Trage Tocht Ootmarsum meest gedownloade wandeling

Op de site www.wandelzoekpagina.nl  is een wandeling rondom Ootmarsum in 2014 het meest gedownload. Het gaat hier om de zogeheten Trage Tocht Ootmarsum, die op deze site ook nog eens met 5 sterren wordt beoordeeld.  Daarnaast wordt over deze meest gedownloade wandeltocht het volgende verteld.

Walhalla voor wandelaars
De omgeving van Ootmarsum is on-Nederlands (mooi). Als de Zuid-Limburgse heuvels het ultieme wandelparadijs zijn, dan is dit meest oostelijke stukje van Twente toch minstens een
‘walhalla voor wandelaars’. En daar zijn zeker vier motieven voor aan te voeren. Allereerst het glooiende landschap, dat zorgt voor steeds weer wisselende perspectieven en fraaie panorama’s. Ten tweede de grote hoeveelheid onverharde wegen en paden, die een onbekommerde en rustige wandeling garanderen. Op de derde plaats komt de aangename variatie van een kleinschalig landschap met bosjes, houtwallen, beken, boerderijen, weilanden en akkers. En last, but not least biedt het Wandelnetwerk Twente sinds 2006 een keur aan uitgelezen wandelroutes. Het systeem werkt simpel. Op ieder startpunt staat een informatiepaneel met de gemarkeerde rondwandelingen in de directe omgeving. Voor elke wandelaar wat wils. Deze wandeling schakelt een aantal van die routes aan elkaar tot een langere ronde.
De tocht is te vinden via:
IMG_0073 (Small) (Small)
Kuiperberg
De wandeling begint op de parkeerplaats van de Kuiperberg met z’n bijzondere watertoren. De toren werd in 1934 in opdracht van de Waterleiding Maatschappij Overijssel gebouwd. Het bouwwerk is maar ruim 9 meter hoog. Door de ligging op de Kuiperberg was het niet nodig de toren hoger te bouwen om voldoende druk op het leidingnet te krijgen. Hierdoor is dit de laagste watertoren van Nederland. Door de geometrische vormen herinnert de architectuur aan de latere, meer zakelijke variant van de Amsterdamse School uit de jaren dertig van de twintigste eeuw.

Hazelbekke
Aan de overkant van de weg ontvouwt zich al snel het idyllische landschap dat hier overduidelijk mede door de boeren is vormgegeven. De route klimt langzaam naar het boerderijencomplex ‘de Roezeberg’ dat bovenop de Nutter Esch ligt. De glooiende akkers op de es worden afgewisseld door bosjes en weilanden. De boerderij was vroeger een gemengd bedrijf, maar is tegenwoordig voor honderd procent kampeer- en vakantieboerderij. Verderop komen we in het beekdal van de Hazelbeek. Het typisch Twentse beekje dankt zijn naam aan de hazelaars die langs het water staan. Op de oevers groeien de kwetsbare moerasvaren, boswederik en orchideeën zoals de zeldzame grote keverorchis.

Springendal
Over brede zandwegen en langs typisch Twentse boerderijen die opvallen door hun grote, rode daken komen we in het Springendal. De route gaat door het bos naar de bronnen en vijvers waar het dal zo bekend om is. Het mooie natuurgebied ligt boven op de stuwwal van Ootmarsum. Het is een rijk bos, afgewisseld door hooilandjes en een enkele akker. De bronnen van de Mosbeek en de Springendalsebeek zijn niet gegraven, maar borrelen op uit de bodem. Het water in de bronnen heeft een constante temperatuur van tien graden Celsius. Planten die kenmerkend zijn voor de directe omgeving van de bronnen zijn de schitterende orchideeën die het meest zullen opvallen, maar er staat ook volop goudveil en kleine watereppe. In het water van de glasheldere stromen leeft de beekprik: een palingachtig visje dat zich in de bodem ingraaft. De route steekt het dal dwars over en komt over een vlonder langs de bronvijver.

Ootmarsum
Eenmaal uit het bos liggen de glooiende akkers en weilanden rond de buurschap Oud Ootmarsum aan de voeten. Even verderop zijn de rand en de kerk van Ootmarsum alweer zichtbaar. Ootmarsum is één van de bekendste toeristenplaatsen van Twente. Het manifesteert zich graag als kunststad – vanwege de vele galerieën – maar is door zijn middeleeuws aandoende, mooi geconserveerde bebouwing en prachtige omgeving ook in trek. De plaats wordt al in 901 genoemd en is ooit een echt vestingstadje geweest met grachten en wallen. De loop van die wallen of stadsmuren is nog goed te zien. Het centrum is beschermd stadsgezicht en bevat vele vakwerkhuizen en andere historische gebouwen. Bijzonder zijn de grote Gotische Westfaalse hallenkerk en het in rococostijl opgetrokken stadhuis.

Openluchtmuseum
Nog maar net ontsnapt aan de drukte van het centrum komt de route langs het Openluchtmuseum. Het museum is dagelijks open van 10-17 uur (Smithuisstraat 2, tel. 0541-293099 of www.openluchtmuseumootmarsum.nl). De geschiedenis van de landbouw en het leven van vroeger op het platteland is hier te vinden in een fraai parkachtig gebied met maar liefst 15 authentieke gebouwen. Het terrein van het museum wordt doorsneden door de Molenbeek die gevoed wordt door de beekdalen aan de voet van de Kuiperberg. De wandelroute vervolgt z’n weg langs de rand van deze beekdalen en kruipt langzaam weer omhoog in de richting van de Kuiperberg. Op de top van de 68 meter hoge berg hebben we bij helder weer een prachtig uitzicht tot ver in Twente en Duitsland . Al in 1922 heeft de ANWB hier een oriënteertafel geplaatst.

Route en tekst van deze Trage Tocht zijn gemaakt door Rob Wolfs, zie voor meer info www.wolfswandelplan.nl. Deze wandeling is als pdf-bestand met topografische kaart en gps-track te vinden op Wandelzoekpagina:  www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/tragetocht-ootmarsum-walhalla-voor-wandelaars/12190/

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Een zondag in Ootmarsum voor elk wat wils

Een zondag in Ootmarsum voor elk wat wils

Het wordt een zondag in Ootmarsum met voor elk wat wils. Van een oecumenische viering naar een Hopfe...

Lees verder >
Zinloze vernielingen bij rotonde

Zinloze vernielingen bij rotonde

Eerst waren de fietsen aan de beurt en daarna de verkeersborden op de rotonde. Zinloos; deze kwalifi...

Lees verder >
Hartverwarmende inzet voor een schoner milieu

Hartverwarmende inzet voor een schoner milieu

Ook in Ootmarsum en omgeving zorgden vele vrijwilligers weer voor een schoner milieu. Coördinator H...

Lees verder >