Uitspraak Raad van State: provincie moet Milieueffectrapportage voor Engbertsdijksvenen maken 

De Raad van State heeft de beroepen tegen het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) Engbertsdijksvenen en de ontgrondingsvergunning gegrond verklaard. De PIP gaat over de maatregelen in de bestaande natuur van het gebied. De provincie Overijssel had ter voorbereiding op het PIP een MER (Milieueffectrapportage) moeten maken aldus de Raad van State, maar heeft dit niet gedaan. De provincie moet alsnog een MER laten maken. Daarna moet het PIP met een MER opnieuw ter inzage worden gelegd en weer vastgesteld in Provinciale Staten. De provincie is teleurgesteld over de uitspraak, omdat dit vertraging betekent voor de uitvoering door Staatsbosbeheer van de natuurmaatregelen in het gebied. Over de natuurmaatregelen zelf oordeelt de Raad van State dat die in orde zijn. Die staan niet ter discussie.

De natuurmaatregelen zijn voldoende onderzocht, onderbouwd en alle belangen zijn door de provincie goed afgewogen. Dit geldt ook voor de hydrologische maatregelen voor de natuur in het gebied. Het gaat daarbij om het dempen van sloten en greppels en het graven voor de aanleg van kades. Die maatregelen worden genomen om het hoogveen en bijhorende biodiversiteit in de Engbertsdijksvenen te herstellen en te versterken. Daarvoor is het nodig het gebied te vernatten en water beter vast te houden. Het gebied heeft te lijden door te veel stikstof uitstoot en door de droge zomers van de afgelopen jaren is het veen verder verdroogd en sterven planten en dieren uit. Veel vogelsoorten konden nauwelijks voedsel vinden voor hun kuikens. Zo is door droogte en mogelijk ook verstoring bijvoorbeeld het broedsel van de kraanvogels mislukt. Dit willen we in de toekomst voorkomen daarom moeten maatregelen worden genomen om de waterstand vast houden.

Vertraging natuurmaatregelen
De Raad van State heeft verder geoordeeld dat het PIP meer recreatief gebruik mogelijk maakt dan het oude bestemmingsplan. Om die reden had er ook een passende beoordeling uitgevoerd moeten worden. Een passende beoordeling betekent dat wanneer niet kan worden uitgesloten dat een plan of project belangrijke effecten heeft, een beoordeling moet worden gemaakt die de effecten beschrijft. Nu dat niet is gedaan is ook dat een reden dat het PIP vernietigd is. De uitspraak van de Raad van State betekent automatisch dat ook de ontgrondingsvergunning voor de natuurmaatregelen is afgewezen omdat het PIP het kader vormt voor die vergunning. Het alsnog maken van een MER betekent minimaal een half jaar vertraging. De vervolgstappen en consequenties voor de planning stemt de provincie af met Staatsbosbeheer.

< Vorig / Volgende bericht >