Unieke zomerse gast voelt zich thuis

Voor natuurliefhebber Robert Westerhof zit de vakantie er bijna op. Toch betekent de vakantie voor hem ook genieten van de natuur en de schoonheid van planten en dieren. De camera staat niet stil, de lens wordt scherp gesteld en dus kunnen we ook deze jaargang op deze site genieten van prachtige natuuropnames en daarnaast weet Robert er altijd weer een boeiend verhaal bij te schrijven.  Dit keer ging de kraan open en volgde een stroom van informatie over een toch wel unieke vogelsoort in Twente in de zomerperiode en dat is de Kraanvogel.  In het voor- en najaar zijn de kraanvogels een vast onderdeel van de tellingen door vogelliefhebbers, maar ’s zomers is de soort in deze streek nog uniek. Dat lijkt echter te veranderen, en dat is te lezen in het onderstaande verhaal van een puur natuurmens: Robert Westerhof.

etende kraanvogel12aug20144 (Small)
Kraanvogels in de zomer
In de maanden juni, juli en augustus ontwaarde men In en Om Ootmarsum  regelmatig een kraanvogel.  In de eerste week van juni werd in het weiland tegenover de familie Zwiers aan de Ottershagenweg al één exemplaar waargenomen. Op andere plekken in Dinkelland spotten vogelliefhebbers  afgelopen zomer ook één tot twee kraanvogels. Het is dit jaar voor het eerst dat we in onze nabije omgeving kunnen spreken van een overzomerende kraanvogel.  En het lijkt er op dat deze unieke en mooie zomergast zich thuisvoelt in deze streken.
In het voor-  en najaar waren we al gewend dat er in sommige jaren grote groepen overtrokken , maar dit verschijnsel is nog vrij nieuw en zeker voor dit gebied in Noordoost Twente.
De reden dat we  in de toekomst steeds vaker deze soort te zien zullen krijgen is dat de broedpopulatie in Duitsland nog steeds aan het groeien is.

Kraanvogel Ottershagen 12 augustus 2014 (Small)
Ook in Nederland is het aantal broedparen gestegen. In het Fochteloërveen ten westen van Assen hebben in 2014 zeven paren gebroed. Dit is in vergelijking met 2013 bijna een verdubbeling.
In 2014 werd ook het eerste echte broedpaar  in Twente vastgesteld. Helaas werd dit broedsel in de Engbertsdijksvenen gepredeerd door één of ander roofdier. De lege eierschalen waren het bewijs dat het hier om een echte broedpoging ging.
Na het mislukken van een broedsel blijven de kraanvogels wel in de omgeving rondhangen.
In de toekomst is het niet ondenkbaar dat we meer kraanvogels in de zomerperiode kunnen zien. Het aantal broedparen neemt toe in zowel Duitsland als Nederland.
Kraanvogels broeden in grote veengebieden waar ze voldoende rust en voedsel kunnen vinden. Een toekomstig broedgeval in de Bergvennen of het Springendal lijkt dan uitgesloten.
In de Engbertsdijksvenen moet  het echter kunnen  lukken. Hopelijk weet een verliefd stel kraanvogels daar wel  hun jongen groot te brengen en kunnen we spreken van een geslaagd broedgeval.
kraanvogelbewerktdichtbij2 (Small)
Op 12 augustus kreeg ik de mogelijkheid om een kraanvogel van dichtbij te fotograferen in een weiland nabij Ottershagen. Het is een schitterende vogelsoort,  die tot de verbeelding van mensen blijft spreken.

kraanvogelbijOttershagen12 aug20143 (Small)

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Trouwe vogelaars op hun post

Trouwe vogelaars op hun post

Leden van de Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum telden op Euro Birdwatch maar liefst 1683 vogels. Da...

Lees verder >
Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum

Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum

Tegenover het prachtig gerenoveerde terras en speeltuin van café Rouwers ontwaarde Robert Westerhof...

Lees verder >
Vogelwerkgroep ontstemd over bomenkap Grote Maten

Vogelwerkgroep ontstemd over bomenkap Grote Maten

Een aantal leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum, die in de buurt wonen, stonden boos en met tranen ...

Lees verder >