Het levend Bijbels Kerstspel in het decor van het Openluchtmuseum trok veel belangstellenden. Bijna 3000 mensen waren getuige van het Kerstverhaal dat werd uitgebeeld op diverse plekken op het terrein van het museum. In een ongedwongen sfeer was er een prima wisselwerking tussen de ‘Bijbelse’ figuranten en het publiek.
In de Weemhof was het ’s morgens al direct een komen en gaan van vrijwilligers, die aan het Bijbels Kerstspel deelnamen of zorgden dat alles op de plek stond. In de afgelopen weken zijn de bouw – en collectieploeg druk in de weer geweest om alles op te bouwen. Maar ook de dames, die zorgden voor de kleding hebben heel goed werk verricht, maar dat geldt ook voor de kassamedewerkers en de beroepskrachten. Het is een mooi samenspel, waarbij er ook wel eens iets misgaat, maar dat gaat nooit ten koste van de onderlinge sfeer. Zo ontsnapten er zes schapen, die uiteindelijk op het achterste veld bij KOSC door eigenaar Bruggink ingeladen zijn.
De niet zo makke schapen hebben dus een hele tippel gemaakt, maar eind goed al goed. De zes schapen zijn geteld en dat past weer in het beeld van het Kerstevangelie, want ook keizer Augustus riep het volk op om zich te laten tellen. Dat werd de bezoekers ook door de keizer verteld en vanaf dat tafereel ontvouwde zich het gehele Kerstverhaal. Het mooie Twentse kersttafereel in de schaapskooi werd bewonderd. Voor de Bedoeïenentent ontstonden mooie gesprekken met vaak een luchtig karakter. Regelmatig was de gevangenis bezet en in het Los Hoes proefden de bezoekers van heerlijke bakleverworst, terwijl in de Bakspieker Santaklauskoekskes gretig aftrek vonden. Uiteindelijk kwamen de bezoekers uit bij de Kerststal waar in een eenvoudige kribbe het kindje Jezus lag. Een engel bracht de blijde boodschap en maar liefst drie baby’s lagen slapend of lachende in de kribbe, Hartverwarmend en je zag toch bij veel mensen de emotie op hun gezichten. Bezoekers, die zich inleefden in dit bijzondere kerstverhaal, waarbij ook de Koningen, de herders een belangrijke rol vervulden. Wasvrouwen versterkten het beeld van 2000 jaar leden en dat gold ook voor de Oosterse markt met de vrouwen, die wol sponnen en een waarzegger, die de toekomst voorspelde. En ook mooi dat de markt zorgde voor veel vertier, waarbij het jonge grut probeerde om wat ‘te stelen’. Het is ook mooi om te zien en te ervaren dat die jonge gasten helemaal opgaan in dit levende Kerstspel. Sommigen wilden niet eens naar huis, omdat ze zich helemaal op hun plek voelden. Een mooiere Kerstgedachte is haast niet te bedenken.
Foto’s Hanneke Spermon