Toename aantal wegrijders na ongeval in Overijssel

Wegrijden na een ongeval is strafbaar. Toch ging het in Overijssel vorig jaar vaak fout. Bijna 4.250 keer werd aangifte gedaan door slachtoffers, een toename van ruim 17% ten opzichte van 2021 en het hoogste aantal sinds 2012. Vooral in Dinkelland vond een sterke stijging plaats. In deze plaats werd er 185 keer weggereden na het veroorzaken van een ongeluk. In 2021 waren dat er 75. Dit en meer concludeert Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Altijd melden
Een schutting omver rijden, tegen een geparkeerde auto aan botsen of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de benadeelde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaker mis in Overijssel. Het aantal incidenten steeg veel sterker dan de landelijk gemiddelde stijging van 7,7%.

Gemeentelijke uitschieters zijn Dinkelland (+146,7%), Hellendoorn (+88,2%), Wierden (+72,2%) en Twenterand (+57,9%). In Kampen vond juist de sterkste daling plaats van het aantal geregistreerde wegrijders na een ongeval (-13,3%).

In deze gemeenten de meeste ‘wegrijders’

In Enschede werd in 2022 het vaakst aangifte gedaan door slachtoffers, maar ook in Zwolle ging het vaak mis. De top 5 gemeenten in Overijssel met de meeste wegrijders:

  • Enschede: 860 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Zwolle: 675 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Hengelo: 435 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Deventer: 400 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Almelo: 265 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

In Olst-Wijhe werd het minst vaak een proces-verbaal opgemaakt voor wegrijden na een ongeval (40). Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Het volledige onderzoek is te vinden op: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/wegrijden/na/verkeersongeval

Minimaal 68 miljoen euro aan schade

“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er door rijden hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt Menno Dijcks auto-expert van Independer uit. Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. Het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, omdat er lang niet altijd bewezen kan worden dat een ander motorvoertuig betrokken was bij de schade. Ook doen niet alle slachtoffers aangifte.

Doorrijden strafbaar

“Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Het afsluiten van een nieuwe polis wordt dan een stuk moeilijker”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit. Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Aantal verkeersongelukken in Overijssel met 7,5% gestegen

Aantal verkeersongelukken in Overijssel met 7,5% gestegen

Van eenzijdige ongevallen tot kop-staartbotsingen en aanrijdingen: het aantal ongelukken in het Over...

Lees verder >
Enorme wachtlijsten: 53% Overijsselse poliklinieken haalt afgesproken norm wachttijden niet

Enorme wachtlijsten: 53% Overijsselse poliklinieken haalt afgesproken norm wachttijden niet

Heb je lichamelijke klachten en ben je doorverwezen naar een medisch specialist? Reken dan wel op ee...

Lees verder >
Overgewicht in Overijssel: ruim helft inwoners te zwaar

Overgewicht in Overijssel: ruim helft inwoners te zwaar

Ruim de helft van de Overijsselaars boven de 18 jaar heeft overgewicht, wat betekent dat hun BMI (Bo...

Lees verder >