De rem is er af. De duivensport heeft van de overheid groen licht gekregen om weer in competitieverband te vliegen. Een logische stap omdat het houden van trainingen dezelfde werkzaamheden met zich meebrengt als het houden van wedstrijden. De nieuwe voorzitter van de Duivensportbond NPO, Langevener Ben Geerink, kon dat na zijn benoeming als kersverse preses bekendmaken aan de leden. Heuglijk nieuw dat met gejuich werd ontvangen door de kwekers en tevens trainers van postduiven. Ook de Othmarvliegers (OV 2020) waren blij dat de vluchten werden vrijgegeven en de duivensport officieel van start mag. Verder wensen ze Ben Geerink een lange en succesvolle periode als voorzitter van de NPO.
16.000 duiven gelost
“De vluchten voor onze provincie waren verdeeld in Zuid en Noord. Zuid is van Kleve (nabij Nijmegen) tot ongeveer Hengevelde / Delden. Noord gaat van Hengevelde / Delden tot Lattrop. Onze vereniging valt dus onder het speelgebied noord. Met zo’n kleine 16.000 duiven reden we naar Dreis-Brück, een losplaats in Duitsland, die vanwege de corona perikelen is gekozen, omdat in België nog geen vrijgave is van lossingen.
Op de planning stond een stevige Zuid/Zuidwester wind. Opvallend was dat er verschillende luchtlagen te zien waren met enorme snelheidsverschillen. Keek men héél hoog, zag je nauwelijks beweging in de wolken. Keek men echter een stuk lager, dan zag je dat met name ‘beladen’ wolken als een ware snelheidsduivel door de lucht scheerden. Neem daarbij dat er her en der tussen het mooie weer ook buien verstopt zaten, en dan weet je dat het best apart kan gaan.
De luchtverkeersleiders van Afdeling 9 Oost-Nederland houden hun leden op de hoogte via met name een actieve website en facebookpagina, die overigens het levenslicht zag toen de huidige nieuwe NPO voorzitter Ben Geerink ook een uitstekende voorzitter was van onze Afdeling 9. De leden moesten vroeg uit de veren want om 06:50 werden ze gelost onder mooie, maar wel bewolkte omstandigheden. Ook het effect van de heuvels/bergen in het Duitse gebied rond Koblenz moeten we niet onderschatten. Dit landschap houdt namelijk de bewolking en storingen langer ‘vast’ tussen deze bergen. Onze duiven kennen dit eigenlijk nauwelijks, omdat we normaal meer ‘vlak’ vliegen vanuit Noord-Midden- en Zuidwest Frankrijk.
Verschillende verwachtingen
De verwachtingen waren bij allerlei liefhebbers dan ook nogal verschillend. De één meende dat de duiven wel 120km/h zouden vliegen, anderen verwachtten eerder 110 of 100km/h. Rond 08:45 nam in de regio iedereen de plek in op zijn of haar post om te beginnen aan de eerste officiële wedvlucht. Uiteindelijk streken in Ootmarsum het specialisten duo voor de snelheid, Kas & Karel Meijers, met de eer bij de PV De Othmarvliegers. Ze legden beslag op de gehele top-5 en daarmee gaven ze het nakijken aan runner-up Douwe en Gerard Kuipers(6), Henk Kouijzer (7), Bert Damhuis (8) en Martin Weghorst (9 en 10). Een top tien met een zéér opmerkelijk gezelschap door zijn diversiteit. De eerste duif vloog 95,6km/h en uiteindelijk bleek het helemaal geen gemakkelijke vlucht, maar gelukkig had aan het eind van de dag bijna iedereen de hokken weer vol en dus kunnen we spreken van een succesvolle vlucht.
Volgende vlucht
Voor komende week staat er een provinciale lossing op het programma (dit kan nog veranderen), waarbij zowel Noord als Zuid tegelijk los gaan vanuit een locatie. Verwachting is dat er aan de start zo’n 24.000 duiven te vinden zijn en dus klaargestoomd voor de volgende vlucht. Dit weekend werd gesponsord door: Textielreiniging ‘Het Springendal’.