De duiven kregen tijdens de wedvlucht vanuit Chalons te maken met een tegenwind uit het noordwesten en dichte bewolking. Vliegweer om te stoempen, dus een ideale gelegenheid voor de harde werkers om zich in de prijzen te vliegen. Duiven dus met duurvermogen maakten de meeste kans en niet iedere Othmarvlieger, heeft een dergelijke duif in zijn hok. Dat geldt wel voor de vliegploeg van Karel en Kas Meijers, want hun 2-jarige doffer, de 592, tikte na 5 uur en 44 minuten vliegen als eerste aan, direct gevolgd door Mika, de topper van Bennie Senger. Deze wedvlucht meldden de duiven van Gerrit Schepers zich ook in de frontlinie. Met maar liefst drie duiven in de top 10 gaf hij de top 10 kleur. Uiteraard is een boeiend verslag van deze vlucht te lezen op deze website.
Topduif van Karel en Kas Meijers wint de Champagne wedvlucht
Een veel gehoorde uitdrukking in de duivensport is “ander weer, andere duiven”. De uitslag van de midfondvlucht vanuit Chalons en Champagne (in het noordoosten van Frankrijk, 424 km) toont eens te meer aan dat die uitdrukking eens te meer waar is. Vorige week was de vlucht vanuit Quievrain uitermate geschikt voor de rappe jongens, de sprinters, Chalons was een vlucht voor duiven, die kunnen stoempen, minder souplesse doch wel hard kunnen werken. Het mooiste is als je als duivenmelker een hok met duiven hebt gelijk een wielerploeg: de één kan dit, hard vliegen bij mooi weer, en de ander voelt zich senang bij bewolking en wind tegen, maar die luxe heeft niet iedereen. Chalons kon niet eerder gelost worden dan 10.30 uur. Op buienradar lieten de satellietbeelden zien dat zware bewolking Nederland een groot deel van de dag bedekte en dat de zon niet of nauwelijks te zien was. Voeg daar ook nog eens een noordwesten wind en dan is de conclusie als snel getrokken dat het een taaie vlucht zou worden. Om 16.14 uur wist de eerste duif af te tikken en dit keer wel op het hok aan de Nutterseweg waar al vele eerste prijzen behaald zijn, het hok van Kas & Karel Meijers, dit keer met een talentvolle 2-jarige doffer, de 592. Talentvol is misschien niet het juiste woord: deze doffer, een nazaat uit de fameuze Xena-lijn, won twee weken geleden ook al de midfondvlucht vanuit Nanteuil en dan heb je het gewoon over een topduif. Dat het niet al te gemakkelijk was, blijkt wel uit de gemiddelde snelheid van deze duif, namelijk 74 km per uur en dat is een stuk langzamer dan we de laatste weken gewend zijn.
De liefhebber die eveneens zijn succes van de vorige week wist te evenaren, is Bennie Senger, deze week goed voor de 2e prijs met de 924 oftewel Mika, de klasbak van het hok Senger. Wederom in de top 10 Frans Oude Nijeweme op plaats 4 en 8. Aandacht verdient de prestatie van Gerrit Schepers die zich met maar liefst 3 duiven in de top 10 wist te nestelen. Een grootse prestatie voor een liefhebber met maar een klein duivenbestand maar die wel de snelste weg naar huis weten. De laatste liefhebber die in de top 10 terug te vinden is, da’s best wel een tijdje geleden, is Theo Luttikhuis. Zijn duivenbestand is een waar vreemdelingenlegioen, tot op het bot uitgeselecteerd voor de eendaagse fondvluchten, de specialiteit van Luttikhuis. Vlammen op die vluchten is alleen mogelijk als de forme er is en de duiven zich ook laten zien op de kortere vluchten. Daar mankeerde het de afgelopen weken nog wel het één en ander aan en met deze uitslag is wellicht het lek boven. Net op tijd voor de aankomende vluchten vanaf 600 km.
De volledige uitslag van Chalons en Champagne, 424 km, 10 deelnemers met 111 duiven met de weekendprijs geschonken door Wasserij Springendal te Oud Ootmarsum:
1, 3 en 5: comb. K. & K. Meijers
2. B. Senger
4 en 8 F. Oude Nijeweme
6, 7 en 9 G. Schepers
10. Th. Luttikhuis