Volle zalen tijdens tweede weekend Pianofestival Twente.

Het tweede weekend van het Pianofestival begon afgelopen zaterdag met een ochtendconcert van de jonge Spaanse pianiste Sandra Cebrian. Om 10:30 stonden er alweer veel muziekliefhebbers voor de deur van het museum Ton Schulten. De nog maar 22 jarige pianiste heette het publiek welkom met de warme klanken van  ‘Triana’ uit de Spaanse suite ‘Iberia’ van Albéniz’,. Vervolgens speelde ze de vierde sonate van Scrjabin en de ‘Dante Sonate’ van Liszt. Het prachtige touché van de pianiste zorgde voor betoverende momenten.

 

Een enthousiaste stadsgids
Na het ochtendconcert ging de muzikale stadswandeling door Ootmarsum weer van start. Met veel enthousiasme bracht de stadsgids Jan Veldboer (foto) het geïnteresseerde publiek op de verschillend mooie plekken in Ootmarsum, waarbij opnieuw muziek klonk uit het Epmann orgel, de mooie vleugel in de Galerie Ton Schulten en de tafelpiano in het Drostenhuis.

 

 

Fijngevoeligheid
‘s Middags het concert van de talentvolle jonge Spaanse pianist Juan Lara Mijancos in het Museum Ton Schulten. De eveneens 22 jarige pianist speelde in een overvolle zaal 2 intermezzo’s van Brahms, de sonate van Beethoven op 31. 3 en de Polonaise Fantasie van Chopin. De uitstekende interpretatie en de fijngevoeligheid van de pianist zorgden voor een enthousiast en dankbaar publiek.

 

 

Afsluiting in de Hofkerk van een bijzondere dag
In de Hofkerk van Oldenzaal het avondconcert van deze bijzondere dag vol met concerten van internationale jonge pianotalenten. Een belangstellend publiek verzamelde zich in de kerk om te genieten van een intens programma uitgevoerd door de jonge Roemeense pianist Antoniu Nagy,
De 23 jarige pianist speelde voor de pauze met veel gevoel de sonate op.101 van Beethoven waarbij zeker ook zijn eigen emoties het publiek bereikten. Na de pauze een virtuoos programma, waarin de pianist met een daadkrachtige aanslag onder andere de sonate in B mineur van Liszt speelde, die bekend staat als een van de moeilijkste uit te voeren pianocomposities. Een diepgaande uitvoering van dit meesterwerk maakte dat het enthousiaste publiek, onder de indruk, de pianist met een staande ovatie bedankte waarna hij nog een prachtig adagio van Haydn als toegift speelde. Een bijzonder muzikale avond in de Hofkerk!

Chopin op wereldniveau in de Waterstaatskerk
De Italiaanse meesterpianist Gianluca Luisi, leerling van de grote pianist Aldo Ciccolini, speelde zondagmiddag in de Waterstaatskerk met veel allure de Wanderer Fantasie van Schubert en een gevarieerd repertoire van Chopin, waaronder walsen, preludes en de Heroic Polonaise, waarmee hij het publiek raakte.  De passie voor de piano van deze indrukwekkende pianist kende op zesjarige leeftijd al geen grenzen. Het liefst bracht hij zijn tijd spelend achter de piano door. Zijn grote passie voor de muziek en het bestuderen van de persoonlijke levenswijze van de grote componisten zorgen ervoor dat zijn uitvoering een eenheid uitdrukt tussen muziek componist en pianist. Zijn jarenlange ervaring op het concertpodium overal ter wereld was voelbaar en zijn capaciteit om met zijn overweldigende pianospel het publiek te bereiken zorgde voor emoties in een volle Waterstaatskerk. Een groot succes voor deze pianist van wereldniveau, die verscheidene keren werd teruggeroepen met een groot applaus.

Pianomarathon met veel ‘toetsenloopjes’
Op zondagochtend stond ook de jaarlijkse Pianomarathon op het programma, waarmee onze eigen regionale pianotalenten deel konden nemen aan het Pianofestival. Deze keer in een uitverkochte Theaterzaal van het Oyfo Techniekmusuem in Hengelo, waar zich vroeg in de ochtend al enkele deelnemers melden om nog even in te spelen. Tijdens deze marathon, waarin de afstand niet afgelegd werd in kilometers maar in een twee uur durend programma pianomuziek waren beginnende pianospelers, maar ook bijzonder begaafde jonge pianisten te horen! Een grote verscheidenheid aan repertoire, waarbij ook de grote klassieke componisten zoals Mozart, Chopin Schubert Debussy en Beethoven voorbij kwamen.
De vele enthousiaste deelnemers zijn leerlingen van verschillende pianodocenten in de omgeving, waaronder de pianoschool Pianoarte uit Ootmarsum. Prachtig om ook dit jaar weer te beleven hoeveel kinderen en jongeren hun passie voor het pianospelen delen en op deze manier ook zelf op het podium staan tijdens het Pianofestival Twente!

Laatste weekend
Komend weekend zal het Pianofestival over nog meer nieuwe locaties zijn vleugel uitslaan: Op zaterdag 21 september speelt de meesterpianist Andrea Turini in het Rijksmuseum Twente. Andrea Turini wordt geprezen om zijn uiterst innemende, gevoelige en diepgaande pianospel en zijn gepassioneerde benadering van performance.  Op 22 september keert het Pianofestival Twente terug in het Stift in Weerselo voor de Grote Finale. Op het programma staan drie concerten van excellente pianisten; Gabriele Cerofolini, Nicolo Indelicato en het pianoduo  Eric Tornabene en Daniele Defilippis. Gelukkig zal het weer zonnig zijn zodat er tussen deze bijzonder mooie concerten door ook tijd is om te genieten van de prachtige omgeving.

Voor informatie en kaartjes:  www.concertart.nl

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Indrukwekkend slot Pianofestival Twente

Indrukwekkend slot Pianofestival Twente

Het Pianofestival Twente werd in het laatste weekend afgesloten met prachtige concerten in het Rijks...

Lees verder >
Intense en zeer geslaagde start Pianofestival Twente

Intense en zeer geslaagde start Pianofestival Twente

De kop van het Pianofestival Twente is er af en hoe. In een volle Themazaal van het Museum Ton Schul...

Lees verder >
Pianofestival Twente: inspirerende muzikale reis

Pianofestival Twente: inspirerende muzikale reis

Op zaterdag 7 september vindt om 10:30uur in het Museum Ton Schulten het openingsconcert plaats van ...

Lees verder >