Vergeten historie: het concentratiekamp en Joodse werkkampen van Overijssel

Bij kampen in de Tweede Wereldoorlog denken we vooral aan Westerbork of Auschwitz. Wat velen niet weten is dat in de Tweede Wereldoorlog er in Overijssel 10 (Joodse) werkkampen waren. Bovendien was er Kamp Erika, het concentratiekamp in Ommen. Deze geschiedenis is onbekend, maar mogen we niet vergeten. Daarom organiseert provincie Overijssel, in het kader van 80 jaar Vrijheid, op 5 en 12 april lezingen en rondleidingen. Geïnteresseerden kunnen gratis deelnemen in Ommen, Punthorst, Kloosterhaar, Zwolle en Heino.

Lezing en rondleiding Kamp Erika, Ommen
‘Hij heeft in Westerbork gezeten’, zo verklaarde de familie van Hester den Boer de woedeaanvallen van haar opa. Na zijn dood ontdekte Den Boer dat dat niet klopte: op een archiefkaart stond ‘Kamp Erika’ achter zijn naam gekrabbeld. Had hij daar gevangengezeten? Waarom had hij dat al die tijd verzwegen? En: waarom kon niemand haar wat vertellen over dat kamp? Op 5 en 12 april neemt journalist en fotograaf Hester den Boer bezoekers mee in haar zoektocht naar de geschiedenis van voormalig concentratiekamp Kamp Erika. Het kamp waar haar opa vastgezeten had en ernstige trauma’s had opgelopen. Tenminste 180 gevangenen – met name niet-Joodse mannen – kwamen hier om het leven.

Lezing over ontstaan van alle (Joodse) werkkampen van Overijssel in Zwolle en Heino
Lion Tokkie neemt bezoekers mee in het ontstaan van de Joodse werkkampen en de rol van deze kampen in de Jodenvervolging. Naast het brede verhaal is het ook een persoonlijk verhaal. Zijn eigen opa zat in het kamp in Heino en andere familie zat elders in Overijssel in verschillende kampen. De lezing is op 5 april in Zwolle en 12 april in Heino.

Rondleiding Kamp Het Wijde Gat te Punthorst
Het kamp begon als werkkamp voor werkloze mannen. Later werd het een Joods Werkkamp, maar hier zaten ook Chinezen en gezinnen in het kader van de Atlantic Wall. Meer weten over het kamp? Op 5 en 12 april is het kamp te bezoeken.

Lezing en maquette Kamp Balderhaar en Kamp Kloosterhaar
Kamp Balderhaar en Kamp Kloosterhaar werden eerst opgericht voor de werkloze mannen, maar in 1942 werd het ingericht voor werkloze Joodse mannen. Weer later zat er zelfs een detachement soldaten in. En ook moeders met kinderen in het kader van de Atlantic Wall. De maquettes van de kampen vind je ook in het museum op 5 en 12 april.

Programma lezingen en rondleidingen
Zaterdag 5 april

11.00-12.15 uur lezing Kamp Erika -Ommen – door Hester den Boer
13.00-14.00 uur Bezoek aan voormalig kamp Erika onder leiding van Hester den Boer
11.00-12.30 uur lezing over álle Joodse werkkampen door Lion Tokkie in Zwolle
13.00-15.00 uur Bezoek van kamp Het Wijde Gat in Punthorst
13.00-15.00 uur lezing en maquette Kampen Kloosterhaar en Balderhaar

Zaterdag 12 april
11.00-12.15 uur lezing Kamp Erika -Ommen – door Hester den Boer
13.00-14.00 uur Bezoek aan voormalig kamp Erika onder leiding van Hester den Boer
11.00-12.30 uur lezing over álle Joodse werkkampen door Lion Tokkie in Heino
13.00-15.00 uur: Bezoek voormalig kamp Het Wijde Gat in Punthorst
13.00-15.00 uur: lezing en maquette Kampen Kloosterhaar en Balderhaar

Aanmelden
Op zaterdag 5 april en zaterdag 12 april vinden de lezingen en rondleidingen plaats. Aanmelden kan via: www.overijsselviertvrijheid.nl/wo2kampen. Daar staan ook de details over de locaties.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Postduiven in de tweede wereldoorlog 1940 – 1945

Postduiven in de tweede wereldoorlog 1940 – 1945

Dit weekend herdenken we de Tweede Wereldoorlog en vieren we de bevrijding. De nieuwe reporter van d...

Lees verder >