De studentengroepen Huize Hosnor van de UTwente en Saxion Enschede en Hoffers van Aeres Warmonderhof in Dronten hebben met een gedeelde eerste prijs de studentenchallenge Mijnbestebordje van de provincie Overijssel gewonnen. Negen groepen studenten uit Overijssel deden mee aan deze challenge. De studenten werden uitgedaagd om een hoofdgerecht te maken van alleen streekproducten. De jury, die de eerste prijs van 1.000 euro aan de winnaars toekende, bestond uit Irene Bruins van Erf1, Robin Haakmaat, voorzitter Slow Food Youth Network (SFYN) Nederland en Koen Olde Hanter, dealmaker van de provincie Overijssel.
De jury kende de Hoffers een eerste prijs toe vanwege de uitgebreide aandacht voor de makers van het voedsel. “Het gesprek met de boer geeft extra betekenis aan de gemaakte gerechten. De verhalen achter ingrediënten en de boer kwamen heel goed naar voren.” En over Huize Hosnor zegt de jury “De groep heeft zich echt verdiept in lokaal eten en ze onderbouwt en motiveert dit ook goed. (…) Ook zijn de gebruikte kazen met zorg uitgezocht om de smaken uit de regio tot hun recht te laten komen.” De kwaliteit van de filmpjes van beide groepen is ook hoog, aldus de jury. 25Kitchen kreeg een tweede prijs omdat het laat zien hoe leuk het is om streekgerechten te gebruiken. “De opmaak en gerechten zien er prachtig en hoogstaand uit! Zeker de pannacotta van karnemelk vonden we erg origineel en leuk bedacht.”
Met de challenge #Mijnbestebordje werden studenten in Overijssel uitgedaagd om een maaltijd te bereiden met alleen producten van boeren uit de buurt. De inzending moest een kort filmpje zijn. In het filmpje moest het hele proces van het kopen van de producten tot en met het eten te zien zijn. Op 10 februari werden op de campus van de UTwente in aanwezigheid van de studentengroepen de winnaars bekend gemaakt. Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde landbouw van de provincie Overijssel over de studentenchallenge: “Goed om te zien dat zoveel studenten reageerden op onze challenge. Ze zijn bewust bezig met waar ons voedsel vandaan komt, in het besef dat voedsel dat dicht bij huis geproduceerd wordt duurzamer is. Ik hoop van harte dat die beweging naar meer streekproducten kopen, die in de coronatijd een impuls heeft gekregen, doorzet. Dat stelt boeren in staat om een goede boterham te verdienen met duurzame landbouw.”
Korte ketens
Met de keuze voor ons eten hebben we een grote invloed op ons landschap, onze leefomgeving en de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd. Zo is bijvoorbeeld het eten van lokaal geproduceerd voedsel vaak duurzamer. Bijvoorbeeld door de kortere transportlijnen. Daarnaast houdt de boer die voor de lokale markt produceert meer geld over om te investeren in duurzame manieren van landbouw en ontstaat zo een mooier landschap met meer biodiversiteit. Daarom zet de provincie Overijssel zich in voor kortere ketens tussen producent en consument. De challenge voor studenten was de tweede in een reeks van drie. In het najaar van 2021 was er de challenge voor VMBO leerlingen over voedselverspilling en er volgt in 2022 nog een challenge over eiwitten in voedsel.
Meer informatie:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL0wLYJLK8bvhan9fwCU5IUMX7GyZQPdkS