Eén van Ootmarsums jongeren laat een hartenkreet horen in onderstaande bijdrage. “Het uitgaansleven voor de Ootmarsumse jeugd in het eigen stadje wordt steeds meer beperkt.” Dat is de rode draad in het onderstaande verhaal. Deze jeugdige Siepel wil niet met naam genoemd worden, maar hij is bekend bij de redactie van In en Om Ootmarsum.
Ootmarsum; het stadje dat zo enig en anders is?
Als iemand, die jaren in de verschillende cafés van Ootmarsum heeft gewerkt, kan ik niet anders dan met verbazing kijken naar de situatie, waarin ons stadje zich momenteel bevindt. Ootmarsum, ‘het stadje dat zo enig en anders is’, wordt steeds meer het stadje dat de jeugd in de kou laat staan.
Voorheen was Ootmarsum een plek waar jong en oud elkaar moeiteloos vonden in onze gezellige cafés. Geluidsoverlast? Natuurlijk, er was altijd wel eens een discussie, maar het was nooit zo’n bron van conflict als nu.
Sluitingstijden zijn al aangescherpt en terrasheaters verwijderd, maar dat blijkt niet genoeg te zijn. Waarom? Omdat een paar nieuwe inwoners, die blijkbaar niet wisten dat ze in een ‘bruisend’ centrum gingen wonen, vinden dat het stadsleven zich naar hun wensen moet voegen.
De gemeente steekt veel tijd, geld en moeite in het aantrekken van toeristen naar Ootmarsum. Dat is prachtig, maar terwijl we druk bezig zijn om bezoekers op een gastvrije wijze te verwelkomen, vergeten we één cruciale groep: onze eigen jeugd. Dezelfde jongeren, die hier zijn opgegroeid en altijd hun avonden in de lokale kroegen doorbrachten, krijgen nu steeds minder ruimte om dat te doen.
Neem bijvoorbeeld een stad als Oldenzaal. Daar is het centrum vele malen bruisender en kun je tot in de vroege uren genieten van een levendig uitgaansleven. Vergelijk dat eens met Ootmarsum, waar op een gezellige avond bij één van de cafeetjes de muziek om 23:00 wordt afgekapt vanwege klachten over geluidsoverlast. Of een andere kroeg, waar na 00:30 het barpersoneel van dienst als een soort politiebrigade de rokende bezoekers op het terras moeten controleren en attenderen op fluistertoon.
Hoe kunnen we verwachten dat onze jeugd hier blijft, als ze in hun eigen stadje steeds minder welkom lijken te zijn? Misschien moeten de jongeren van Ootmarsum hun vertier maar buiten de stadsgrenzen gaan zoeken. Richting Oldenzaal, waar de gezelligheid niet om 23:00 ophoudt en ze zonder problemen kunnen genieten van het nachtleven.
Maar wat betekent dat voor onze lokale kroeghouders? Zij hebben altijd hun deuren opengezet voor de jeugd, maar worden nu de dupe van dit bekrompen beleid. Kroegen zoals Stads, Deur of Poort, die ieder weekend enorm hard hun best doen om door middel van thema-avonden en live muziek de jeugd in Ootmarsum te houden, worden hiermee gedupeerd. Stank voor dank?
En dan vraag ik me af: hoe ‘enig en anders’ willen we eigenlijk zijn? Het unieke karakter van Ootmarsum ligt juist in de levendigheid en de gemeenschap van jong tot oud. Het is die mix van traditie en levendigheid tussen de diverse bevolkingsgroepen, die Ootmarsum zo bijzonder maakt(e).
Maar als we zo doorgaan, blijft er van dat karakter weinig over.