Robert Westerhof natuurfotograaf – en liefhebber maakte de afgelopen week een aantal bijzondere momenten mee tijdens het fotograferen. Eén van zijn absolute hoogtepunten was het vastleggen van een torenvalk, die een kramsvogel als prooi wist te vangen. Een unieke foto, die je misschien maar één keer in je leven weet te maken. Daar bleef het niet bij, want Robert zag in de laatste taaie winterse aanval vanuit het oosten van 2017-2018 nog veel meer moois en bijzonders voorbijkomen.
Zware periode voor veel vogelsoorten
“De afgelopen week hadden de vogels het best zwaar. Strenge vorst en dan ook nog zo’n harde, snijdende oostenwind, die er voor zorgde dat de gevoelstemperatuur nog kouder aanvoelde. Veel vogels moesten door de bevroren beken en plassen op ander voedsel over gaan. Zo werden er reigers gemeld die dodaars (kleine futensoort) aten en een andere reiger had zelfs een haas op zijn menu staan. IJsvogels veranderen niet van menu en komen met ijsvorming in de problemen. Zij legden hier en daar het loodje en er kwam er eentje onder het ijs en vroor in.
Vele eenden moesten het doen met een aantal open wakken. Het voordeel is dan wel dat je vele soorten eenden op één geconcentreerde plek kunt zien. Soorten als smient, wintertaling, krakeend, bergeend, kuifeend, dodaars, fuut en wilde eend laten zich dan goed bekijken.
foto: watervogels bij een wak bij de waterzuivering
Door de koude wind zochten veel vogels ook beschutting in de slootranden. Een torenvalk wist hier ook handig gebruik van te maken. Die voegde zelfs een kramsvogel aan zijn menukaart toe. Heel bijzonder om te zien en om te mogen fotograferen! Ik wist nooit dat ze prooien van deze omvang aten. Normaal eten ze alleen muizen en soms kleine zangvogels.
foto: torenvalk met kramsvogel
Kramsvogels zochten gedurende de vorst ook een toevlucht in de steden en dorpen. Hier is het warmer en er is voldoende voedsel te vinden. Dit doen ze niet ieder jaar. De laatste keer dat we langdurig een kramsvogel in onze tuin hadden is al weer 8 jaar geleden. Een appel biedt dan voldoende voedsel om een paar dagen deze soort in je tuin te hebben.
foto: Kramsvogel die een appel eet
Deze tijdelijke tuinvogelsoort is ook behoorlijk fel tegen de andere tuinvogels. Hij jaagt de merels gelijk weg als ze in de buurt van de uitgelegde appels komen. Nog even en hij zal de tuin wel weer verlaten en naar de weilanden trekken.
Voor de watervogels zal het de aankomende week ook weer gunstiger worden nu de dooi flink heeft ingezet,” besluit Robert Westerhof dit boeiende relaas geïllustreerd met prachtige foto’s.