Bij de leden van de stichting stop afvalwater Twente klonken vorige week de nodige juichkreten. Een meerderheid in de Tweede Kamer wilde een rem zetten op het injecteren van afvalwater door de NAM. De aangenomen motie moet echter bekrachtigd worden door minister Blok en daar is het wachten op. De SSAT wil geen minuut meer wachten en heeft inmiddels een tweede handhavingsverzoek ingediend. Het eerste verzoek vond plaats op 18 november en ging over het voorkomen van schade aan het Twentse leefmilieu, zoals dat wordt geborgd in de Wet Milieubeheer. Het tweede handhavingsverzoek gaat over het voldoen aan wettelijke voorschriften. De voorgeschreven onderzoeken volgens het Waterinjectie Management Plan (WMP) aangaande metingen in de waterinjectievelden (de voormalige gasvelden) worden niet gevolgd. Hierdoor bestaat het risico op onbekende en ongewenste schade in deze velden en daarmee op schade aan het milieu. Dit verzoek komt niet in de plaats van het voorgaande handhavingsverzoek. Het moet als een apart verzoek worden gezien.
De stichting vindt dat er in strijd met de afgegeven vergunning te beperkt of helemaal niet gemeten, terwijl deze metingen in de toekomst in zijn geheel niet meer plaatsvinden. Er wordt op deze wijze te weinig ingegrepen bij incidenten die schade aan het milieu (kunnen) veroorzaken. Bovendien is bij ROW7 de binnenbuis aan vervanging toe. Deze kan niet zonder meer worden gebruikt zonder nieuwe inspectie).
“Wij kunnen ons niet voorstellen dat een betrouwbare overheid goedkeuring geeft aan activiteiten, waarvan de door deze overheid zelf opgestelde voorwaarden zo met voeten worden getreden. In dit geval geeft SodM zelf aan, dat het niet beschikt over rapporten waaruit de integriteit van de putten zou moeten blijken. Toch is al maanden geleden besloten dat de waterinjectie gewoon door kan gaan. Deze feiten zijn voor ons niet te rijmen. Wij vragen u hierbij nadrukkelijk om het injecteren van afvalwater in lege gasvelden in Twente door de NAM op te schorten, niet langer toe te staan, dan wel direct volledig te stoppen,” is het dringende verzoek aan minister Blok van Economische Zaken en Klimaat.