Een uitermate traag verloop en een hoop achterblijvers ! Dat is de trieste balans, zoals die opgemaakt kan worden na de 4e jonge duivenvlucht van het seizoen. Debet daaraan was in eerste instantie natuurlijk het warme weer, maar de eindverantwoordelijkheid ligt bij het afdelingsbestuur en/of de lossingscommissie. De vooruitzichten waren op voorhand al niet gunstig: er werden tropische temperaturen verwacht. Op basis van die verwachting dienden er minder duiven per mand ingekorfd te worden en de vlucht werd van 380 km teruggebracht naar 330. Dat lijkt meedenken, maar als er te laat gelost wordt, heeft dat meedenken zijn doel voorbij geschoten, want dan nog dient er vier uur in een verzengende hitte gevlogen te worden ! Zelfs bij voetbalwedstrijden wordt er onder deze omstandigheden tegenwoordig al per helft één of meerdere drinkpauzes ingelast. Duiven zijn geen voetballers en als ze in de vrachtwagen zitten zijn ze afhankelijk van de mens. Het toeval wil dat er op de losplaats Charlevilles Mezieres ook een konvooi Duitse duiven gelost werd. De Duitse duiven werden al vóór 07.30 uur gelost, terwijl de duiven van afdeling 9 tot 08.00 uur moesten wachten alvorens er gelost werd. Als reden werd opgeven dat er grondinversie voorkwam. Duiven vliegen, zeker bij helder weer, op tientallen meters hoogte. Zo er al grondinversie voorkomt dan is het onwaarschijnlijk dat ze daar op die hoogte nog last van hebben. De Duitse duiven hadden er kennelijk geen moeite mee. Bovendien, op het tijdstip dat jonge duiven thuis trainen, in zijn algemeenheid in de vroege ochtend, zal er ongetwijfeld vaak grondinversie voorkomen. Het lossingsbeleid van de afdeling Friesland is landelijk bekend: de Friezen lossen nagenoeg altijd en onder alle omstandigheden. Daar kun je het nodige van zeggen maar de Friezen denken wel mee. Ook zij hadden voor de vlucht op zaterdag 18 augustus twee nachten mand op het programma staan en korfden, gelijk de afdeling 9, ook donderdagavond in. Met de weersvoorspelling in het achterhoofd werd er door afdeling Friesland niet gewacht op de hitte van de zaterdag maar werd er al op vrijdag én op een kortere afstand gelost, ondanks het gegeven dat veel duivenmelkers al weer aan het werk zijn. Die vlucht kende een prima verloop, juist omdat het die dag nog niet zo warm was. Zo hoort het. Waarom, zo werd er bij het klok afslaan afgevraagd, kunnen ze dat in Oost Nederland nou niet ? Het blijft gissen maar het zal alles te maken hebben met de belangen van de NPO-concoursen, die kennelijk groter zijn dan het welzijn van de duif en haar terugkeer op het hok.
Genoeg hierover gezegd, op een afstand van 333 kilometer was het wederom een groep van 6 duiven van de comb. Meijers die als eerste in Ootmarsum wist aan te tikken, waaronder (en wederom) de 5602 oftewel de Stefano, een exponent uit de nieuwe Stefaan Lambrechts-lijn van Meijers. Met 1 t/m 6 leverde de combinatie niet alleen in Ootmarsum een topprestatie maar ook in kring 2 met een 10e en 11e van 5240 duiven ! Het was dit keer Bennie Senger die zich onder het geweld van Meijers nog enigszins wist te handhaven met een 7e plek. Vermeldenswaard is ook de prestatie van Douwe Kuipers, met name zijn prijspercentage viel dit keer op. Daar waar veel liefhebbers last hadden van achterblijvers wist Douwe maar liefst 10 van de 20 ingezette duiven op de uitslag te krijgen ! Wat voor Meijers geldt, geldt ook hiervoor: Nadoen !
De volledige uitslag van Charlesvilles Mezieres, waarbij de weekendprijs geschonken werd door R. van de Logt, Nieuw- en Verbouw uit Geesteren (0).
1 t/m 6: comb. K. & K. Meijers
7. B. Senger
8 en 9: comb. K. & K. Meijers
10 D. Kuipers