Wie grondstoffen terugwint uit afval is een Terugwinnaar. Zo luidt de boodschap van ROVA in samenwerking met de gemeente Dinkelland. “Het scheiden van huishoudelijk afval gaat in Dinkelland al goed, maar toch is er nog altijd ruimte voor verbetering”, vertelt wethouder Ben Blokhuis. “Helaas zien we een toenemende vervuiling in de grondstoffen pmd, gft en textiel. Dat, in combinatie met de hoge kosten voor de verbranding van restafval, maakt dat wij samen met ROVA beginnen met de aanpak #Terugwinnaars.”
Een groot deel van het afval dat wij scheiden, bestaat uit herbruikbare grondstoffen. Toch komt steeds vaker afval tussen de ingezamelde grondstoffen, zoals gft en pmd. Dat afval zorgt voor vervuiling, waardoor grondstoffen niets meer waard zijn en niet kunnen worden gerecycled. De aanpak is daarom vooral gericht op het belang van het goed scheiden van grondstoffen van restafval. Blokhuis hoopt dan ook dat de Terugwinnaars in Dinkelland zich willen blijven inzetten voor het goed scheiden van afval. “Een prettige en duurzame leefomgeving creëren wij niet alleen voor onszelf, maar ook juist voor de volgende generaties”, licht de wethouder toe. “Laten we er daarom samen de schouders onder zetten en ervoor zorgen dat we goed (blijven) omgaan met het milieu.”
#Terugwinnaars laat zien wat met de goed gescheiden grondstoffen gedaan kan worden, en dat het daarom zo belangrijk is dat er geen vervuiling tussen zit. “Oud glas wordt weer nieuw glas en groente-, fruit- en tuinafval (gft) kan omgezet worden tot nieuwe duurzame producten, zoals groen gas en compost. Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) worden gebruikt voor het maken van nieuwe verpakkingen en bijvoorbeeld bankjes en bloembakken.”
Dat goed inzamelen echt belangrijk is, ziet de gemeente regelmatig terug in de praktijk. “We zien helaas nog te vaak dat ingezameld pmd te veel is vervuild om te recyclen. Soms moet wel 70% van de vracht als restafval worden verbrand”, vervolgt Blokhuis. Het gaat vaak om enorme hoeveelheden afval, want een vuilniswagen leegt per rit de containers van zeshonderd huishoudens. “Dat is ten eerste niet goed voor het milieu, want er gaan ontzettend veel nuttige grondstoffen mee verloren. Daarnaast kost het ons als gemeente extra geld, want grondstoffen leveren geld op terwijl verbranden van restafval juist geld kost.”
Binnenkort ontvangen alle huishoudens in de gemeente Dinkelland de handige bewaarfolder ‘Samen maken we van ons afval weer grondstof’. In deze folder staat uitleg over de grondstoffen en kunnen inwoner zien welke nieuwe duurzame producten kunnen ontstaan uit afval. “Het is toch een mooi idee dat de flessen frisdrank die jij ooit hebt leeggedronken, misschien wel verwerkt zijn in jouw warme fleecetrui voor de winterdag”, sluit de wethouder af.
Samen maken we van ons afval weer grondstof.
Meer informatie vind je op www.terugwinnaars.nl.