Wat moet je doen bij brand? Wat doe je als er een ongeluk gebeurt en wanneer mag je 112 wel of niet bellen? Zestien jonge vluchtelingen uit de Wyllandrie in Ootmarsum kregen vanmorgen antwoord op deze- en nog vele andere vragen. Zij brachten samen met burgemeester Ineke Bakker een bezoek aan de Risk Factory in Enschede en kregen daar op een interactieve manier informatie over noodsituaties.
De Risk Factory maakt onderdeel uit van de Twente Safety Campus en is opgezet om kinderen en ouderen te leren hoe te handelen bij onder andere brand of andere ongelukken. Veiligheid wordt hier beleefd door middel van nagebootste praktijksituaties. De groep jonge vluchtelingen bracht het bezoek aan de Risk Factory op uitnodiging van voormalig burgemeester Roel Cazemier. Hij kreeg eind vorig jaar een voucher van de brandweer Twente waarmee hij met een groep jeugd een bezoek kon brengen aan de Risk Factory in Enschede.
Tijdens het bezoek leerden de jongvolwassenen met behulp van een echte bus de gevaren kennen van grote voertuigen in het verkeer. Ook hebben ze geleerd wat brandgevaarlijke situaties zijn en wat te doen bij brand. En met een rollenspel hebben de ze ervaren hoe het is om zelf 112 te bellen.
Loes Hilbrink van de Twente Safety Campus is erg blij met het bezoek van de jongelui. “Veiligheid, gezondheid, plezier en welzijn is erg belangrijk. Het is daarom echt een must voor basisschoolleerlingen uit Twente dat zij de Risk Factory bezoeken, waar veiligheid gestimuleerd wordt. Het is goed dat ook vluchtelingen op deze manier de kans krijgen om zich bewust te worden van veiligheid en wat hier bij komt kijken.”
Ook burgemeester Bakker kijkt terug op een geslaagde ochtend. “Dankzij de nagebootste scenario’s hebben de jongeren op een interactieve wijze meer geleerd over veiligheid en wat zij kunnen doen in verschillende situaties. Aan de manier waarop ze goed hun best deden kon je zien dat ze het allemaal erg indrukwekkend vonden. Op sommige momenten was de spanning van de gezichten af te lezen”, verklaart ze. “Het beleven van deze scenario’s is in mijn ogen ontzettend leuker manier om te leren. De praktijksituaties zijn herkenbaar en laten veel indruk achter, waardoor de informatie echt bij je binnen komt.”