Twente waarschuwt inwoners tijdens Week van de Ondermijning: Geef criminelen geen kans

Het buitengebied is voor veel criminelen steeds interessanter om zich te vestigen of om panden te huren waar illegale activiteiten plaatsvinden. Bewoners en eigenaren van deze panden worden vaak op slinkse wijze meegetrokken in deze vormen van criminaliteit. Diverse Twentse overheden werkten samen tijdens de Week tegen Ondermijning. Zij maakten inwoners en ondernemers bewust van de gevaren van ondermijning. Daarnaast zijn diverse controles uitgevoerd.

Van ondermijning is sprake als de illegale onderwereld zich mengt met de legale bovenwereld. Gemeenten, politie, Omgevingsdienst Twente, provincie Overijssel, Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, de brandweer, Sociale Recherche Twente, de Douane, de Kansspelautoriteit, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit en het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) Oost-Nederland stellen alles in het werk om ondermijning tegen te gaan. Het doel van de integrale aanpak is om ondermijnende activiteiten te voorkomen, op te sporen en in te grijpen. Criminele activiteiten zorgen namelijk voor veel onrust en overlast en tasten de leefbaarheid aan.

Veilig buitengebied
Handhavers van de overheidsdiensten, zoals BOA’s en politie, trokken tijdens de Week tegen Ondermijning het buitengebied in voor gesprekken met bewoners en ondernemers. Ze waarschuwden voor de gevaren van ondermijnende criminaliteit en hoe je kunt zorgen dat je er niet bij betrokken raakt.

Controles
Tijdens de Ondermijningsweek hebben tevens controles plaatsgevonden, zowel in de steden als in het buitengebied. In de gemeenten Dinkelland en Tubbergen zijn 24 agrariërs bezocht. Na een ronde op het erf, zijn gesprekken gevoerd over ondermijnende activiteiten en de ernstige gevolgen hiervan. De ondernemers hebben tips gekregen voor het geval ze worden benaderd.

 Burgemeester John Joosten van gemeente Dinkelland is blij met deze grootschalige actie: “Met name in het buitengebied van Dinkelland komt het helaas veel voor dat inwoners worden benaderd met het verzoek om bijvoorbeeld hun lege schuur te verhuren. Hoe aantrekkelijk het soms ook lijkt, dit betekent dat je daarmee ‘onderdak’ verleend aan criminele activiteiten. Goede voorlichting aan inwoners en het wijzen op de signalering van dit soort verzoeken is belangrijk.”

Vervolg
Tijdens de Ondermijningsweek volgden ruim 100 handhavers en toezichthouders in Twente een webinar. Sprekers van het Platform Veilig Ondernemen, politie en de Stichting Twickel scherpten de kennis aan van de deelnemers over ondermijningssignalen in het buitengebied en wat het meest effectief is in de aanpak. “Het is mooi om te zien hoe kennis wordt gedeeld en de samenwerking tussen de betrokken instanties is versterkt,” aldus burgemeester Joosten. “Deze uitgebreide controles en de informatie die hieruit gehaald wordt geeft een waardevol beeld. Op basis hiervan kunnen wij bepalen welke handhavingsacties en bestuurlijke maatregelen er eventueel nodig zijn om hier effectief op te blijven inzetten.”

Verdachte situaties anoniem doorgeven
Zelf kunt u ook verdachte situaties tegenkomen. Het is natuurlijk belangrijk deze te melden. Hoewel het altijd beter is om rechtstreeks naar de politie te gaan, zijn er soms redenen om dat niet te doen. In die gevallen kan een melding anoniem worden gedaan bij Meld Misdaad Anoniem.

Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden

< Vorig / Volgende bericht >