Veranderingen in de zorg: “Probeer het simpel te houden”

De gemeenten Dinkelland en Tubbergen werken samen aan de lokale voorbereidingen van de veranderingen in het sociale domein. Afgelopen januari is de visienota Omzien naar Elkaar door de gemeenteraden van beide gemeenten vastgesteld. Deze week hebben beide colleges van B&W ingestemd met het conceptbeleidsplan Omzien naar Elkaar. Vanaf 26 juni aanstaande ligt het beleidsplan voor iedereen in de gemeente Dinkelland en de gemeente Tubbergen ter inzage.

Gemeenten staan aan de vooravond van een forse operatie: drie grote taken komen met ingang van 1 januari 2015 naar de gemeenten. De invoering van de Participatiewet, de overgang van onderdelen uit de AWBZ naar de Wmo en de overname van de gehele zorg voor de jeugd. Samen met de huidige taken uit de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en preventief jeugdbeleid worden de gemeente daarmee verantwoordelijk voor vrijwel de gehele (niet-medische) ondersteuning aan de inwoners. Daarnaast moet een aantal van deze nieuwe taken afgestemd worden met de invoering van passend onderwijs waarbij kinderen zolang mogelijk in het reguliere onderwijs naar school gaan.

Goed Noaberschap
De gemeenten Dinkelland en Tubbergen hechten veel waarde aan het welzijn van hun inwoners en willen dat alle inwoners op een zo volwaardig mogelijke manier meedoen in de samenleving.
Ilse Duursma_klein
Wethouder Ilse Duursma: “Inwoners moeten eigen regie over hun huishouden kunnen voeren, een sociaal netwerk kunnen onderhouden en kunnen deelnemen aan de samenleving. Hierbij staat de eigen kracht van inwoners centraal en verandert de rol van de gemeente van “zorgen voor” naar “zorgen dat”. Eigen kracht betekent niet dat iedereen op zichzelf is aangewezen. Het betekent dat we het talent en het sociale netwerk dat iedereen heeft, graag willen benutten en dat we samen verantwoordelijk zijn en omzien naar elkaar.”

Gelukkig is Noaberschap in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen nog een groot goed. Gemeente én gemeenschap zullen samen een antwoord moeten vinden op de vraag hoe de samenleving zo georganiseerd kan worden dat mensen zoveel mogelijk zelf, of met hulp van anderen, kunnen meedoen aan de samenleving. De gemeenten hechten veel waarde aan het credo ‘Keep it simple’ en willen de zorg en ondersteuning betaalbaar, bereikbaar en benaderbaar houden.

Blik op de nabije toekomst

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten voor inwoners het eerste aanspreekpunt voor zorg en ondersteuning. Er zal meer gestuurd worden op samenwerking tussen instellingen en organisaties. De inwoners zelf krijgen nadrukkelijk meer eigen verantwoordelijkheid. Preventie – het voorkomen dat mensen een beroep moeten doen op professionele hulp  –  en de inzet van het informele netwerk worden daarbij steeds belangrijker. Wanneer menen toch aangewezen zijn op professionele zorg moet deze passend ingezet worden; zo zwaar als nodig, zo lang als nodig.

De 14 gemeenten in Twente werken bij de voorbereiding en in de uitvoering op de decentralisaties nauw met elkaar samen. Hierbij hanteren de gemeenten het uitgangspunt: “lokaal wat kan, bovenlokaal wat moet”. Duidelijk is dat de beleidskeuzes voor de toegang tot de ondersteuning en zorg lokaal dus door de gemeenten worden gemaakt. In het conceptbeleidsplan wordt aangegeven welke keuzes door de beide colleges van B&W gemaakt zijn en worden deze keuzes toegelicht.

De praktijk
Tom Vleerbos
‘Er is nog veel onzeker over de veranderingen in de zorg’, zegt wethouder Tom Vleerbos. ‘Toch willen we onze inwoners wel graag goed informeren over deze veranderingen, omdat het gevolgen heeft voor inwoners, zorgaanbieders, instellingen en de gemeente zelf. We kunnen bijvoorbeeld al wel aangeven hoe we omgaan met de hulp bij de huishouding, wat onze uitgangspunten zijn betreffende mantelzorg en vrijwillige inzet en hoe we het geld voor voorzieningen in de dorpen samen met de dorpen willen inzetten. De manier waarop nu de vrijwilligersondersteuning en mantelzorgondersteuning is vormgegeven verandert bijvoorbeeld. Het huidige geld in ondersteuning wordt op een nieuwe manier ingezet. Samen met inwoners, mantelzorgers, verenigingen en dorpen gaan we kijken hoe we deze ondersteuning het beste kunnen inrichten. Het geld wordt ingezet op basis van hun behoefte zodat  de voorzieningen waar ook daadwerkelijke behoefte aan zijn, blijven bestaan in de dorpen. Misschien wil Geesteren juist inzetten op voorzieningen voor jongeren en Ootmarsum op voorzieningen voor ouderen. Dat bepaalt het dorp en haar inwoners zelf.’

Meepraten? Vragen stellen?
Wilt u meepraten over het nieuwe beleid? Heeft u vragen over het beleidsplan? Wilt u een reactie geven op de voorgenomen plannen? Kom dan naar onze openbare meepraatavond. Tevens kunt u tijdens de meepraatavond aangeven hoe u betrokken wilt worden bij de veranderingen in de zorg. Dit kan aan een van de meepraattafels.

Op 3 juli (gemeente Tubbergen) en op 7 juli (gemeente Dinkelland) worden meepraatavonden voor inwoners georganiseerd.
Op 10 juli organiseren de gemeenten een bijeenkomst voor zorgprofessionals uit zowel Tubbergen als Dnkelland over het conceptbeleidsplan Omzien naar Elkaar.

Daarnaast zullen de Wmo Adviesraad Tubbergen en het Wmo-Lab Dinkelland advies uitbrengen aan hun gemeenten over het concept beleidsplan. Via de online burgerpanels www.tubbergenpanel.nl en www.dinkellandpanel.nl peilen de gemeenten de reacties van inwoners op het concept beleidsplan.

Het beleidsplan is in te zien via www.tubbergen.nl en www.dinkelland.nl en bij het Klant Contact Centrum van beide gemeenten. Het concept beleidsplan Omzien Naar Elkaar  ligt ter inzage vanaf 26 juni tot en met 31 juli 2015. Gedurende deze periode kunt u reageren op het concept beleidsplan. Nadat het plan ter inzage heeft gelegen, wordt het plan met de eventuele reacties op het plan in september 2014 besproken in de openbare vergadering van de raadscommissie. Daarna wordt het plan in oktober 2014 voor definitieve besluitvorming voorgelegd  aan de gemeenteraad.

Informatie:

Meepraatavond gemeente Tubbergen: donderdag 3 juli om 19.30 uur. Locatie: ‘t Oale Roadhoes, Grotestraat 30 in Tubbergen
Meepraatavond gemeente Dinkelland: maandag 7 juli om 19.30 uur. Locatie:’t Wubbenhof, Oldenzaalsestraat 49 in Denekamp
Bijeenkomst professionals gemeenten Dinkelland en Tubbergen: donderdag 10 juli om 19.30 uur. Locatie Hutten, Grotestraat 4 in  Rossum.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >