Het bleek een unicum te zijn en dat vond plaats in Ootmarsum. Twee prachtige tradities kwamen tegelijkertijd op de Nationale Inventarisatielijst geplaatst van het immaterieel cultureel erfgoed. De Paasgebruiken met de Poaskearls is één van die gebruiken. De andere is de Nachtwacht en dat is de rondgang door Ootmarsum, die het nieuwe jaar inluidt. Ben Morshuis is de man, die de laatste tientallen jaren deze bijna 100-jarige traditie vorm geeft.
In hotel van der Maas waren diverse vertegenwoordigers van provincie en gemeente aanwezig en ook Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Jan Veldboer heette de aanwezigen hartelijk welkom en Ben Morshuis gaf een uiteenzetting over de beide tradities. Aktes werden getekend en vervolgens werden bij de beelden van de Poaskearls en de Nachtwacht de schildjes onthuld. Het werd een geweldige middag voor de Stichting tot bevordering en instandhouding van de Paasgebruiken in Ootmarsum. De Poaskearls en Nachtwacht Ben Morshuis, maar ook voor het plaatsje zelf, want deze eervolle vermelding op de Inventarisatielijst betekent wel dat deze tradities een toekomst hebben en levend worden gehouden.
“Deze tradities geven Ootmarsum kleur, eigenheid en identiteit,” benadrukte gedeputeerde Hester Maij.
Burgemeester Cazemier liet weten dat de rol van de gemeente beperkt is, maar hij sprak wel van unieke tradities, die gekoesterd moeten worden. Tevens overhandigde hij voor een symbolisch bedrag de drie paaswagens aan Henk Eertman, de voorzitter van de Stichting tot bevordering en instandhouding van de Paasgebruiken.
Henk Eertman toonde zich na afloop een zeer tevreden man. “Het was echt een geweldige middag en als stichting zijn we vooral blij en trots op onze Poaskearls en Nachtwacht Ben Morshuis. Wij verlenen hand – en spandiensten, maar zij voeren het uit en doen dat ieder jaar weer op een voortreffelijke wijze,” benadrukt Henk Eertman het belang van deze mensen. Op deze bijzondere middag voor Ootmarsum moest Commissaris van de Koning Ank Bijleveld verstek laten gaan, maar zij werd prima vertegenwoordigd door gedeputeerde Hester Maij. “Ik heb zelf een aantal keren meegelopen met het vlöggelen en ik vond het echt heel bijzonder dit gebruik. Het geeft kleur, eigenheid en identiteit aan Ootmarsum en dat is een groot goed,” liet de gedeputeerde weten. Zij overhandigde vervolgens een krans, die de verbondenheid tussen mensen symboliseerde.
Ineke Strouken belichtte het unieke feit dat in één plaats op één middag twee tradities op de Erfgoedlijst geplaatst werden. “Dat is echt een unicum. En ik vind het mooi dat dit juist in Ootmarsum gebeurt, want hier ervaar ik dat deze tradities nog leven. Het doel van de Erfgoedlijst is om belangrijke gebruiken in stand te houden, maar ik proef in Ootmarsum verantwoordelijkheidsgevoel, betrokkenheid en daarom ben ik absoluut niet bang dat deze tradities in dit mooie stadje verloren gaan,” vertelt Ineke Strouken.
Voorzitter Henk Eertman sprak namens zijn verdere stichtingsleden en oud Poaskearls Jan Veldboer, Karel Bökkers, Cas Eertman en Eddy Tenniglo een dankwoord uit. “Het is voor ons een bijzondere middag. Onze dank gaat uit naar Hester Maij voor haar warme woorden en zeker ook voor de 5000 euro subsidie voor de Paasgebruiken en de ook voor de Nachtwacht. Wij zijn erg blij dat de gedeputeerde deze tradities volledig onderschrijft. In Ootmarsum zijn we erg blij met een man als Ben Morshuis, die van grote waarde is voor het historisch besef in ons stadje en als hij zijn schouders ergens onder zet, dan lukt het ook. Ineke Strouken willen we bedanken, omdat zij en haar Centrum gezorgd hebben voor een snelle werkwijze, waardoor we vandaag een uniek feit mee mogen maken. De gemeente zijn we zeer erkentelijk, want we kunnen altijd aankloppen als we iets nodig hebben en krijgen dan alle medewerking. Maar vooral wil ik de Poaskearls en Ben Morshuis bedanken, want zij zijn de uitvoerders van deze kostbare tradities,” besluit een trotse Henk Eertman.
De foto’s van dit bijzondere gebeuren zijn van Hans Bolscher en Tonny Oude Hengel