Verkiezing mooiste weerwoord van het jaar

Tijdens weerpraatjes en reacties van luisteraars worden vaak prachtige en creatieve ‘weerwoorden’ bedacht en gebruikt. Sinds een aantal jaren worden jaarlijks de mooiste weerwoorden genomineerd en kan iedereen, die dat wil, een keuze maken voor het mooiste weerwoord. Van 2011 tot en met 2015 zijn de volgende woorden uitgekozen tot de meest pakkende van dat jaar: plaknacht, wolkenwak, knijpzonnetje en  jojozomer.

Corine van Dijk (Omroep Gelderland) is het creatieve brein achter deze verkiezing en in samenwerking met haar volgt hier een selectie van de mooiste weerwoorden van het jaar 2016.

En met een selectie van de weerwoorden zien we meteen ook wat voor een bewogen weerjaar we achter de rug hebben. In januari was er dagen achter elkaar sprake van code rood door ijzel. En dat nodigde uit tot schaatsen. Op straat! Het weerwoord ‘straatsen’ was geboren en het leverde de grootste ijspret op bij de kinderen die ijzelvrij hadden. “Zo vroeg in het jaar al een nieuw weerwoord”,  twitterde @heleenbeilen op 6 januari.
Weerman Tom van der Spek had het over een ‘flitswinter’, want de kou hield niet lang stand. Zoals we wel vaker in Nederland zien!
Een kleurrijk weersfenomeen vond plaats begin februari. Het regende foto’s van ‘parelmoerwolken’, een primeur voor Nederland. Het zijn wolken,  die heel hoog in de atmosfeer voorkomen en wel op een hoogte van 20 tot 25 kilometer. Het is zeer zeldzaam om ze te zien en ze leveren prachtige parelmoerachtige pastelkleuren op. En om in de pastelsfeer te blijven… Twee weken later kregen we een romantisch laagje  ‘Valentijnssneeuw’.

Maar als het sneeuwt, moet het volgens @EllendeBruin wel blijven liggen! Op 4 maart was er volgens haar sprake van  ‘zinloos gesneeuw’. Ochtendproducer Pieter van Eekelen (Omroep Gelderland) had het eerder in de winter ook al gehad over  ‘babybilletjesweer’. Zacht en nat. Nat was de verwachting voor Koningsdag. Er was zelfs een speciaal ‘parapluplan’ opgesteld voor de Koninklijke familie. Volgens de burgemeester van Zwolle: ”Dat betekent dat er ergens een paraplu vandaan getoverd wordt als het nodig is”. Ergens. En uiteindelijk was het op veel plaatsen nodig, behalve in Zwolle! We zijn er helaas dus nooit achter gekomen waar die paraplu dan vandaan getoverd zou worden.

Op 23 mei viel er een flinke plens regen na een droge periode, het rook heerlijk buiten. Daar is een woord voor, aldus carnavalsvereniging Mar Ke uit Groesbeek via twitter:  ‘petrichor’. De geur van regen op droge grond… Heerlijk! Maar van een droge grond was in de zomer geen sprake meer. Het was wisselvallig en vooral in het zuidoosten was het soms kletsnat. Zware buien met  ‘vandaalhagel’ veroorzaakte veel schade in Zuidoost-Brabant. De grootte van de hagelballen maakten veel indruk en ze werden ook wel  ‘hagelkogels’ genoemd op nu.nl. De NOS had het over een ‘weersandwich’ op een tropische dag. Schuilen voor onweer, genieten in de zon op een terrasje, schuilen voor onweer…. Zo bleef je bezig! In het zuidoosten smeekten de mensen om een ‘opdroogdagje’. Maar buien zijn wispelturig. Zeeland stond er juist maar droog bij. Remco van Schellen van de ochtendshow van Omroep Zeeland meldde toen ook dat ze in Zeeland juist toe waren aan een ‘geluksbui of een zegenbui’.

De natte start van de zomer leverde veel commentaar op. Wat een ‘sokkenzomer’; mijn garderobe weent… twitterde @Jojanneke. De slippers bleven inderdaad vaak in de kast staan deze zomer, 11 augustus kwam het wonderbaarlijk genoeg zelfs bijna tot nachtvorst! Op boterbloemhoogte koelde het in Twente toen af tot 0,0 graden.

Aan het einde van de zomer volgde hitte. Wat dan ook weer niet door iedereen gewaardeerd werd. ‘Puinhoopheet’, aldus Noortje, de 4-jarige kleindochter van luisteraar Anneke Bos. De kleine meid vond het veel te warm! Ze was niet de enige die het warm vond. Presentatrice Manuëla Kemp van radio 5 sprak begin september over ‘sweattember’, een periode die zelfs een Limburgse hittegolf opleverde.

En in Nederland kan het natuurlijk ook niet anders dat we variaties op regen vinden. Weerman Jordi Bloem kwam op 5 oktober met het ‘Waddenspatje’: ‘Droog, maar alleen op de Wadden kan een spatje vallen’. In november sprak weerman Tom van der Spek van ‘zouteloos weer’, zachte en grijze dagen. Geen vlees noch vis. Jelle Wieling kwam net voor het sluiten van de verkiezing nog met ‘lekwolk’. Omroep Gelderland presentator Frank van Dijk vulde een weersverwachting met ‘een beetje regen’ mooi aan: plantenspuitweer. En een koude nacht leverde bij hem kliko-ijs op! Tom Herlaar van Radio 5 maakte het nog wat extremer en noemde het een ‘pegeltjesnacht’.

 

En toen kwam de enige echte herfststorm van 2016, op zondag 20 november vlogen massaal alle bladeren van de bomen. Joop Bloem had het over een ‘wiewaaitweg-dag’. Het leverde ‘bladmoes’ op de rails op, de NS schaalde de treinfrequentie direct flink terug. En dan komen we alweer richting Sinterklaas en Kersttijd. Krijgt Sinterklaas een droge intocht? Deze vraag werd meer dan drie weken voor de intocht al gesteld. Het kan nog erger. Een witte kerst? Deze vraag komt meestal begin november al zo’n beetje naar voren. Het ‘speculeerweer’ is weer begonnen!

De genomineerde weerwoorden:

Flitswinter                           Sokkenzomer         Zouteloos weer                             sweattember

Parapluplan                         Straatsen               Parelmoerwolken                         lekwolk

Boterbloemhoogte           Geluksbui                 Babybilletjesweer                        pegeltjesnacht

Zinloos gesneeuw             Petrichor                  Weersandwich                             wiewaaitweg-dag

Opdroogdagje                   Speculeerweer       Puinhoopheet

Vandaalhagel                    Waddenspatje        Bladmoes

Stemmen
Wat is jouw favoriet? Welk weerwoord is voor jou meteen pakkend, duidelijk of grappig en hoor jij graag vaker terug op de radio? Laat het ons weten, via Twitter @CorineGLD of @MeteoGroup. Een mail sturen kan natuurlijk ook, schrijf naar corine@gld.nl of weervraag@weer.nl De uitslag wordt op 15 december bekend gemaakt, wat tevens ook de laatste uitzending is van de ochtendshow van Corine van Dijk.

Tipje van de sluier…
Als kleine tip van de sluier kunnen we ook alvast bekend maken, dat er op 15 december, na de verkiezing, nog een andere verrassing aankomt. Het is namelijk een lustrumjaar. Tijd om eens te kijken welk weerwoord van de afgelopen vijf jaar echt een knaller is. Van 2011 tot 2016 hebben we dan verzameld: plaknacht, wolkenwak, knijpzonnetje, jojozomer en ….  Die laatste, dat is nog de vraag natuurlijk. Er volgt dan een razendsnel ‘Best of’ stemuurtje, waarop het mooiste weerwoord van de afgelopen 5 jaar bekend gemaakt wordt. Een extra reden dus, om mee te luisteren via Radio Gelderland, tussen 06.00 en 09.00 uur! Heb jij al gestemd?

Bron: Corine van Dijk, Omroep Gelderland en MeteoGroup

< Vorig / Volgende bericht >