Twee percelen ‘bevrijdt’ van Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot. Eenmaal gevestigd is hij een hardnekkige bewoner, die moeilijk weer weg te krijgen is. De plant heeft een hele sterke groeikracht en daardoor verdringt hij inheemse plantensoorten. Ook op het Springendal komt deze exoot voor en de vrijwilligers zijn ‘het gevecht’ aangegaan en hebben de percelen op de akker achter de grote bronvijver en bij de boerderij van Meerbekke schoon kunnen maken.
Er was helaas maar een kwartet vrijwilligers, die onder een behoorlijk hoge temperatuur van pakweg 27 graden Celsius aan de slag is gegaan. Het is deze noeste werkers gelukt om de Japanse duizendknoop op die plekken te verwijderen. Dat is nog een hele klus, want   de sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop zijn in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen, wegen en dus zeer zeker ook aan de inheemse plantensoorten.
Het werk gebeurde onder leiding van Paul Brandehof, die de vrijwilligerscoördinator is van Staatsbosbeheer. Hij verzorgde de koffie en een koel drankje. Liefhebbers, die een volgende keer van de partij willen zijn om dit vrijwilligerswerk te verrichten, kunnen zich bij Paul Brandehof melden. Zijn mailadres is p.brandehof@staatsbosbeheer.nl. \

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Zompen met de laarzen, soms deinend op het Engbertsdijkveen

Zompen met de laarzen, soms deinend op het Engbertsdijkveen

Een oneindig ondoordringbaar hoogveenmoeras, althans zo moet het gevoeld hebben honderden jaren ...

Lees verder >
Nachtwandeling voor kids in de Engbertsdijksvenen

Nachtwandeling voor kids in de Engbertsdijksvenen

In het donker wandelen in de natuur? ‘Spannend!’ Nee hoor het is helemaal niet spannend, maa...

Lees verder >
Nacht van de Nacht in het Springendal

Nacht van de Nacht in het Springendal

Duisternis, écht duisternis, kennen we dat nog in Nederland? Natuurgebied het Springendal is ja...

Lees verder >