Sinds donderdag 26 november verblijven 200 vluchtelingen in sporthal De Dorper Esch in Denekamp. Aanvankelijk zouden zij op donderdag 3 december vertrekken, maar op dringend verzoek van het COA blijven zij nu een etmaal langer in Denekamp. Op vrijdagochtend 4 december zal de groep vertrekken naar een tot nu toe nog onbekende opvanglocatie.
De huidige migratiestroom naar Europa is dermate hoog dat het COA niet voldoende capaciteit heeft om iedere vluchteling die Nederland binnenkomt een opvangplaats te bieden. Voor de nacht van donderdag op vrijdag komen zij maar liefst 650 plekken tekort. Daarom hebben zij een beroep gedaan op de gemeente Dinkelland en gevraagd of ‘onze’ vluchtelingen een nacht langer konden blijven.
“Als gemeente wilden wij hierin onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen”, aldus burgemeester Roel Cazemier. “Wij hebben deze verlenging uiteraard overlegd met de sporthalgebruikers, omdat beloofd was dat de hal donderdagavond weer gebruikt kon worden door de volleybalvereniging. Mede dankzij de spontane instemming van Devoko kunnen wij de vluchtelingen nog één nacht langer bed, bad en brood bieden. Daar zijn wij hen dankbaar voor.”
De vluchtelingen zullen nu vrijdag aan het einde van de ochtend vertrekken. De locatie waar zij de komende dagen zullen worden opgevangen is op dit moment nog niet bekend. Direct na vertrek zal begonnen worden met de opruim- en schoonmaakwerkzaamheden in de sporthal. Er zal in de nacht van vrijdag op zaterdag worden doorgewerkt, zodat de sporthal vanaf zaterdagochtend weer in gebruik genomen kan worden.
Scholen ook betrokken bij komst vluchtelingen
Voor de komst van de vluchtelingen naar de Dorper Esch zijn ook leerlingen van de hoogste twee groepen van de basisscholen en de brugklas van het Twents Carmel College in Denekamp rondgeleid door onder meer burgemeester Cazemier. Aan de hand van een lesbrief zijn de leerlingen verder geïnformeerd over de vluchtelingen en vooral ook de vraag waarom zij op de vlucht zijn geslagen en een veilige toekomst in Europa en Nederland zoeken. Veel leerlingen waren erg onder de indruk van wat ze gezien hebben en dat leidde tot veel reacties, maar ook tot het brengen van knuffels en speelgoed voor de vluchtelingenkinderen.
‘Warm’ onderdak in Denekamp en Ootmarsum
In de week dat de vluchtelingen in Denekamp in de sporthal verbleven werden er door de bevolking allerlei activiteiten ontplooid. Sinterklaas kwam op bezoek, muziekkapellen bliezen een vrolijke noot en restaurant Fox gaf een middag onderdak aan 125 kinderen dankzij lokale ondernemers. De verhalen, die verteld worden door de vluchtelingen, zijn vaak hartverscheurend. Daarom is het ook zo goed dat deze ontheemden een ‘warm’ onderdak vinden in Denekamp.
In Ootmarsum is er op de Wyllandrie opvang voor twee jaar en onopvallend verrichtten heel veel vrijwilligers in samenspraak met de mensen van de COA heel goed werk. Op alle mogelijke manieren worden deze vluchtelingen betrokken bij het maatschappelijke leven in de Siepelstad. Sportverenigingen heten hen hartelijk welkom, bij veel gezinnen kunnen de asielzoekers terecht voor een praatje en een versnapering en een aantal van hen help mee met vrijwilligerswerk.
Onder hen ook drie Eritreeërs in Engels’ tuin, die het daar zo op het oog prima naar de zin hebben. Op deze wijze is er sprake van een positieve manier van integratie, die door de vrijwilligers van Engels’ tuin enthousiast is opgepakt.