Tubbergen en Dinkelland eisen groter aandeel rijksuitkering

Er moet meer geld naar het platteland, vinden wethouder Alfons Steggink (Dinkelland) en Tom Vleerbos (Tubbergen). Het wordt steeds moeilijker om rond te komen van het huidige rijksbudget, zeker nu de gemeenten naast de toegenomen zorgtaken ook zorg moeten dragen voor grote delen van het wegennet en overige infrastructuur. De wethouders spraken hierover met de directie van de VNG en dienden samen met ruim 230 wethouders uit kleine gemeenten een verzoek om koerswijziging in bij minister Plassterk. Op 22 april wordt hierover uitspraak gedaan.

Gemeenten ontvangen maar liefst 60 procent van hun inkomsten van het Rijk. Dit geld komt onder andere uit het gemeentefonds. Hoeveel een gemeente krijgt, hangt af van het aantal inwoners, de oppervlakte en het aantal leerlingen. Daarbij krijgen grotere steden een extra bijdrage. Omdat de bestaande verdeling van middelen scheefgroei veroorzaakt en niet meer aansluit bij de huidige tijd, heeft het Gemeentefonds groot onderhoud ondergaan en is er eens goed onder de motorkap gekeken.

“Uit onderzoek van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) bleek dat door nieuwe criteria en een andere verdeelformule de financiële middelen op een eerlijkere manier over de gemeenten verdeeld kunnen worden”, zegt wethouder Tom Vleerbos.  “Bijkomend effect van deze herverdeling is een verschuiving van middelen van ‘grote’ naar ‘kleine’ gemeenten van in totaal € 88 miljoen. Dat kan voor Dinkelland en Tubbergen enkele tonnen schelen.”

Er is vastgesteld dat het noodzakelijk is de in 2015 voorgestelde verdeelformule volledig en integraal in te voeren. Het bevreemdde beide wethouders dan ook dat de minister in zijn brief van 10 maart  zich niet ondubbelzinnig achter deze conclusie schaart. “Een herverdeling van financiële middelen is essentieel voor de leefbaarheid van veel plattelandsgemeenten en buitengebieden”, stelt wethouder Alfons Steggink.  “Wij hebben daarover veel gesproken met het VNG en op 5 april samen met diverse wethouders en fractievoorzitters van kleinere gemeenten een brief aan Plassterk ondertekend waarin staat dat het van cruciaal belang is dat de uitvoering van dit onderzoek zonder verdere vertraging plaatsvindt.”

Op vrijdag 22 april doet minister Ronald Plassterk hierover uitspraak. Steggink en Vleerbos hopen dat deze gunstig uitpakt voor hun gemeenten. “We hebben er alles aan gedaan om onze invloed uit te oefenen. Nu maar afwachten of het Rijk werkelijk waarde hecht aan de leefbaarheid op het platteland.”

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >