Ondanks veel regenval kwamen veel bezoekers en met name Ootmarsummers een kijkje nemen op het terrein van het voormalige Huis Ootmarsum en de Commanderie. ‘Gewapend’ met laarzen kregen ze tekst en uitleg van de aanwezige archeologen, die met hun onderzoek gestuit zijn op historisch zeer belangrijke en spectaculaire vondsten. Binnen anderhalve week, na heel gericht speur – en graafwerk, werden houten en stenen funderingen blootgelegd.
Eén van de onderzoekers was Regioarcheoloog Hans Oude Rengerink en hij bleef continue uitleg geven deze middag, maar hij deed het graag, want de vondsten zijn bijzonder en de archeologen troffen meer aan dan men had verwacht. “We hebben funderingen uit verschillende tijden aangetroffen,” vertelt Oude Rengerink, “en dus is zeker dat er meerdere bouwwerken hebben gestaan. Ik ben er van overtuigd dat dit restanten zijn van de Commanderie of eigenlijk het later gebouwde Huis Ootmarsum.” Dat is ook de mening van Rob Meijer. De Ootmarsummer in hart en nieren deelt Flyers uit met daarop de plannen van de stichting Commanderie Ootmarsum. “We moeten goed onderscheid maken dat in de 13e eeuw de vroegere Commanderie is gebouwd en dat later het Huis van Ootmarsum er is gekomen. Vanaf het Oldenzaalvoetpad stond de Commanderie verder naar achteren en het Huis Ootmarsum, met de voorkant gericht op de Alleeweg, meer naar voren. Met de restanten, die nu gevonden zijn, weten we meer en is datgene wat we vermoeden nu ook bewaarheid. Hier was de vestiging van een prachtig stuk historie van Ootmarsum,” vertelt een opgetogen Meijer. “Het vinden van deze restanten maakt de puzzel bij lange na niet compleet,” vult Hans Oude Rengerink aan,” We hebben veel stukjes gevonden, maar om daar een samenhang in te vinden vergt verder onderzoek. Dat gebeurt niet, want volgende week wordt alles dicht gegooid. We kunnen het zo niet laten liggen, want dan wordt het door zon en regen aangetast en dat willen we ook niet. Vandaar dat het zand er weer overheen gaat. Op dit moment is ook nog niet duidelijk of bepaalde plekken zichtbaar blijven als een soort markering van deze historische plek. Dat moeten we nog afwachten. Voor ons is de klus geklaard, maar mochten zich toch nog nieuwe ontwikkelingen voordoen, dan staat de Archeodienst direct klaar om verder onderzoek te verrichten, maar daar gaan we nu niet vanuit,” aldus Hans Oude Rengerink.
Om verder te kunnen gaan met het plan Commanderie Ootmarsum moeten de initiatiefnemers de uitspraak van de Raad van State afwachten. Die uitspraak was begin deze maand verwacht, maar nieuw ingebrachte bezwaren zorgden voor een verdere vertraging. Vermoedelijk geven de leden van de Raad van State eind september uitsluitsel of de gepresenteerde plannen door kunnen gaan.
foto kasteel Ootmarsum
Ondanks deze onzekerheid blijft de stichting Commanderie optimistisch dat de plannen toch doorgang kunnen vinden. De Commanderie Ootmarsum is de naam van een historisch gebied van 11,5 hectare. Van ongeveer 1200 tot 1600 stond er in dit gebied een ridderhuis van de Ridderlijke Duitse Orde en van rond 1600 tot circa 1800 waren de gebouwen de zetel van de Drost van Twente. Het landgoed werd, wegens gebrek aan opvolging, verkocht en met de grond gelijk gemaakt.
Portret van de bewoners Huis Ootmarsum 1804. Anne Willem Heiden Hompesch uit 1804 met vrouw en dochter. De dochter houd een tekening van het nieuwe Huis Ootmarsum vast
Uit allerlei aktes, tekeningen en andere historische feiten bestond het uit een groot hoofdgebouw met vele bijgebouwen, twee watermolens, een kapel, een wildbaan, een Arion fontein, een koepeltuin, een grote allee en waterpartijen. Rond 1815 was alles verdwenen en zullen de meeste Ootmarsummers het gebied kennen als een terrein met volkstuintjes en de nodige bosschage gelegen tussen de kleine kolk en het Oldenzaalsvoetpad. Door het vinden van deze restanten is het enthousiasme groot bij de stichting. “Vele jaren werd getracht dit belangrijke gebied te laten herleven. Vanaf 2014 gaat dat gebeuren. Weliswaar is het niet mogelijk de oorspronkelijke bebouwing terug te brengen, maar de nieuwe plannen geven een grote verrijking en herleving van een vergeten gebied. De schop gaat in de grond, de tekeningen liggen klaar, afspraken zijn gemaakt en een nieuwe toekomst staat voor de deur,” geven de stichtingsleden blijk van hun optimisme.
Foto van de nieuwe plannen met links de toren, rechts daarvan de ingang van het openluchtmuseum en daarnaast de nieuwe brasserie met de bierbrouwerij
Foto’s zijn van ‘onze fotograaf” Caspar Kouijzer, net als een archeoloog altijd op zoek.
De foto’s van de Commanderie, Huis Ootmarsum en de familie Hompesch zijn van Rob Meijer