Verander de wereld, begin …te Creëren!

Maandelijks wordt deze site opgesierd met een column van Frederick. Een andere kijk op de wereld, waarin wij leven en het is mooi om vanuit deze invalshoek tegen zaken aan te kijken, die ons dagelijks bezig kunnen houden.De staat pakt meer van elke euro dan u denkt!

Een artikel van Roel Beetsma maakt duidelijk wat de Nederlander aan belasting betaalt zonder dat deze beseft hoeveel hij feitelijk betaalt. Dat is maar liefst 60%!! Met andere woorden, van iedere verdiende euro houdt u 40 cent over!
“Stel dat de inkomstenbelasting dit jaar en de afgelopen jaren altijd 5% is geweest. Ineens kondigt de overheid aan dat het tarief van de inkomstenbelasting vanaf volgend jaar naar 41% gaat? Wat zal er dan gebeuren? Een grote groep woedende belastingbetalers zal naar het Malieveld trekken om zijn boosheid te uiten. Maar stel nu dat het inkomstenbelasting tarief dit jaar en alle voorgaande jaren 41% is geweest en dat de overheid aankondigt dat het vanaf volgend jaar 42% zal zijn. Grote kans dat de meeste Nederlanders even mopperen en vervolgens de schouders ophalen.

21 mei belansting
Er is nog een tweede reden waarom de belastingen zo hoog kunnen zijn, en dat is omdat mensen eigenlijk helemaal niet weten hoeveel belasting ze betalen. Neem iemand die in het marginale tarief van 42% zit. Weet de gemiddelde Nederlander eigenlijk wel hoeveel belasting hij betaalt wanneer hij een extra verdiende euro meteen uitgeeft? Van de euro houdt hij 58 eurocent over. Daarvan kan hij een product met kale prijs van ongeveer 48 cent kopen. Immers op die kale prijs betaalt hij 21% BTW (48 cent keer 1,21 is ongeveer 58 cent). De belasting op zijn meteen uitgegeven euro komt daarmee op 52%, fors boven zijn marginale tarief voor de inkomstenbelasting. Voor iemand in het 52% marginale tarief komt de totale belasting op ruim 60%. Hij houdt dus nog slechts 40% over.” Dit percentage loopt nog verder op in veel gevallen. Denk aan de belasting die geheven wordt over uw nalatenschap bij uw heengaan; de zogenaamde successie rechten. Deze erfbelasting kan oplopen tot 40%.

21 mei 2016
De metafoor van de kikker en het hete water kent u waarschijnlijk wel, maar wellicht is het goed deze te herhalen. Een kikker wordt boven een kokende pan water gehouden en losgelaten. In een reflex springt hij het water uit; de schade is beperkt. De tweede keer wordt de kikker in koud water gezet en wordt het water langzaam verhit. De kikker vindt het prima en blijft lekker in het steeds warmere water. Op een gegeven moment is het toch wel heel erg heet en wil hij ontsnappen, maar dan is het te laat. Hij wordt levend gekookt. Och, och, de sukkel!!

Het artikel van Beetsma is het voorbeeld van de kikker. Langzaamaan verhoogt de overheid de totale, gemiddelde, belastingdruk en wij laten dit lijdzaam toe! Steeds een beetje meer, we mopperen een poosje tot we allen gewend zijn aan deze hogere belastingdruk (temperatuur) en gaan door met het leven…..totdat het te laat is? Te laat…, waarvoor?

Natuurlijk is het handig dat er een overheid is die zorg draagt voor de noodzakelijke voorzieningen. Voorzieningen waar we een beroep op kunnen doen als we die nodig hebben. Denk aan gezondheidszorg. We zijn het er over eens dat dit een belangrijke instantie is waar we op terug kunnen vallen indien nodig. In het TV Programma Radar heeft u onlangs kunnen zien dat de jaarlijkse uitgaven van zorg 94 miljard is. De verspillingen zijn gigantisch vanwege een gebrek aan efficiency en zelfbeperking. (Hertsenberg., 2016) Ziekenhuizen hebben nu aandeelhouders en aandeelhouders willen rendement. Chirurgen en doctoren snijden er vrolijk op los omdat het zo goed betaald wordt en wij betalen de rekening. Afgezien van de vraag wat er zou gebeuren met de kosten van gezondheid als we aandacht zouden geven aan ziekte preventie in plaats van lukraak te snijden in lichamen en mensen vol te proppen met kostbare pillen en poeders!

Ieder jaar leggen we gezamenlijk een bedrag op tafel van ruim 14 miljard aan auto gerelateerde belastingen! De totale uitgaven van de overheid aan wegenbouw, bruggen e.d. bedragen 8.2 miljard per jaar. Waarom betalen we dan samen 6 miljard te veel? Naast het betalen van belasting heeft vrijwel iedere Nederlander te maken met de kosten van huur of hypotheek, het afbetalen van de leningen, de rekeningen van gas, water en licht en de noodzakelijke verzekeringen. Een huishouden bestaande uit 4 personen geeft per maand gemiddeld 450 euro uit aan boodschappen en gemiddeld 1000 euro aan vaste lasten, in totaal bijna 1.500 euro per maand. Dat gaat nog allemaal af van die 40% die u overhield na het betalen van uw verplichte afdracht aan de fiscus.

bij 21 mei
Hoe vrij zijn we derhalve als mens? In welke mate worden we door al deze kosten en lasten beperkt in ons doen en laten? Kunnen wij überhaupt toekomen aan ontwikkeling, studie, reizen, vrije tijd, creativiteit? Of is het de bedoeling dat we zo bezig gehouden worden met overleven dat we niet toekomen aan die ontwikkeling?

In vroeger tijden was er de zogenaamde tienden regeling. De tiende is het tiende deel van iemands inkomen dat voor een speciaal doel werd afgezonderd. Van oudsher werden in alle landen van Babylon tot Rome tienden van de tarweoogst, van het fruit en van de kudden voor verschillende doeleinden afgestaan. Tijdens de eerste periode van het koningschap in Israël vormden zij een vaste belasting die door het volk aan de koning werd opgebracht. Meestal heeft het geven van tienden een godsdienstige betekenis, maar het komt ook voor met een sociale betekenis.

Tien procent van je inkomen afstaan of meer dan 60%? Het maakt nogal een verschil in wat je te besteden hebt en in de mate waarin u vrij bent. Wilt u zich kunnen ontwikkelen dan kan het niet anders zijn dan dat u vrij bent. Vrij om te leven; vrij om te reizen, te studeren, om creatief te zijn.
U bent niet naar de aarde gekomen om uw leven lang belasting te betalen, te vechten om financieel uw hoofd boven water te houden en om uiteindelijk bestolen en berooid deze planeet weer te verlaten. U bent gekomen om u uit te drukken, om te leren creëren.

FREEDOM IS THE FREEDOM TO CREATE!

U kunt alleen dan toekomen aan het leren hoe te creëren als u in vrijheid en gezondheid leeft; om u creatief te kunnen uitdrukken! Is dit het doel van het leven? Te (her) ont-dekken, dat het doel van het Leven Creatie is. Als een dochter of zoon van God, gemaakt naar zijn Beeld en Gelijkenis.

Hij, die ook wel de Schepper genoemd wordt of de Creator !?
http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/staat-pakt-meer-van-elke-euro-dan-u-denkt, http://tvblik.nl/radar/extra https://www.anwb.nl/bestanden/content/assets/anwb/pdf/auto/nieuws-en-tips/nl1827288-v5-inkomsten-en-uitgaven-voor-de-overheid-verbonden-aan-het-w….pdf, http://gemiddeldgezien.nl/gemiddelde-kosten-huishouden, http://www.veg-denhaag.nl/mediatheek/brochures/tienden-1

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Succes met vitamine C

Succes met vitamine C

Bleekselderijsap ... een oplossing voor elk viraal probleem, schrijft Anthony William in zijn boek C...

Lees verder >
Het zeldzame schrikkeljaar en 29 februari

Het zeldzame schrikkeljaar en 29 februari

29 februari is de meest zeldzame dag van onze kalender. Iedereen die op die dag jarig is, maakt dat ...

Lees verder >
 Carnaval en Maskers 

 Carnaval en Maskers 

Ik ben met Catootje naar de botermarkt gegaan Ze kon maken wat ze wou En ze maakte van boter een d...

Lees verder >