Bijna geheel Nederland heeft inmiddels vakantie en na deze week begint in regio Noord ook de bouwvak. Veel Nederlanders trekken naar het zuiden om daar te genieten van hopelijk zon en warmte. Net in deze vakantieperiode vinden ook de Tuinvlindertellingen plaats. Genoeg redenen om met iets nieuws te beginnen, want zelfs op jouw vakantieadres, waar dan ook, kun je deelnemen aan deze Tuinvogeltelling. Waar je ook bent en je hebt de app ‘ButterflyCount’ op je mobiel dan kun je meetellen. Zeker in de zuidelijke landen kun je dan prachtige exemplaren tegenkomen. Deze zogeheten TelFlex is in het weekend van 2 tot en met 4 augustus.
Veel mensen vertrekken tijdens de vakantie naar zuidelijker streken, op zoek naar zon, warmte en natuur. Ook voor vlinders is daar veel te beleven en als je er als vlinderliefhebber naartoe gaat, kun je helpen om de vlinderstand in kaart te brengen door flextellingen te doen.
Je kunt in het zuiden bijvoorbeeld genieten van de apollovlinder is een spectaculaire dagvlinder uit de bergen (Bron: Kars Veling)De apollovlinder is een spectaculaire dagvlinder uit de bergen (Bron: Kars Veling)
Genieten van vlinders en helpen ze te beschermen
Meer naar het zuiden in Europa zijn veel meer soorten vlinders dan in Nederland. Hebben we het in ons land over zo’n zeventig dagvlinders (dit is inclusief de inmiddels verdwenen soorten), in Europa zijn er meer dan 400 soorten. Veel vlinders dus, maar niet veel vlindertellers. In Nederland zijn er vele duizenden mensen, die naar vlinders kijken en veel van hen geven hun waarnemingen ook door. Meer dan duizend van die vlindertellers gaan wekelijks op pad om een vaste monitoringroute te tellen in het meetnet vlinders (NEM). We weten dan ook heel veel over waar vlinders voorkomen en hoe het met ze gaat. Dat betekent dat we ze ook beter kunnen beschermen. In het buitenland is er veel minder bekend en is dus ook effectieve bescherming veel moeilijker. Maar wij kunnen ze helpen! Door flextellingen te doen, kun je het aangename met het nuttige verenigen: heerlijk vlinders kijken en tegelijkertijd helpen ze beter te beschermen.
Veel mensen geven al losse waarnemingen door via Telmee of Observado. Dat is nuttig, want dan is het voorkomen van die soort op die plek vastgelegd. Maar veel waardevoller wordt het als je een telling doet, waarbij je alle vlinders die je tegenkomt noteert. Als dan ook nog de begintijd en de eindtijd wordt vastgelegd en de route die je hebt gelopen, zijn die gegevens nog veel waardevoller. Deze zogenaamde flextellingen kosten niet veel tijd en je kunt ze op allerlei plekken doen. Op de camping, op weg naar het strand of op dat smalle bergpaadje.
Er is een app ontwikkeld, ButterflyCount, waarmee je in heel Europa flextellingen kunt doen. Je geeft aan in welk land je bent en de app weet welke soorten je daar zou kunnen tegenkomen. Je start een telling en de app houdt de route die je aflegt bij. Iedere keer als je een vlinder doorgeeft, staat deze op exact de juiste locatie door de ingebouwde GPS van je smartphone of tablet. Na een kwartier gaat er een belletje en kun je een nieuwe telling starten.
En het leuke is dat je, als je weer thuis bent, ook zelf kunt kijken waar je welke wandelingen hebt gemaakt en welke vlinders je daar hebt gezien. De apollovlinders op dat bergpaadje, die koningspages op weg naar het strand en die pasja op de camping. We wensen iedereen die op vakantie gaat veel vlinders toe, maar ook de thuisblijvers kunnen in ons land de komende weken veel vlinders te zien krijgen. En de app ButterflyCount werkt natuurlijk ook in Nederland, dus ga lekker flextellen!