De Statenfracties van CDA, PvdA en GroenLinks willen opheldering over de vergunningverlening voor mijnbouw in Overijssel. Bij het toestaan van gaswinning en afvalwaterinjectie worden de gevolgen voor het milieu niet meegenomen, terwijl dat wel zou moeten. Dat blijkt uit berichtgeving van RTV Oost. “We vinden de berichtgeving schokkend en willen graag van het college weten of dit klopt”, schrijven woordvoerders van de drie fracties.
Veel fouten?
In het artikel “Rapporten over mijnbouw vol fouten: ‘Grootste vrees blijkt keiharde waarheid’ dat op 4 november werd gepubliceerd door RTV Oost. Hierin wordt melding gemaakt van vergunningen voor mijnbouw waarvoor geen MER (een onderzoek naar de effecten op het milieu) is aangevraagd, terwijl dat eigenlijk wel had gemoeten. Ook wordt in het artikel gesuggereerd dat de opbouw van de bodemlagen in rapporten soms wordt veranderd, zodat risico’s op papier minder groot lijken dan ze feitelijk zijn. Daarnaast blijken er regelmatig vergunningen te zijn afgegeven op basis van rapportages en verwachtingen, terwijl achteraf blijkt dat de feitelijke situatie risicovoller is dan voorgesteld. Bovendien spreek het artikel van een slechte controle op de samenstelling van het afvalwater door Staatstoezicht op de Mijnen.
“Als al deze beweringen kloppen zijn er wellicht vergunningen ten onrechte verleend. We willen weten of dat echt zo is en wat dit betekent voor de activiteiten in Overijssel”, aldus de woordvoerders van CDA, PvdA en GroenLinks.
De gestelde vragen:
Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Overijssel
Het college/de Commissaris van de Koning wordt verzocht de volgende artikel 59-vragen schriftelijk te beantwoorden:
Heeft u kennis genomen van de berichtgeving op RTV Oost op 4 november 2019 over kennelijke fouten rond mijnbouw in Overijssel?[1]
Zo ja, was u ook buiten deze berichtgeving om op de hoogte van de aanwezigheid van fouten in mijnbouwgerelateerde dossiers in Overijssel
In het artikel wordt melding gemaakt van vergunningen voor mijnbouw waarvoor geen MER is aangevraagd, terwijl dat achteraf, op basis van feitelijke winningsomvang, wel had gemoeten.
Weet het college om welke gevallen dit gaat en in welke mate de MER-vrije winningsomvang wordt overschreden?
Zo ja, hoe beoordeelt u deze situaties?
In het artikel wordt gesuggereerd dat de opbouw van de bodemlagen in rapporten soms wordt veranderd, zodat risico’s op papier minder groot lijken dan ze feitelijk zijn.
Is het college ermee bekend of dit daadwerkelijk optreedt? En zo ja, hoe duidt u deze situaties?
Het artikel beschrijft dat regelmatig vergunningen zijn afgegeven op basis van rapportages en verwachtingen, terwijl achteraf blijkt dat de feitelijke situatie risicovoller is dan voorgesteld.
Is het college ermee bekend of dit daadwerkelijk optreedt? En zo ja, hoe duidt u deze situaties?
Het artikel spreekt van een slechte controle op de samenstelling van het afvalwater door SODM. Dit kan onder meer schadelijke gevolgen hebben op de volksgezondheid.
Is het college ermee bekend of dit daadwerkelijk slecht wordt gecontroleerd?
En zo ja;
Is het college bereid de uitgevoerde MER voor de afvalwaterinjectie, te laten onderwerpen aan een second opinion?
Is het college bereid bij SODM aan te dringen op bemonstering van het afvalwater, net voordat het de grond wordt geïnjecteerd?
Tijdens de commissievergadering van 30 oktober 2019 is onder meer gesproken over mijnbouw in Twente en de complexiteit in termen van bevoegd gezag en verantwoordelijkheden. Ook is toen door GS en diverse PS-leden uitgesproken dat het niet wenselijk is als de inwoners van Overijssel verstrikt raken in deze complexe wereld van verantwoordelijkheden en dat de aanpak er op gericht moet zijn het vertrouwen in de overheid te herstellen. In dat kader:
Is het college bereid om bovenstaande vragen door te geleiden naar het ministerie van EZ en/of het SODM als het college zelf niet de inhoudelijke antwoorden kan geven, teneinde PS en de Overijsselse inwoners van relevante antwoorden te voorzien?
Is het college bereid met de minister in gesprek te gaan over de zorgen die berichtgeving als deze oproept en over de wenselijke transparantie rond mijnbouwgerelateerde vergunningverlening en toezicht?
https://www.rtvoost.nl/nieuws/320674/Beleid-mijnbouw-gebaseerd-op-drijfzand