Het museumjaar 2024 staat in het Educatorium in het teken van Aardrijkskunde. Het thema is dan ook ‘Thuis in de wereld’. Heerlijk is het om te zien hoe een deel van het schoolmuseum met kaarten, globes, methodes en nog veel meer de sfeer uitademt van het vak Aardrijkskunde. Tijdens de opening van deze expositie werden al de bekende plaatsen opgesomd, die deze ‘oud leerlingen’ vroeger moesten leren. Let op, deze expositie is zeker niet alleen voor de senioren, maar zeker ook voor jongeren. Met eenvoudige proefjes en opdrachten kunnen kinderen en natuurlijk ook volwassenen bezig zijn met klimaatverandering, kaartlezen, of zelf een zonnewijzer en kompas maken.
Tijdens de opening werd er een ‘mat’ onthuld met daarop de wereldkaart en deze krijgt een plek in het Educatorium. Alle bezoekers in 2024 lopen over deze ‘kaart’ en hebben dus ‘de wereld aan hun voeten’.
Hans van Zuilekom, voorzitter van het schoolmuseumbestuur, liet de schoolbel klinken als opening van het officiële gedeelte. In de wereld van het Educatorium zijn vrijwilligers onmisbaar en dus dankte hij deze mensen. Niet alleen de werkgroep, maar ook alle andere vaste medewerkers kregen de complimenten van de voorzitter. “Het schoolmuseum beschikt over een hechte groep vrijwilligers om er samen ieder jaar weer een prachtig museumjaar van te maken.” Daarna gaf hij het woord aan Harry Leppink, die met verschillende petten op herinneringen aan vroeger ophaalde. Hij maakte een reis als jochie vanaf de Kuiperberg naar zijn toenmalige woonplaats Enschede. “Het landschap van Jetses, het gedicht van van Deinse en je weet dan als kind al dat je je hele leven reist en schrijft. Het zijn de momenten dat je jouw wereld leert kennen en hoe belangrijk is dan de leerkracht, die je dat bijbrengt,” laat Harry Leppink weten.
Daarna was het de beurt aan werkgroeplid Joeke van Rietschoten om de expositie ‘Thuis in de wereld’ nog meer cachet te geven. Zij gaf het woord aan Nan de Jong, die met een treffend gedicht deze Aardrijkskunde opende. Zij verhaalde over het verdriet van de aarde met al haar actuele zorgen. “De aarde is er maar één keer en deze moeten we behouden. Samen willen we naar het paradijs op aarde,” liet Nan de Jong weten. Vervolgens kreeg wethouder Benno Brand het woord om het museumjaar te openen. Hij sprak uiteraard zijn waardering uit voor de activiteiten van het schoolmuseum en de inzet van de vrijwilligers. Verder noemde hij ook het belang van het toerisme voor de gemeente Dinkelland. “In 2023 hebben we in onze gemeente 450.000 overnachtingen gehad. Dat zijn geweldige getallen en dus is de toeristische sector van groot belang voor deze gemeente. Ieder museum heeft daar een belangrijke rol in en dus ook het schoolmuseum. Kom met een goed beleidsplan en dan kijken wij als gemeente of er een bijdrage mogelijk is, gaf de wethouder een voorzet naar het schoolmuseumbestuur. Hans van Zuilekom pakte de handschoen op en liet weten dat er zeker een beleidsplan komt. “Het succes van een goed seizoen is en blijft een wisselwerking tussen meerdere partijen. We zijn blij dat het bestuur van de VVV hier is en ook leden van het Stadsberaad. Samen moeten we er voor zorgen dat de toerist naar Ootmarsum blijft komen. Als schoolmuseum kenden we voor de Corona-tijd toch zo’n 9000 bezoekers. Nader hand is het gezakt naar pakweg 7000 belangstellenden. We willen weer naar die cijfers toewerken van voor de Coronatijd en dat heeft niet alleen met onze inzet te maken. Ook Ootmarsum en Dinkelland moet aantrekkelijk blijven voor de toerist. Samen de schouders er onder zetten om er weer een mooi jaar van te maken,” laat van Zuilekom weten. “In vergelijking met 2022 hadden we al een toename van 14% van het aantal bezoekers in 2023. We gaan er vanuit dat dit aantal ook in 2024 groet, want met deze expositie laten we zien wat er allemaal in de wereld te zien is geweest. Op en top aardrijkskunde, zonder TomTom, maar voor jong en oud interessant en leerzaam.”