Vier jaar geleden is het Openluchtmuseum Ootmarsum begonnen met een evenement met als naam ‘het Streektaalfestival’. Inmiddels is het doorgegroeid naar het Twents Kleinkunst festival. En met deze formule denkt de organisatie een stevige basis te hebben gelegd voor een evenement dat helemaal gericht is op de Twentse taal. Het biedt daarmee een prachtig platform voor iedereen, die op welke wijze dan ook het Twents koestert.
Een puur Twents programma in de streektaal
“Het wordt een bijzonder afwisselend programma,” vertelt Hans Oude Breuil, die binnen het Openluchtmuseum verantwoordelijk is voor de evenementen. “Het vorige evenement kende een gedichtenwedstrijd en dit keer zorgen we in deze regio voor een primeur met een heus Twents Songfestival. In de voorrondes, die we hebben gehouden met vijftien inzendingen, waren we als jury en als werkgroep al blij verrast met het hoge niveau dat de deelnemers brachten. Het belooft veel voor zondag als de finale plaatsvindt in het decor van onze mooie Kapberg. De jury heeft zeven nummers genomineerd met veel kwaliteit. Mooie, gevoelige liedjes en ballades in het Twents. Dit songfestival wisselen we af met drie cabaretiers uit Twente en het koor VOÏSZ Vocal Projects uit Utrecht. Het is naar ons idee een zeer gevarieerd programma, waarbij het Twents de boventoon voert, want dat is een dialect dat we met ons allen in stand moeten houden.”
Twents Songfestival
Na de twee voorrondes zijn er dus zeven genomineerden. Zij worden beoordeeld door een vakjury, die bestaat uit Monique Sleiderink, Hans Barkel en Toon Lansink. Zij brengen hun stem uit, maar ook het publiek krijgt de kans om hun keuze op het mooiste liedje kenbaar te maken. Achterop het entreebewijs kunnen de toeschouwers hun favoriet een stem geven en de artiest(en) met de meeste stemmen wordt gevoegd bij de keuze van de vakjuryleden. Aan het einde van het programma wordt de winnaar bekend gemaakt.
De genomineerden zijn :
Duo TIZ NIX ‘Me too’
Trio Fenne, Yke en Lois ‘Ik verstoa wa plat’
Gerard Groener ‘Hoal meer van die’
Twee Freemde Mannen ‘Wichel Wachel en HipHop’
Anne Jet en Lucien ‘In ’n zölfde weend, ’n zölfde zun’
Frank Droste ‘ ‘Sterrenstof’
MUSK Bas Morsink ‘Als ze danst’
Wat wordt er nog meer gebracht?
Een puur Twents programma in de streektaal. Van twee uur ’s middags tot een uur of vijf trekt een stoet aan uitzonderlijke talenten aan het publiek voorbij op het podium in het park van het openluchtmuseum. Het zijn ‘Cabaretiers en zangers/zangeressen’ die in een mooi non-stop programma, dat door vakman Theo Scholte Lubberink aan elkaar wordt gepraat, een bonte mengeling van allerlei soorten amusement in de streektaal brengen.
Naast het songfestival valt er dus nog veel meer te beleven. Drie regionale kanjers met een cabaretprogramma en een bijzonder koor tekenen voor een aantal onvervalste hoogtepunten.
De cabaretiers
Marcel Snijders. Een druk baasje die in z’n spaarzame vrije tijd erg creatief bezig is. In het verleden heeft Marcel regelmatig verschillende typetjes op de planken gezet bij het Kadolstergala, maar nu speelt hij sinds jaar en dag verschillende rollen bij SNOR (Stichting Nieuwe Oldenzaalse Revue). Hij kreeg de Jan Kip Trofee 2018.
Tomas en Wessel. Een vermakelijk duo door Thomas Olde Hampsink en Wessel Grobbink. Ze hebben in de contreien van Tubbergen en verre omgeving furore gemaakt door hun gortdroge humor van hoog niveau. Hun bijdrage heet dan ook: “Hoe dreug woj ’t hebbn”………
Karel van de Kate alias Bennie Morsinkhof is een veelzijdig typisch Twentse artiest uit Haaksbergen en in heel Twente bekend. Bij RTV Oost verzorgde hij van 1999 tot 2010 een alternatief weerbericht op de zaterdagmorgen en vanaf 2011 was hij medepresentator van Ziezo Zaterdag. Daarnaast maakte hij 9 jaar deel uit van Twente Plat en 2 jaar van Drenthe Plat.
Een bijzonder koor
VOÏSZ Vocal Projects: Een bijzonder koor. VOÏSZ zoekt de grenzen op van de lichte vocale muziek. De groep heeft een eigenzinnig karakter, dat zich kenmerkt door experimentele projecten. Ze staan onder leiding van Merel Martens en brengen een achtstemmig repertoire. Speciaal voor dit optreden zijn enkele bekende wereldnummers voorzien van Twentse teksten.
Aan het eind van het programma wordt door de voorzitter van de jury onder notarieel toezicht bekend gemaakt wie de winnaar van het Twents songfestival is geworden. De winnaar krijgt een studio-opname van zijn song en hiervoor zal extra promotie worden gemaakt.
Maatregelen tegen ‘de zon’
De organisatie van het festival is in handen van een speciale werkgroep vanuit het Openluchtmuseum Ootmarsum onder leiding van Hans Oude Breuil. De optredens vinden plaats in de nieuwe Kapberg dat als podium dient en waar faciliteiten voor geluid en belichting zijn aangebracht. De gebouwen in het museumpark kunnen door de bezoekers worden bezocht. In de smederij is een stand van ‘de Kreenk veur de Twentse Sproak’. In het park is catering aanwezig.
Gelet op de weersomstandigheden, er wordt zonnig en warm weer verwacht, heeft de organisatie maatregelen getroffen om schaduw te creëren. Er is dus de mogelijkheid om ‘uit de zon’ het hele programma te volgen en te genieten van de Twentse Sproak. Het programma is echt voor jong en oud en kent veel verrassende elementen.
Het Twents Kleinkunstfestival is op zondag 1 juli en het programma duurt van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Nadere bijzonderheden en informatie is te vinden op de website www.twentskleinkunstfestival.nl
Contacten : info@openluchtmuseumootmarsum.nl
Foto’s Rob Meijer Openluchtmuseum