Op 4 mei is er in de Simon en Judaskerk een herdenkingsbijeenkomst met aansluitend een stille tocht. Het landelijke thema op 4/5 mei is ‘Verzet’ met als dringende vraag wat zou jij doen? Verzet is al met al makkelijker gezegd dan ook werkelijk gedaan. Ook in deze tijd.
– Het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog is nog altijd een bron van inspiratie. De ervaringen en de verhalen van verzetsstrijders kunnen ons helpen reflecteren op en leren omgaan met de vraagstukken van nu. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de rechtstaat buiten werking gesteld. Er was sprake van willekeur, vervolging, terreur en moord. Verreweg de meeste mensen probeerden er het beste van te maken en gingen zoveel mogelijk door met hun dagelijks leven. Een kleine groep kwam in verzet. Kwam op voor de rechten van anderen. Verzette zich tegen onrecht en onrechtvaardigheid.
Waarom ging men in verzet? Hoe gevaarlijk was het om in het verzet te gaan? Voor welke keuzes kwam men te staan? Wat kunnen wij daarvan leren? Vraagt deze tijd ook om mensen die tegen de stroom in opkomen voor de rechten van anderen? Wat betekent dit voor onze vrije, open, democratische rechtstaat? Deze historische en actuele vragen staan centraal tijdens het Jaar van Verzet. –
bron website 4 en 5 mei
De herdenkingsbijeenkomst in de RK kerk in Ootmarsum begint om 19.00 uur. De werkgroep 4 mei tekent voor de organisatie en wordt ondersteund door de scouting en de harmonie Caecilia. Voorganger is pastor Jan Kerkhof Jonkman.
Na afloop van de herdenkingsbijeenkomst is er een stille tocht. De aanwezigen krijgen een bloem mee. De tocht leidt langs het Joods monument aan de Kloosterstraat en eindigt op het Bergplein bij het oorlogsmonument. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen en vervolgens kunnen bloemen en kransen worden gelegd.