De Vereniging Eigen Huis is niet blij met de afschaffing van de salderingsregeling, die zonnepaneeleigenaren gaat treffen. Ondanks het aanbieden van een petitie met daar aan gekoppeld een indrukwekkend aantal handtekeningen, maar liefst bijna 192.000, is de Tweede Kamer niet overstag gegaan. De 150 Kamerleden stemden in met afschaffing van de salderingsregeling per 1 januari 2027. De wet, die dit regelt, gaat nu naar de Eerste Kamer. Die stemt er naar verwachting in december over. Na afschaffing van de salderingsregeling kunnen zonnepaneeleigenaren de zonnestroom, die zij aan het elektriciteitsnet leveren, niet meer aftrekken van de stroom, die zij afnemen van hun energieleverancier. In plaats hiervan krijgen zij van hun leverancier een zogenoemde ‘terugleververgoeding ’ voor terug geleverde elektriciteit. Tot 2030 moet deze vergoeding minimaal 50% zijn van het tarief dat een consument aan het energiebedrijf betaalt voor stroom. De Kamer nam een voorstel hierover van de ChristenUnie aan.
Terugleverkosten
Terugleverkosten worden na afschaffing van de salderingsregeling waarschijnlijk lager, maar verdwijnen niet helemaal. Energieleveranciers rekenen deze, omdat zij bij klanten met zonnepanelen hogere kosten hebben. Dit komt voor een belangrijk deel door de salderingsregeling. Als deze verdwijnt, moeten de bijbehorende terugleverkosten ook vervallen van de Kamer. Maar energieleveranciers hebben ook andere extra kosten. Deze mogen zij blijven doorberekenen. Energieleveranciers moeten dit van de Kamer straks wel op eenzelfde manier doen. Dat moet het makkelijker maken voor zonnepaneeleigenaren om energiecontracten te vergelijken.
Consumenten onvoldoende beschermd
Vereniging Eigen Huis is teleurgesteld in de uitkomst van de stemming in de Tweede Kamer. Zij vindt het goed dat zonnepaneeleigenaren de eerste jaren verzekerd zijn van een minimum-terugleververgoeding en dat terugleverkosten enigszins aan banden worden gelegd. Maar al met al vindt zij dat de maatregelen waarmee de Kamer instemde consumenten onvoldoende beschermen. Huishoudens hebben hiermee absoluut geen zekerheid dat zonnepanelen aantrekkelijk blijven en dat het loont om erin te investeren. De vereniging hoopt dan ook dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel terugstuurt naar het kabinet om hier alsnog voor te zorgen.