In de buurtschap Agelo is men momenteel druk bezig met de toekomst. De buurtschapsraad en van daaruit de nodige werkgroepen met vrijwilligers staan op de bres om de leefbaarheid ook voor de volgende generaties te garanderen. Daarnaast wil men de kern meer uitstraling geven.
In de basisschool ’n Baoken is er een gemeenschapsruimte gerealiseerd en voor de school ligt een fraaie jeu de boulesbaan. Ook aan de achterkant wordt het plein verfraaid. Om dat te vieren is er vrijdag de opening van deze multifunctionele ruimte en wordt ook aandacht besteed aan de verfraaiing van Agelo en de verdere projecten, die nog uitgevoerd worden.
“Tijdens deze feestelijke opening is er tijd om de multifunctionele ruimte te bekijken, maar worden er ook demonstraties gegeven, zodat belangstellenden een indruk krijgen van de vele mogelijkheden, die deze ruimte met het nieuw aangelegde plein biedt,” vertellen Jan Sanderink en Frank Pikkemaat. “We zijn best trots dat we dit allemaal met veel vrijwilligers hebben kunnen realiseren. Agelo moet werken aan de toekomst. De school is nu nog het kloppend hart en dat willen we graag zo houden, maar bestaanszekerheid heeft de basisschool niet. Stel dat deze onderwijsinstelling wegvalt dan moeten we een alternatief hebben om toch een gemeenschappelijke ruimte tot onze beschikking te hebben. Het draait echt om de leefbaarheid, die willen we ook in de toekomst blijven garanderen. Daarnaast is deze multifunctionele ruimte een prima plek om jong en oud met elkaar te verbinden,” stellen Jan Sanderink en Frank Pikkemaat vast.
Versterken van de kern van Agelo
Agelo heeft een kleine kern, maar de druk bereden Weerselosestraat geeft niet aan dat daar iets te beleven valt. Dat beeld wil men graag veranderen en daarom zijn er verdere plannen ontwikkeld om ook dat te kunnen realiseren. “De passanten razen vaak voorbij en zien niet eens dat er een kleine kern met een prachtig landschap ligt. Dat willen we verbeteren door aanpassingen te doen en bijvoorbeeld een kleine brink met misschien wel een muziekkoepel aan te leggen. Verder hebben we de fietsstroken voorzien van klinkers en zijn de komborden dichter bij de kern geplaatst. We willen op kleine schaal laten zien dat hier echt wel iets te beleven valt. Een prachtige Mariakapel, een gezellig café en dan ook nog het kloppend hart als de school met dus nu de gemeenschapsruimte. Deze buurtschap kenmerkt zich door saamhorigheid, maar ook bescheidenheid. Wij denken echter dat we ons best wat meer mogen profileren. En dat we zaken kunnen realiseren hebben we het verleden laten zien. Agelo Schoon & Groen is één van de eerste, zo niet het eerste project ‘Dorpen in het groen’, die geheel zelfstandig door de bevolking is georganiseerd en uitgevoerd. De totstandkoming van de Mariakapel, een initiatief van twee inwoners, is met steun van vele inwoners is gerealiseerd. Agelo kent de brooduitdeling en de Pinksterbruidjes. Twee tradities met enorme historische waarde. Tevens zijn de carnavals – en klootschietersvereniging van groot belang en zorgen zij voor een sociale binding. Het is echter van groot belang dat we tijdig zorg dragen voor één of meerdere, bindende factoren binnen de gemeenschap. Een stuk ruimtelijke kwaliteit, die de buurtschap Agelo op de kaart zet naar de buitenwereld toe, maar ook zeker naar de eigen inwoners,” is de stellige overtuiging van Pikkemaat en Sanderink.
Sociale verbinding tussen jong en oud
Er wordt in Agelo een situatie gecreëerd dat als de school mocht verdwijnen de omgeving de moeite waard is om deze te behouden en op enige wijze voor het dorp in stand te houden, met een functie voor de gemeenschap. De plannen worden uitgevoerd in het Kader van Dorpsplan Plus en vanuit een subsidie van de provincie Overijssel in het kader van het versterken van de ruimtelijk kwaliteit in het buitengebied van Agelo. Alle reden dus om deze opening te houden om deze sociale verbinding tussen jong en oud te vieren. Vrijdag 2 september vanaf 16.00 uur tot 19.00 uur is men van harte welkom in ’n Baoken aan de Heggelkampsweg 4. Belangstellenden kunnen dan met eigen ogen zien wat er allemaal gerealiseerd is en welke (kleine) projecten er nog in het vat zitten.