veldhuis de Kemveldloop. In eerste instantie met zijn maat Johan Kemerink. Die bekende Kemveldloop is niet de enige verdienste van Theo Veldhuis. Dat bleek uit het relaas van wethouder Benno Brand, die na afloop van zijn speech Tilligtenaar Theo Veldhuis koninklijk mocht onderscheiden.
Kemerink en Veldhuis samen Kemveldloop
“Telkens als ik het anekdotische verhaal over het ontstaan van de KemVeldloop hoor, moet ik lachen. Johan Kemerink daagt Theo Veldhuis uit om tegen hem te hardlopen. Om maar niet alleen te hoeven lopen, mocht iedereen meelopen en aanmoedigen, maar het ging om de weddenschap. En dan die afkorting: KemVeld, Kemerink tegen Veldhuis. Het lijkt een soort van historische naam met veel lading, maar het is gewoon de afkorting van jullie achternamen. Uiteindelijk is het wel een historische naam geworden natuurlijk, temeer door het wegvallen van Kemerink en door de bekende naam die de loop in de regio is geworden.
De weddenschap was in 1985, het jaar waarin jullie vervolgens besloten dat jullie titanenstrijd een jaarlijkse hardloopwedstrijd moest worden. Inmiddels zijn we bijna 40 jaar verder en is het evenement niet meer weg te denken van de regionale hardloopkalender.
De KemVeldloop is echter niet uw enige verdienste in dit prachtige dorp Tilligte, meneer Veldhuis. Integendeel. U verricht veel vrijwilligerswerk en bent uw leven lang verbonden bij alles wat in Tilligte wordt georganiseerd. U bent actief in de buurt en staat bekend als iemand die klaarstaat als het om noaber-taken gaat. De kerk, de voetbalkantine, het MFA-gebouw; u helpt ze daar voort.
Bij Tilligte s.v. was u al sinds uw jongste jeugd lid. U was er ook keeper, scheidsrechter en leider. U heeft er zelfs honderd keer achter elkaar getraind zonder een training over te slaan.
Voor de KPJ was u zelfs de eerste Sint Nicolaas die werd ingehaald in Tilligte en u heeft vele intochten en huisbezoeken verzorgd. U was ook nog bestuurslid bij de KPJ.
Vanaf dag 1 was u betrokken bij de Oldtimerdag Tilligte. Opbouwen en het activiteitenterrein aankleden, handgereedschap bij de oude ambachten verzorgen: niets was u teveel.
Laat ik de Kleindierenvereniging Noordoost-Twente niet vergeten. U heeft menig predicaat gehaald met uw goed verzorgde kleindieren. U bent vaak Nederlands kampioen geweest. Ook werkt u altijd mee aan de tentoonstellingen van de vereniging.
Maar nu terug naar de KemVeldloop, want daarvoor zijn we hier vandaag immers. Het verhaal van het ontstaan van de wedstrijd is natuurlijk prachtig maar toch kreeg de geschiedenis een nare draai door het overlijden van Johan Kemerink, slechts 4 jaar na de eerste editie van de KemVeldloop. Het was een schok maar tegelijkertijd ook een stimulans om het evenement te blijven organiseren. Sindsdien is de KemVeldloop echt úw evenement.
De kracht van de KemVeldloop is niet eens het sportieve – hoewel de afstanden natuurlijk ongekend sportieve prestaties zijn – maar het is de gezelligheid. En laat dat maar aan u over.
Mooi trouwens dat de olympische gedachte ook in Tilligte troef is. En als iemand dan wint, dan wordt hij op onnavolgbare wijze door u geëerd. De prijsuitreiking alleen al schijnt een reden te zijn om naar de KemVeldloop te komen, net als de wijze waarop u verslag doet van de wedstrijd.
Ik hoorde trouwens over startschoten met een jachtgeweer. Ik wist niet dat wij van de gemeente daar een vergunning voor uitgaven?
Verder staat de KemVeldlop bekend om zijn organisatie. Alles gaat zoals het hoort. Een mooi parcours, een gezellige nazit en een trouw aantal lopers. De loop gaat intussen gewoon met de tijd mee. Het was nogal nieuws toen 8 jaar geleden de tijden elektronisch geregistreerd gingen worden. Met de hand klokken was eigenlijk niet meer te doen. En zo kwam het dat ook de KemVeldloop-deelnemers werden uitgerust met een chip voor tijdsregistratie. Hoewel dat klokken met de hand ook wel z’n charme had, 32 jaar lang.
We zijn vandaag aanbeland bij de veertigste editie van de KemVeldloop. Bij het vieren van het 25-jarig bestaan van de KemVeldloop was er een halve marathon en nu, bij het nieuwe jubileum, opnieuw. Mooi dat u deze jubileumeditie op deze manier extra feestelijk maakt. En respect voor de deelnemers; ik doe het ze niet na.
Na 40 jaar voorzitterschap neemt u echter afscheid van uw taken. Dat valt u zwaar, kan ik me indenken, maar ik vraag u om het juist te zien als een ongekende prestatie om trots op te zijn.
In 40 jaar tijd bent u de animator van een prachtig sportevenement geweest dat Tilligte op de kaart heeft gezet en talloze sportievelingen in beweging bracht. U bent degene die sport op hetzelfde belang weet te schatten als gezelligheid en dat weet uit te dragen naar iedereen die wil meedoen en meewerken aan dit prachtige sportieve evenement.
Het zijn verdiensten die zeer gewaardeerd worden, meneer Veldhuis. Ik neem daarom aan dat ik namens allen spreek als ik zeg dat het zeer terecht is dat u vandaag geëerd wordt voor uw inzet voor Tilligte en in het bijzonder voor de KemVeldloop. De heugelijke mededeling is deze: u krijgt een Koninklijke onderscheiding en wordt benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau. Van harte gefeliciteerd.”
Deze onderscheiding leidde tot vele waarderen reacties, waaronder ook die van diverse OLC leden, die al jaren de Kemveldloop in hun agenda hebben staan. Ze waren in deze editie direct getuige van een bijzonder moment met de nodige emoties, want deze Kemveldloop betekende ook de laatste van good old Theo Veldhuis.