Verrassend en vredig alternatief: recreëren op de natuurbegraafplaats

Een bezoek aan de natuur is de laatste jaren enorm populair in ons land. In lijn met deze trend, spreekt de keuze voor een laatste rustplaats in de natuur steeds meer mensen aan. De afgelopen jaren neemt het aantal natuurbegraafplaatsen in Nederland dan ook toe. Maar wat als dit net in het gebied is waar jij altijd je wandeling maakt met de hond, of als jouw wekelijkse fietsrondje dwars door dit gebied loopt? Uit recent onderzoek van Verian blijkt dat natuurbegraafplaatsen, door zowel recreanten als bezoekers van natuurbegraafplaatsen, worden ervaren als een plek waar recreatie, natuur en een laatste rustplaats hand in hand gaan.

In het onderzoek, dat zich richtte op bezoekers van de natuurbegraafplaats en natuurliefhebbers in algemene zin, komt sterk naar voren dat een natuurbegraafplaats wordt geassocieerd met rust en verbondenheid met de natuur. Recreanten, die in eerste instantie alleen voor een wandeling of fietstocht het gebied bezoeken, hebben geen bezwaar tegen de combinatie met natuurbegraven. Slechts een klein deel van de respondenten (11%) gaf aan het ongepast te vinden te recreëren in een dergelijk gebied, terwijl meer dan een derde van de respondenten juist aangaf dat hun waardering voor een natuurbegraafplaats toenam na een bezoek.

Een prettig bezoek aan de natuur
Wie een bezoek brengt aan een natuurbegraafplaats, ziet meestal niet direct dat dit een natuurbegraafplaats is. Enkel een liggende gedenkschijf van onbewerkt hout markeert de plek, waardoor deze nauwelijks opvalt in de natuurlijke omgeving.

Wel vind je er diverse voorzieningen die je in een regulier natuurgebied niet altijd terugziet. Denk aan halfverharde, rolstoelvriendelijke paden, zitplekken en bewegwijzering, die allemaal bijdragen aan de gebruikerservaring van de diverse doelgroepen tijdens een bezoek aan het natuurgebied. Zo toont het onderzoek aan dat maar liefst 77% van de recreanten verwacht dat ze bij het passeren van een natuurbegraafplaats dit als iets positief  ervaren en de natuurbegraafplaats als een plek zien, die rust en verbondenheid met natuur uitstraalt.

Natuurwinst
Naast de voorzieningen voor recreanten, wordt er op een natuurbegraafplaats kleinschalig en intensief gewerkt aan het behouden en versterken van de natuur in het gebied. Hiermee fungeert de natuurbegraafplaats als een rustpunt voor mens én natuur en gaan dus niet alleen recreatie en natuurbegraven, maar ook natuurwinst met elkaar hand in hand.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust onder grote belangstelling officieel geopend

Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust onder grote belangstelling officieel geopend

Landgoed Christinalust is officieel geopend als zesde natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederla...

Lees verder >