Tuincentrum Oosterik heeft in samenspraak met de gemeente Dinkelland het voormalige bedrijfscomplex van Kuipers beschikbaar gesteld voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen. Hier kunnen 40 tot 80 vluchtelingen op een fatsoenlijke manier worden opgevangen voor de maximale termijn van 2 jaar.
In samenwerking met de ‘NOT gemeenten’ (Dinkelland, Tubbergen, Losser en Oldenzaal) worden op dit moment vluchtelingen opgevangen in Losser. In januari zal de gemeente Dinkelland deze opvang overnemen. Op dit moment worden er in Losser 40 mensen opgevangen.
Het college van Dinkelland is blij, dat hiermee op een goede manier tegemoet kan worden gekomen aan de taakstelling vanuit het Rijk. Ook de medewerkers en vrijwilligers verhuizen mee naar de nieuwe locatie in Dinkelland. Wethouder Cel Severijn: “Mooi hoe we dit oppakken, samen met onze collega gemeenten. Deze samenwerking met Losser is tot nu toe ook heel goed verlopen.”
Er komt veel op alle Nederlandse gemeenten af
De Rijksoverheid is verantwoordelijk van eerste opvang van vluchtelingen tot het toewijzen van statushouders aan gemeenten. Deze zogenaamde ‘migratieketen’ zit op dit moment helemaal vast. Het Rijk is nu met spoed op zoek naar locaties waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen om de doorstroom in de migratieketen weer op gang te brengen. Aan alle Nederlandse gemeenten is gevraagd om versneld statushouders op te nemen en tijdelijke opvang voor vluchtelingen te realiseren. De taakstelling voor de tijdelijke huisvesting van vluchtelingen loopt voor alle Twentse gemeenten via de Veiligheidsregio Twente (VRT).
Tijdelijke opvang vluchtelingen in Noord Deurningen
Voor de opvang in het voormalige bedrijfscomplex van Kuipers worden de bedrijfshal en het kantoor de komende tijd ingericht. Hier kunnen vluchtelingen op een fatsoenlijke manier worden opgevangen, voor de maximale termijn van 2 jaar. De uiteindelijke uitvoering van deze opvang zal in stappen gaan, waarbij we rekening houden met veranderende taakstellingen.
Een goede communicatie en goed contact met betrokkenen en omwonenden is hierbij belangrijk. Burgemeester John Joosten heeft daarom op donderdag 17 november als eerste tijdens de Algemene jaarvergadering van de Kernraad Noord Deurningen, waarvoor alle inwoners van Noord Deurningen waren uitgenodigd gesproken, over bovenstaande ontwikkelingen. Omwonenden ontvangen hier ook een informatiebrief over. Daarnaast organiseert de gemeente voor alle inwoners van Noord Deurningen een informatie-inloop avond op een nog nader te bepalen moment.
Regie houden
De aankomende asielspreidingswet geeft de Rijksoverheid meer bevoegdheid om zelf locaties aan te wijzen binnen gemeenten. “Wij pakken zelf de regie.” aldus Wethouder Cel Severijn “Wat we niet willen is ‘achter de vraag aan hobbelen en verrast worden’, maar verder kijken naar de toekomst.” De taakstelling waar de gemeente mee wordt geconfronteerd is namelijk doorlopend aan verandering onderhevig.
Gemeente Dinkelland wil de regie houden op alle taakstellingen, die rondom migratie op de gemeente afkomen. Hierbij trekt het college samen op met de gemeenteraad en betrekt ook de inwoners en kernraden zoveel mogelijk hierbij. “Wij willen als gemeente Dinkelland een veilige en comfortabele woonomgeving bieden aan iedereen. Vluchtelingen èn Dinkellanders.”