Uit welk nest komen de beste duiven?

Binnen de Othmarvliegers is een leuke discussie ontstaan. Waar enkele jaren geleden de Heeremansduiven zorgden voor goud, zijn het nu de Lambrechtsduiven met het beste gesternte. Vader en zoon Meijers zijn inmiddels overgestapt en zijn lovend over deze stamboekhouders, die in de duivenwereld met grote sprongen hun imago weten te bewijzen. Wat wordt het in de toekomst???  En welke gok nemen de duivenmelkers of kiezen ze toch hun eigen spoor. De duivenMeijers hebben tot nu toe op het juiste spoor gewed en binnen de Othmarvliegers is dat tot nu toe de beste werkwijze geweest, maar in groter verband zijn er andere sporen, die nog steeds met het nageslacht van Heeremans het juiste spoor weten te vinden. Opnieuw een boeiend verslag van deze sport, die kleinschalig maar zeer interessant is te noemen. Het vliegt van de ene naar de andere meesterfokker en dat hoort natuurlijk bij deze vliegende sport.

meijers-2_1071
Eeerste Midfondvlucht
De verwachtingen ten aanzien van de eerste midfondvlucht vanuit Morlincourt waren bij  menig liefhebber hoog gespannen. De weersvoorspellingen waren goed: het zou echt duivenweer worden, maar wel met een noordenwind.

Helaas worden verwachtingen bij lange na niet altijd gerealiseerd, de realiteit is knetterhard, zeker in de duivensport: het enige dat uiteindelijk telt is de uitslag. Sta je  niet op de lijst van de winnaars, althans zit je niet in de top, dan tel je zeker voor een week niet echt mee.  Begrijpelijk, maar leuk is anders, zeker voor de leden die de uitslag niet ‘geraakt’ hebben. Voor wie dat niet geldt zijn de heren Meijers. Vorige week al goed voor een dubbelslag en deze week herhaalden ze dat kunstje weer, maar nu onder totaal andere weersomstandigheden.  Er ontspon zich bij het afslaan van de klokken een interessante discussie, in ieder geval interessant voor de duivenmelker. Iedereen die de duivensport een beetje volgt weet dat de comb. Meijers groot is geworden met de Heremansduiven.  De Belg Heremans zelf is d’r mee gestopt en de comb. Meijers heeft een nieuwe kraamkamer gevonden: Stefaan Lambrechts. De vraag die bij het afslaan opborrelde was welke duiven in zijn algemeenheid op dit moment beter zijn: die van Heremans of die van Lambrechts. Seniormelker Karel Meijers zelf was daar glashelder in: de Lambrechtsduiven voeren bij de combinatie Meijers  de vliegploeg aan. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de duiven van het grootste meubel- en duivencentrum van Nederland, Eijerkamp. Ook hun vliegploeg wordt aangevoerd door de Lambrechtsduiven. De uitslag bevestigde de mening van Meijers: de melkers met Heremansduiven kwamen in het stuk niet echt voor. Moet iedereen dan nu massaal overschakelen op de Lambrechtsduiven ? Dat kan, maar er komen nog zoveel vluchten aan, dat je op dit moment nog niets met zekerheid kunt zeggen.

Wat wel zeker is dat de duiven van de comb. Meijers in topvorm verkeren en dat er nog heel wat moet gebeuren om de heren te kunnen verslaan. Dat geldt niet alleen voor de Ootmarsummers, maar ook voor de omliggende plaatsen.  In groter verband zijn de gebroeders Van Langen uit De Lutte serieuze tegenspelers. Saillant detail:  zij vliegen met duiven met daarin het Heremansbloed.  Voor de vlucht vanuit Morlincourt geldt dat de gebroeders Damhuis, (nog net) geen combinatie, maar apart spelend, het voetspoor van Meijers konden volgen, net als Jim van Ingen en Oscar Ossenvoort. Voor allen geldt echter dat het op gepaste afstand was.

De volledige uitslag vanuit Morlincourt, 417 kilometer hemelsbreed vanuit Ootmarsum, 288 duiven van 15 liefhebbers met een weekendprijs geschonken door Hans Olde Monnikhof van De Monnik Dranken te Oldenzaal.

1., 2., 6 en 10: Comb. Meijers
3. en 7.: H. Damhuis
4. en 5.: B. Damhuis
8. J. van Ingen
9. O. Ossenvoort.

< Vorig / Volgende bericht >