Geen biertjes, cocktails of wijntjes, maar koffie en cola in Dancing Bruins woensdagavond. Ouders gingen daar met elkaar en met deskundigen in gesprek over het alcoholgebruik van hun kinderen. De bijeenkomst is een initiatief van de gemeenten Dinkelland en Tubbergen voor ouders van kinderen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. Ruim veertig ouders bezochten de bijeenkomst.
In vier groepen gingen de ouders de discotheek door. In elke zaal vertelde een deskundige over wat hij of zij tegen kwam op het gebied van alcohol en jeugd. Mieke Platenkamp van Tactus vertelde over de verschillende plekken waar jongeren met alcohol in aanraking komen. Naast de keet, de horeca en de sportkantine is dit vooral thuis. De aanwezige ouders herkennen het verhaal. “Het verbaast me hoe andere ouders erover denken. Ik kan er zelfs kwaad over worden”, vertelt een vader. “Ouders spreken hun kinderen totaal niet aan op alcohol drinken. Ze houden het liever gezellig thuis.”
Nico Hesselink is Bijzonder Opsporings Ambtenaar drank en horeca voor de gemeente Dinkelland en Tubbergen. Hij controleert onder andere de horeca en komt daar van alles tegen. “Valse pasjes zijn tegenwoordig makkelijk te maken. Ook met het polsbandje dat de leeftijd aangeeft in een disco wordt makkelijk gesjoemeld. Wanneer ik een 18-minner betrap op alcohol drinken krijgt hij of zij een bekeuring. Ik geef hem dan tot de volgende dag vijf uur om zijn ouders in te lichten. Daarna bel ik de ouders. In zo’n telefoontje krijg ik vaak van alles over me heen; waar ik het lef vandaan haal om drank in beslag te nemen, dat ze zelf hun kind wel opvoeden, bedenk het maar. De jongere kan een bekeuring krijgen of een halt-traject doen, samen met de ouders. Er zijn ouders, die liever een boete betalen dan dat ze een middag met hun kind naar Halt gaan.”
Wijkagent Peter Withag is in zijn loopbaan al heel wat dronken dropjes tegen gekomen vertelt hij. “Ik reed ’s nachts in het buitengebied en zag wat op de weg liggen. Het bleek een jongen te zijn van 16. Hartstikke dronken natuurlijk. We hebben hem thuisgebracht. Wat als we hem niet gezien hadden?” Hij vindt dat ouders hun kinderen duidelijke grenzen moeten geven. “Pubers gaan graag over de grens. Maar als je geen grens stelt, is het einde zoek. Als ze om twaalf uur thuis moeten zijn, wordt het misschien half één. Maar als je niets mee geeft, wordt het vier uur. Zo werkt het met alcohol ook. En neem die grenzen door met andere ouders. Zo sta je samen sterker.” Al erkent hij dat het moeilijk is. “Je hebt hier gewoon een drankcultuur. Die vaders zijn gewoon trots dat hun 14-jarige zoon bier drinkt.”
Bedrijfsleider Milou Munsterhuis van Bruins geeft aan dat ze bij Bruins erg hun best doen om binnen de discotheek goed op de leeftijd te letten. “Maar het is lastig, jongeren zijn slim. Ze laten anderen hun drankjes halen. Bij de teenageparty schenken we geen alcohol. Daar zien we dat jongeren soms buiten alcohol drinken.”
Rietje
De ouders wisselen de verhalen uit hun omgeving uit: meisjes die allerlei flessen drank leeggieten in een grote bak en er allemaal een rietje in steken. Een ouder die twee kratten bier brengt naar een groep jongens van 14 jaar. Ouders die hier niet in mee gaan, hebben het soms lastig. Een moeder vertelt over het verjaardagsfeestje voor een 15-jarige dat om tien uur afloopt omdat de feestgangers het zonder drank zo saai vinden. Een andere moeder vertelt dat haar zoon heeft gebroken met zijn vriendengroep. “Iedereen dronk. Hij mocht dat niet en was dat eigenlijk wel met ons eens. Gelukkig heeft hij leuke nieuwe vrienden gevonden, maar het is wel jammer.”
Eén ding steekt de aanwezige ouders wel. “De ouders die er vanavond zijn, die doen het eigenlijk wel goed. De mensen die dat drinken goedkeuren, die moesten hier zijn”, zegt een moeder. “Maar die zitten thuis op de bank. Met een drankje waarschijnlijk…”