Twee vluchten en twee winnaars met hun duiven in vorm

Het zit momenteel wel goed met de vorm van de duiven van Karerl/Kas Meijers en Frans Oude Nijeweme. Hun postduiven zorgden bij twee verschillende vluchten voor een kettinguitslag. De ‘sprinters van Karel en Kas’ legden beslag op de plekken 1 tot en met 6 voordat deze kettinguitslag doorbroken kon worden. De ‘marathonvliegers’ van Frans pakten de plekken 1,2, 4 en 5, maar moesten een duif van Jim van Ingen naast zich dulden op dit erepodium. Twee prachtige vluchten dus en hieronder weer een prachtig verslag hierover van de vliegende reporter Jim van Ingen.

Kettinguitslagen bij Othmarvliegers!

Wat een weekend hebben de leden van de Othmarvliegers weer achter de rug. Na 7 weken één vlucht per weekend gevlogen te hebben was het dit weekend zaak om de ploeg te splitsen en keuzes te maken. Keuzes die kampioenschappen beïnvloeden en mogelijk vergaande gevolgen hebben voor de rest van het seizoen dat nog tot augustus duurt voor de oude duiven. We zijn er dus nog lang niet, maar na dit weekend kunnen we wel – zo lijkt het – concluderen welke strategie de coach kiest om zijn team(s) zo goed mogelijk richting de eindstreep in augustus te dirigeren.

Die keuzes kregen natuurlijk allereerst vorm op de donderdagavond. Het inkorven voor de vlucht nabij Orléans. Voor de Othmarduiven een kleine 610km, die de duiven in één streep vliegen, mits in goede doen. De voorspellingen waren vrij goed, maar zwaar. De wind zou vanuit het NW waaien maar zeer minimaal om later in Nederland variabel te worden. Dit weertype hadden we enkele weken geleden ook, en toen was het verloop vrij lastig. De coaches denken dus wel 2 keer na, voordat ze de duiven inzetten op deze wedstrijd. Hoewel, Van Ingen koos duidelijk voor deze discipline door 39 duiven in te zetten, Oude Nijeweme lijkt zijn ploeg te halveren en kwam met 20 duiven aan de start. De heren Meijers kozen ervoor om enkel de overnachtduiven (die wedstrijden volgen nog) in te zetten als trainingsvlucht en ook de rest van de Othmarvliegers deden mee, maar met kleine aantallen. Logisch, want zo’n lange afstandsvlucht is niet weggelegd voor alle duiven. Zo moeten deze duiven veelal beschikken over onbegrensde lange afstandsspieren, een sterker karkas, korte bovenarmen (lees: een snellere overbrenging van vleugel naar lichaam) en sterke karakters. De één selecteert hier speciaal op, de ander pakt de individuele duif uit zijn hok en schat deze in naar waarde. Zo ontstaat per liefhebber een favoriete duif die kan excelleren op diens favoriete discipline.

Vrijdag werd er ingekorfd voor Quiévrain. Dit Belgische duivenmekka staat voor de 2e keer dit seizoen op het programma, dus de duiven herkennen wellicht de 315km, die ze moeten afleggen. Dit kan soms als resultaat hebben dat de duiven sneller achter elkaar thuiskomen. Logischerwijze koos Meijers ervoor om hier de rest van zijn ploeg in te zetten met 28 stuks, waarmee hun snelheid ambities worden onderstreept. Oude Nijeweme doet het precies 50/50, maar hier was Van Ingen slechts met 5 duifjes aanwezig. Senger korfde er 4 in, Schepers idem dito, de rest allemaal rond de 6 à 9 duiven.  Men kan dus wel zeggen dat de wedstrijden moeilijker worden, want de duiven komen op hun specialisatie terecht, waarbij het verschil in kwaliteit kleiner wordt. De weersvoorspellingen blijken van donderdag op vrijdag veranderd te zijn. Mogelijke regenbuien onderweg in de buurt van Belgïe. Dat maakte voor deze 315km race niet uit, maar voor de 610km wél.

Zaterdagochtend wordt men via de Facebookpagina Afdeling 9 Oost-Nederland op de hoogte gehouden van het konvooi en de mogelijke lostijden. Hierin werd rond 07:00 duidelijk dat men om 08:00 wilde gaan lossen op beide wedstrijden. Verwacht werd dat de duiven van 315km er ongeveer 4 uur over zouden vliegen, die van 610km een kleine 8 uur. Echter toen in de loop van de dag snelheden bekend werden, was het al vlot duidelijk: Dit zou vandaag een zware dobber worden voor de duiven. Ze hadden namelijk te dealen met de voorspelde buien in/en rondom België, een wisselende variabele wind en een start met kopwind. Enkel de beste duiven zouden vandaag aan het front verschijnen.

Als je als snelheidsspecialist dan zit te wachten en je ziet om 10 minuten voor 12 je eerste duif de landing inzetten, begint de spanning en adrenaline door je lichaam te gieren. Wedstrijden als deze worden beslist op centimeters, dus de duiven moeten snel naar binnen. Wanneer er dan binnen enkele seconden nog 2 duiven bijkomen moet je hopen dat deze elkaar niet  ‘in de lucht’ houden. Het kan een verschil zijn tussen een topuitslag, of nét niet. Meijers kreeg ze gelukkig vlot naar binnen en zette een geweldige serie neer met zijn snelheidsduiven. Met opvallend als 2e duif weer zijn dochter uit Olympic Nicole. Oude Nijeweme volgt enigszins met topduif 420.  En weet op plek 7 de genadeloze serie van Karel en Kas Meijers te doorbreken. Dan zien we wederom een knappe prestatie van Bennie Senger die slechts 4 duifjes mee had, maar de kwaliteit vóór de kwantiteit laat spreken. Schepers, door intimi ook wel Joopie genoemd, lijkt het lek ook boven water te hebben door in de top-10 te verschijnen en tevens 3 duiven in de uitslag heeft, van de 4 ingekorfde. Subliem!

De totale uitslag van de Othmarvliegers met 140 Othmarduiven van 13 Othmarcoaches.
1,2,3,4,5,6,9; K. & K. Meijers
7: Frans oude Nijeweme
8: Bennie Senger
10: Gerrit Joopie Schepers
Vluchtsponsor: Bolk Transport

Orléans werd een héél andere vlucht, die een stuk minder vlot ging als zijn kleine broertje eerder die dag. Deze wedstrijden worden in groter verband en samen met andere provincies gelost waardoor je de snelheden vroegtijdig doorkrijgt vanuit bijvoorbeeld de Familie Eijerkamp (jawel, die van de Woonboulevard). Het duurde en duurde echter lang voordat de snelheden bekend werden, dus de vlucht duurde langer en langer. Totdat duidelijk werd dat de duiven rond 16:00 moesten vallen. Maar zoals het vaker gaat bij dit soort vluchten:  De laatste loodjes zijn het zwaarst. Deze loodjes zijn altijd richting Ootmarsum, want wij zitten nu eenmaal op de  ‘achterhand’, dat wil zeggen: onze duiven moeten 100km verder vliegen dan die van bijvoorbeeld Hans & Evert-Jan Eijerkamp in Brummen. Het resultaat was dus dat we om 16:44 melding kregen van Frans oude Nijeweme, en wel met 2 duiven bij elkaar. Opmerkelijk hoe duiven dan 600 km elkaar niet uit het oog verliezen en blijken naar hetzelfde hok te moeten. Ze gaan immers met bijna 10.000 duiven tegelijk los. Komisch genoeg doet het volgende salvo van Oude Nijeweme om 16:56 hetzelfde, wederom 2 stuks. Tussendoor kon Van Ingen nog één duif constateren om 16:50 onder toeziend oog van buren en familie, die deze vluchten onder het genot van een hapje en drankje altijd kunnen en mogen bekijken.

De totale uitslag van de Othmarvliegers met 87 Othmarduiven van 9 Othmarcoaches.
1,2,4,5: Frans oude Nijeweme
3,6,7,8,9,10: Jim van Ingen
Vluchtsponsor: G. Wassink Schilderwerken.

De duiven zijn allemaal weer thuis geraakt en hebben tot vrijdag om te herstellen. Iedereen succes met de voorbereidingen voor de vlucht naar Peronne 396km.

Jim van Ingen

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Grootste duivenliefhebber ter wereld bij Kas en Karel Meijers

Het afgelopen weekend kregen Kas en Karel Meijers hoog bezoek uit China. Niemand minder dan de heer ...

Lees verder >
Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >