Uilen terug in buitengebied Almelo

In het buitengebied van Almelo, op het erf van Miriam ten Velde, zit sinds begin april een kerkuil-paartje. Ook de steenuil is terug en zit een stukje verderop te broeden in een houtwal.

Familie ten Velde volgt, sinds enkele jaren, de activiteiten in de kerkuilenkast via een webcam. “De uilenkast zit er al meer dan twintig jaar en is bereikbaar via een gat in de gevelplanken”, vertelt Miriam ten Velde. “Het is een ‘ouderwetse’ kerkuilenkast die het altijd goed doet qua bezettingsgraad.” Een vrijwilliger van de Natuur- en vogelwerkgroep ‘De Grutto’ kijkt via de beelden mee of alles goed verloopt. Het terrein rond de pachtboerderij van landgoed Huize Almelo is een ideale omgeving voor natuurontwikkeling. Het erf ligt in agrarisch gebied en omgeven door houtwallen, hagen, fruitboomgaard en bloem- en kruidenrijke akkerranden.

“Wij zijn erg betrokken bij het in stand houden van het authentieke Twentse landschap. Samen met de Stichting Groene en Blauwe Diensten Overijssel en de Agrarische Collectieven werken we aan landschapsonderhoud en aan het verhogen van de biodiversiteit”, vervolgt Ten Velde, die de mooie ontwikkelingen niet alleen voor zichzelf houdt. “We ontvangen ook schoolklassen voor boerderijeducatie, we zijn namelijk aangesloten bij de Kiekeboer’n Twente. Wij stellen ons bedrijf open voor onze ‘noabers’ in Twente. Bewustwording start al jong, daarom bieden we kinderen en jongeren op een interactieve manier educatie aan over voedselproductie, landschapsonderhoud, kringlopen, historie van de landbouw en de erven, en economie. Ook worden er ieder jaar braakballen aangedragen voor natuureducatie. Met onze liefhebberij voor erfvogels moeten we alleen tolereren dat we regelmatig poep moeten opruimen.”

Subsidieregeling ‘verbeteren condities voor aandachtsoorten’
Het echtpaar Ten Velde is gek met aandachtsoorten en maakt zich sterk voor een streekeigen natuurerf. Het meest enthousiast zijn ze over de terugkomst van de steenuil die zich al een paar jaren niet meer heeft laten zien. “De steenuil zit op vier eieren en ’s avonds hoor je ‘m ook.” Ten Velde neemt deel aan de provinciale subsidieregeling ‘verbeteren condities voor aandachtsoorten’. Zij hebben samen met buurtbewoners van landgoed Huize Almelo subsidie ontvangen van de provincie om maatregelen te treffen op erven ten gunste van erfvogels die op de aandachtsoortenlijst staan. Voorbeelden van aandachtsoorten zijn de kerkuil, boeren- en huiszwaluw, grauwe vliegenvanger, ringmus en patrijs.

Maatregelen om het de aandachtsoorten beter naar de zin te maken, met een mooi woord biotoopverbetering, zijn vaak het aanplanten van heggen en hagen, bomen, fruitbomen en singels. Ook het ophangen van nestkasten, aanleggen van bloemenstroken, ruigtestroken en takkenrillen dragen bij aan de verbetering van het leefgebied van deze erfvogels.

Eén van de voorwaarden om voor subsidie in aanmerking te komen, is de jaarlijkse monitoring van de erfvogels. De provincie heeft een link ontwikkeld waarin de telling van de vogels ingevoerd kan worden. Alle deelnemers aan de ervenregeling ontvangen jaarlijks begin mei een brief met het verzoek om de broedvogels op hun erf te tellen en in te voeren.

Uit de nieuwsbrief ‘Natuur voor elkaar’

< Vorig / Volgende bericht >