Twentse Wijndagen laten Ootmarsum stralen in oktober

Proeven, kijken, luisteren, ontspannen, kletsen, rondwandelen, maar vooral genieten. Wie na de eerste editie vorig jaar mocht zijn vergeten hoe het ook alweer was; dit zijn de kenmerken van de Twentse Wijndagen in Ootmarsum. Jeroen Enkelaar knikt instemmend. De directeur van de VVV Ootmarsum en de medeorganisator van de Twentse Wijndagen weet daar alles van en wil het weten ook.

OOTMARSUM
,,Het verloopt helemaal conform de verwachtingen”, klinkt het enthousiast uit zijn mond. ,,Het was gezellig, druk en er was veel reuring in het stadscentrum. Overal zag je mensen rondlopen en bij de verschillende wijnhuisjes ook proeven van de heerlijke wijnen, nadat ze er uitleg over hadden gekregen. En dat is ook helemaal de bedoeling van de Twentse Wijndagen: de bezoekers laten kennis maken en proeven van uiteenlopende wijnen.”

Voor Jeroen Enkelaar en ook de rest van de organisatie stond het vorig jaar na de eerste editie al meteen vast: ‘We gaan door met de Twentse Wijndagen’.  Maar hij kent ook het klappen van de zweep: ,,Want je moet het elke keer opnieuw wel waarmaken.” En hij weet dat er goed aan is gedaan om de Twentse Wijndagen opnieuw op de kalender te zetten. ,,De mensen weten de weg naar Ootmarsum te vinden om lekker wijn te gaan drinken in het weekeinde. Dat is nu ook weer duidelijk geworden. Heel veel bezoekers waren vorig jaar ook geweest. En ik zag ook veel nieuwe gezichten. En dat is een goed teken. Het evenement is al een begrip.”

Het valt Jeroen Enkelaar op dat veel jonge mensen naar de Twentse Wijndagen trekken. ,,Ik zie veel groepen jongeren, die met vrienden of vriendinnen op pad gaan langs de wijnhuisjes. Ze maken er een echt dagje uit van. En dat zegt best wel heel veel.” Jeroen Enkelaar lacht; hij is blij met de respons. Een beloning voor harde werken. ,,Want het is geen sinecure om zoiets op touw te zetten. Maar als het dan in de praktijk ook aanslaat is de voldoening des te groter.”

Gezelligheid
Het concept van de Twentse Wijndagen is gelijk aan vorig jaar. De bezoekers kopen een voucher, krijgen een eigen glas en muntjes mee, en daarmee wandelen ze langs de wijnhuisjes in het stadscentrum. In totaal zijn er negen wijnhuisjes waar de beste Italiaanse, Spaanse, Oostenrijkse, Luxemburgse en Franse wijnen worden aangeboden. Eerst is er ter plekke uitleg over de wijn en dan kan er worden geproefd. Enkelaar: ,,Hoe mooi is dat. Je ziet dat de mensen helemaal op hun gemak zijn en genieten van de wijn en de gezelligheid.”

De bezoekers kunnen kennis maken met liefst 60 verschillende wijnen. Wie het na de verschillende wijnhuisjes niet allemaal meer weet, kan in de grote stretchtent op het Kerkplein terecht; daar staan alle 60 wijnen bij elkaar. Wie een doosje mee wil nemen naar huis; geen probleem.

Op het Kerkplein staat dit jaar ook een oesterbar waar patron cuisinier Ton Kouwenberg de heerlijkste Zeeuwse oesters presenteert. Niet alleen verse oesters maar ook gebakken en op een bedje van spinazie.

Bijzondere smaakervaring
Een bijzondere smaakervaring is ook de combinatie van een lekker glaasje Spumante van het Spaanse wijnhuis Iniësta met een wijnbonbon met rode wijn van Wijngaard Adebaer uit Geesteren bij chocolaterie Bon Bien aan de Kapelstraat. De wijnbonbon is ambachtelijk gemaakt door chocolatier Ronald van der Velde in samenspraak met zijn partner Helga Damhuis. Een extra reden om naar Bon Bien te gaan, is de aanwezigheid van een fraai kunstwerk van de Ootmarsumse kunstenaar Tom Teggeler. Dat is gemaakt van cortenstaal én van roestvrij staal. Het is één van de zes robuuste werken van Teggeler, die de Twentse Wijndagen ook een bijzonder kunstzinnig cachet geven. Het centrale thema van zijn werk is ‘leven en dood’. Hij toont dat aan de hand van meer dan manshoge beelden in de vorm van bijvoorbeeld bomen.

Kunst en wijn
Jeroen Enkelaar is blij met de expositie die door de wethouder van cultuur van de gemeente Dinkelland, Benno Brand, officieel werd geopend. ,,Deze kunst geeft de Twentse Wijndagen iets extra’s”. Natuurlijk ontbreekt ook de muziek niet; op het centrale Kerkplein en in de straatjes zijn alle dagen optredens met sfeervolle nummers. Jeroen Enkelaar weet het wel: ,,Ootmarsum is ook de komende weekeinden dé plaats waar je moet zijn.”

Nog drie weekenden Twentse Wijndagen

Ook de komende drie weekenden staat Ootmarsum in het teken van de Twentse Wijndagen. De wijnhuisjes zijn vrijdags van 12.00 tot 17.00 uur geopend. En ’s avonds tot 21.00 uur is er ‘Wijn op het Plein’ bij de kerk. Vrijdag 20 oktober wordt technisch-directeur Nico-Jan Hoogma van Heracles geïnterviewd. Op zaterdag en zondag zijn de wijnhuisjes open van 13.00 tot 18.00 uur. Ook zijn er alle dagen lezingen over uiteenlopende thema’s in de Simon en Judaskerk. Vouchers en munten zijn te koop aan het begin van de Marktstraat en de Grotestraat en op het Kerkplein.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Twentse wijndagen succesvol maar onzekerheid over een vierde editie

Twentse wijndagen succesvol maar onzekerheid over een vierde editie

De afgelopen vier weekenden stond Ootmarsum in het teken van de ‘Twentse wijndagen’. Een eveneme...

Lees verder >
Twentse wijndagen smaken naar meer

Twentse wijndagen smaken naar meer

Het eerste weekend van de Twentse wijndagen smaakt naar meer. Letterlijk en figuurlijk. In de eerste...

Lees verder >
Aanpassingen Twentse wijndagen op vrijdag 20 oktober

Aanpassingen Twentse wijndagen op vrijdag 20 oktober

Het derde weekend van de Twentse wijndagen gaat er anders uitzien dan de eerste twee weekenden. Door...

Lees verder >