Tweede Kamerlid Agnes Mulder van het CDA bracht een bezoek aan de aanwonenden van de Tramweg in Rossum. Doel van haar komst was verkenning betreffende de mogelijke gevolgschade van de productiewaterinjecties door de NAM en het beluisteren naar de werkwijze hoe de NAM hier mee omgaat, richting de aanwonenden. Agnes Mulder was zwaar onder de indruk van wat zij te zien kreeg in en buiten de woningen. Na afloop liet het Tweede Kamerlid onomwonden weten dat de werkwijze van de NAM en hoe deze instantie omgaat met deze materie en de betrokken bewoners veel te wensen overlaat. “Dit lijkt nergens op,” was haar conclusie.
Daarmee doelde ze ook op de gebrekkige communicatie van vertegenwoordigers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Keer op keer blijkt uit voorbeelden dat vertrouwen in de communicatie van de NAM niet mogelijk meer lijkt te zijn. Zo werd een Drone gesignaleerd, maar de NAM ontkende dat zij deze hadden ingezet. Later bleek dat de aardolie maatschappij deze wel had gebruikt. In de nacht van 14 op 15 april klonken drie harde knallen en een dag later worden, zonder uitleg, beide skids stopgezet aan de Tramweg. De reden waarom wordt door de NAM niet bekend gemaakt. En als klap op de vuurpijl draagt een NAM manager een oplossing aan, die werkelijk nergens op slaat. Na een geluidsmeting is gebleken dat het geluid een woning van één van de aanwonenden binnendringt. De manager suggereert vervolgens om het bed dan maar te verplaatsen. Kortom, een manier van communiceren, die duidelijk te wensen overlaat.
Opschorten injecteren
Na de lekkage in Hardenberg bleek wederom dat er geen garanties afgegeven kunnen worden over datgene wat er in de diepe ondergrond gebeurd. Des te belangrijker is dat de evaluatie over het injecteren van productiewater in lege gasvelden naar voren gehaald wordt totdat er meer zekerheid is over de gevolgschade. In tussentijd moet het injecteren volledig opgeschort worden.
Kamerlid Agnes Mulders zat ook afgelopen donderdag aan tafel tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer betreffende de productiewaterinjecties. Meerdere partijen, waaronder Burgemeester Stegers uit de gemeente Tubbergen, hielden hier hun betoog over de mogelijke gevolgen van deze productiewaterinjectie in Noordoost-Twente.
Aanstaande dinsdag zal er ook namens het CDA een amendement ingediend worden in de Tweede Kamer over omgekeerde bewijslast. Niet de inwoners moeten aantonen dat de NAM verantwoordelijk is van de onrust en gevolgschade, maar juist de NAM zal moeten aantonen dat zij niet de veroorzaker zijn.
Agnes Mulder kreeg van de aanwonenden van de Tramweg een goed beeld wat er allemaal aan gevolgschade te zien is, maar ook voelde ze bij de bewoners een diepe ongerustheid over een zeer onzekere toekomst. Ook de aanwezige raadsleden Romy Breukers (CDA Dinkelland), Henk Meijer (Lokaal Dinkelland) en raadscommissielid Huub ten Vergert (CDA Oldenzaal) waren aanwezig, evenals vanuit de Provinciale Staten de CDA statenleden Rob Engbers en Bouwien Rutten. Allen waren diep onder de indruk van de verhalen van de aanwonenden, die met concrete voorbeelden nog eens werden bekrachtigd.