Veel animo en enthousiasme voor kunstproject ‘Kijk op Ootmarsum’

Het kan niet missen. Wie door de Dwarsstraat loopt tussen de Grotestraat en het Kerkplein wordt er als een magneet naar toe getrokken: het enorme spandoek van ‘Kijk op Ootmarsum’ aan de muur van hotel Van der Maas springt onmiddellijk in het oog. ‘Dit is jouw kans’, staat er met grote letters. En die ‘kans’ grijpen veel mensen met beide handen aan. Het aantal deelnemers aan het unieke project is groot en groeit nog steeds. ‘Het lijkt wel of heel Ootmarsum schildert”, lacht Alphons Weierink.  Hij is de initiatiefnemer van ‘Kijk op Ootmarsum’ en  doelt daarmee op de mensen, die bezig zijn met een schilderij, waarmee zij hun eigen licht op het stadje laten schijnen. ,,Het enthousiasme is groot”, weet Alphons Weierink. ,,Ik heb al verschillende schilderijen gezien en ik moet zegen: het resultaat is boven verwachting. Maar het mooiste vind ik dat zoveel mensen meedoen en zich betrokken voelen bij Ootmarsum. Want dat speelt natuurlijk ook mee: de liefde voor het stadje.”

En die is vaak groot, zo blijkt uit meerdere voorbeelden. Carina Kroeze weet daar alles; de kunstenares met een eigen galerie en lespraktijk aan de Schiltstraat heeft ‘Kijk op Ootmarsum’ onderdeel gemaakt van haar lessen. ,,Ik heb”, vertelt ze, ,,60 cursisten en de meesten van hen doen mee. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen kijk op Ootmarsum; dat maakt het ook zo mooi. En  iedereen is ontzettend enthousiast. Alleen al het idee dat hun werk straks op de expositie in het museum van Ton Schulten hangt, motiveert enorm. Daar wil iedereen bij zijn en dat begrijp ik heel goed.”

Het enthousiasme straalt in de werken
Ook andere kunstenaars, die les geven, hebben hun leerlingen enthousiast gemaakt mee te doen. Zoals Diane Hampsink-Benneker uit Denekamp.  Zij begrijpt deze animo heel goed. ,,Iedereen kan zijn of haar eigen favoriete plekje kiezen om te schilderen. Ootmarsum leent zich daar bijzonder goed voor. En je hoeft natuurlijk niet uit Ootmarsum te komen om mee te kunnen doen”.  Zelf kan ze ook de verleiding niet weerstaan en doet mee. ,,Ik schilder een heel bijzonder plekje in Ootmarsum, wat dit plekje is, houd ik nog even geheim. Ik ben er al een heel eind mee en het gaat goed.” Datzelfde geldt voor kunstenaar Paul Eertman. Ook hij heeft zich ingeschreven en is heel enthousiast. Hij ontwierp ook – met veel plezier – het logo van ‘Kijk op Ootmarsum’. Paul zou Paul niet zijn als hij niet een geheel eigen ‘Kijk’ maakt. ,,Het wordt”, licht hij wel een tipje van de sluier op, ,,een modern digitaal kunstwerk met een compilatie van allerlei beelden en bijzondere kleuren. Dat is mijn handelsmerk, dus dat laat ik terugkomen. Ik ben al een heel eind op streek en ik verras me zelf.” Duidelijk is dat het enthousiasme terug te vinden is in de composities: het straalt in de werken van de deelnemende kunstenaars.

Bestaande werken
Maar het zijn niet alleen nieuwe schilderijen c.q. werken die speciaal voor Kijk op Ootmarsum worden gemaakt.  Ook worden verrassend veel bestaande werken ingeschreven die Ootmarsum als thema hebben. Werk dat recent of in het verleden is gemaakt. Door onder anderen Ton Anconé (1919-1987) uit Oldenzaal. Hij schilderde vaak in Ootmarsum; vrij maar ook in opdracht. Een bekend werk van hem is het oude Ootmarsumse stadhuis gezien vanaf de Markt. Ooit in opdracht geschilderd en cadeau gegeven bij een bijzondere gelegenheid. Het schilderij is ruim 40 jaar weggeweest uit Ootmarsum en is nu weer terug.

Kleinschmidt en Haarhuis
Andere kunstenaars met bekende en vertrouwde namen zoals Piet Kleinschmidt (1908-1953) en Herman Haarhuis (1932-2014) komen aan bod. Beide waren Ootmarsummers en beide schilderden Ootmarsum vanuit verschillende invalshoeken. Kleinschmidt schilderde  in de eerste helft van de vorige eeuw en Haarhuis deed dat vanaf 1997, nadat hij na zijn pensionering naar Ierland was verhuisd. Het werk van Kleinschmidt is op verschillende plekken in Ootmarsum te vinden. En eigenlijk geldt dat ook voor Herman Haarhuis. Er was echter één groot verschil tussen beiden: Kleinschmidt schilderde om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien en Haarhuis deed het uit liefhebberij en om zijn band met Ootmarsum levend te houden.

Herman Haarhuis schilderde – in zijn atelier in een paar zeecontainers – onder andere geheel in zijn eigen stijl het Huis Ootmarsum. Meindert Hobbema, de kunstenaar die het werk rond 1650 schilderde,  was daarbij zijn voorbeeld en inspiratiebron. Kleinschmidt schilderde Ootmarsum onder meer vanaf de Kuiperberg. Ongeveer zoals Jacob van Ruisdael dat rond 1665 ook deed. Dit beroemde schilderij dat recent te zien was in het Rijksmuseum in Enschede, is ook de aanleiding voor ‘Kijk op Ootmarsum’. Alphons Weierink raakte daardoor geïnspireerd en gemotiveerd  om ook Ootmarsum voor het voetlicht te brengen.

Eén van de deelnemers met een schilderij van Kleinschmidt heeft zelfs dit werk speciaal voor ‘Kijk op Ootmarsum’ grondig laten schoonmaken. En: ,,Ik wist niet dat het schilderij in werkelijkheid zo was”, vertelt Eddy Tenniglo. Hij is de bezitter van dit schilderij. ,,Ik ben er heel gek mee”.

Maar er zijn meer verrassende inzendingen, zoals die van een Ootmarsumse familie van wie de vader op zijn speciale verzoek een schilderij liet maken van het paashout halen en van de Koale Karmis. ,,Puur en alleen, omdat hij dat vast wilde laten leggen. Hij was als Ootmarsummer zeer begaan met deze tradities”, licht Alphons Weierink toe. De werken zijn inmiddels erfgoed voor de kinderen.

Alphons is blij met al deze inzendingen, afkomstig uit niet alleen Ootmarsum maar vanuit heel Twente. ,,De expositie van deze werken wordt straks een groot feest van herkenning. Dat weet ik nu al zeker”, geniet hij al bij voorbaat. Hij benadrukt dat deelnemers zich nog tot begin oktober kunnen inschrijven. Of het nu om een nieuw schilderij gaat of om een bestaand, een (pen)tekening of een andere kunstvorm waarmee Ootmarsum wordt uitgebeeld, het maakt niet uit; alles is welkom. De expositie van alle inzendingen voor Kijk op Ootmarsum is in november en december in het museum van Ton Schulten.

www.kijkopootmarsum.nl

Carina Kroeze instrueert niet alleen haar leerlingen maar doet zelf ook mee met een eigen werk. Paul Eertman is één van de deelnemers; hij ontwierp ook het logo van Kijk op Ootmarsum.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een van de schilderijen heeft de Koale Karmis als onderwerp; speciaal gemaakt om een oude Ootmarsumse traditie in beeld vast te leggen.

 

 

 

 

 

 

Jacob van Ruisdael schilderde rond 1665 vanaf de Kuiperberg zijn Kijk op Ootmarsum.

 

Kopfoto: Het door Paul Eertman ontworpen logo van Kijk op Ootmarsum.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

‘Heel Ootmarsum schildert’

‘Heel Ootmarsum schildert’

Het is een nieuw initiatief van Alphons Weierink om Ootmarsum nog meer op de kaart te zetten. Hij wi...

Lees verder >