Het was op Tweede Kerstdag een komen en gaan van bezoekers, die het Bijbels Kerstspel met eigen ogen wilden zien. Opvallend was ook dat veel Ootmarsummers een kijkje kwamen nemen, waaronder ook veel jonge gezinnen. Dat al deze ‘Bijbelse’ taferelen in de smaak vielen werd wel duidelijk op het moment dat de jonge kinderen nog weer eens een rondje wilden lopen over het sfeervol ingerichte parkterrein van het Openluchtmuseum.
Het geeft wel aan dat er veel te beleven viel. Tussen de schaapskooi en één van de kapschuren stond pontificaal de troon van Keizer Augustus.
De heerser uit die tijd riep de mensen op om zich te laten tellen en op weg te gaan naar de plaats waar ze geboren zijn. Iedereen vervolgde zijn of haar weg en trof in de Schaapskooi een prachtig Twents kerstdiorama aan. Eenmaal weer buiten loopt men herders tegen het lijf, staan of liggen schapen rustig in het veld en ziet men een groep Bedoeïenen voor hun tent woestijnratten – en kippen braden en brood bakken. Er ontstaan op die plek gezellige gesprekken. Op de vraag of Bedoeïen thuishoren in dit Bijbels tafereel kan er maar één antwoord zijn. Ook zij zijn op zoek naar dat kindje Jezus in de stal. Een zo vervolgen de bezoekers hun weg over het terrein op zoek naar…
In het Los Hoes viert een boerenfamilie Kerst en in de Bakspieker ruikt het ‘ovenheerlijk’ naar vers gebakken brood en speculaas.
Hemelse klanken betoveren de oren als engelen hun liederen zingen en dan is de stal heel dichtbij. In de eerste uren met een echte baby, want Daan en Manon Rozendaal met hun kindje Jorah hebben uiteindelijk een plek gevonden in deze stal waar de ezel voor nog wat extra warmte zorgt. Het is een aandoenlijk tafereel waar iedereen toch even stil van wordt.
In de middag is er een levensechte pop in de voederbak gelegd, maar met moeder Marjon Maria en opa Hans Jozef blijft het een hartverwarmend beeld met regelmatig het bezoek van de herders en de drie Koningen.
Wat is een ontmoeting met een kameel toch steeds weer een aangename verrassing. Deze kameel uit Appelscha met zijn twee meer dan vriendelijke bazen trekt heel veel bekijks en er zijn honderden foto’s gemaakt om toch maar met deze kameel Bassie op de foto te kunnen.
In het vervolg van de route zijn wasvrouwen druk in de weer om alles weer uit te wassen, schoon te krijgen en te drogen. In de smidse laait het vuur regelmatig hoog op en klinken de vertrouwde geluiden, die bij een smederij passen. Er wordt veel gevraagd aan de smid, die op geduldige wijze antwoord geeft. Op de Oosterse markt is het vaak een drukte van belang. Er is genoeg te koop en ook een waarzegger en slangenbezweerder zorgen voor reuring. Nog meer onrust is er door straatkinderen, die hongerig op zoek zijn naar een appel of wat andere fruit.
De Romeinse soldaten hebben het er maar druk mee om deze ‘schoffies’ in de gevangenis te zetten.
Een vredig tafereeltje is te zien bij het boerderijtje van de familie de Wit waar spinsters achter hun spinnenwielen laten zien hoe ze van wol een draad spinnen.
Een heel rustgevend tafereel en ook hier ontspinnen zich mooie gesprekken. Bij de uitgang laten velen weten dat ze heel erg genoten hebben van dit Bijbels Kerstspel. Dat is een groot compliment voor de organisatie, maar zeker ook voor de kleine honderd figuranten, die een rol speelden in al deze taferelen.
Achter de schermen waren ook nog veel mensen actief. De dames, die de kleding verzorgden, de cateraars, die iedereen voorzagen van een hapje en drankje en natuurlijk de mensen bij de kassa. De vuurkorven brandden van begin tot eind, want ook daar zorgde één van de medewerkers er voor dat het vuur bleef branden. Het vurig enthousiasme van al die vrijwilligers zorgden er voor dat deze editie van het Bijbels Kerstspel op een prima wijze is verlopen.
Met dank aan alle bezoekers voor de ontspannen wijze, waarop ze van tafereel naar tafereel liepen en dank aan alle betrokkenen, die zorgden voor de bouwstenen van dit Bijbels Kerstspel. In 2024 zal het Openluchtmuseum Ootmarsum opnieuw het sfeervolle decor zijn van dit Kerstevenement.
Foto’s: Hanneke Spermon