Het planten van bloemen, struiken of bomen in een gazon kan je tuin verfraaien en zelfs een stuk functioneler maken. Het is een leuke bezigheid, maar kan zeker met veel haken en ogen komen. Het is belangrijk om dergelijke bloemen zorgvuldig te planten in je grasmat, omdat deze eenmaal gevoeliger zijn voor beschadiging dan natuurlijk, lokaal gras. Hieronder vind je een uitgebreide gids met adviezen uit buurtuinen!
Wat je wél moet doen
Kies geschikte planten. Kies planten die goed gedijen in dezelfde omstandigheden als gras. Denk aan planten die passen bij de hoeveelheid zon, schaduw en vocht in je tuin.
Maak een duidelijke plantzone. Creëer een border of plantvak waar je het gras volledig verwijdert voordat je begint te planten. Dit voorkomt dat het gras concurreert met je planten om water en voedingsstoffen. Zo krijgt elke plantensoort de juiste zorg.
Gebruik boomkransen voor bomen. Als je bomen in een gazon plant, gebruik een boomkrans of mulch rondom de stam. Dit beschermt de wortels, houdt onkruid weg en voorkomt schade door grasmaaiers. Hiermee verleng je dus de levensduur van je grasmat.
Verbeter de bodem, oftewel: ga kwalitatieve graszoden kopen. Voeg compost of mest toe aan de grond rondom je planten. Dit helpt zowel het gras als de nieuwe planten om beter te groeien en voedingsstoffen vast te houden.
Houd rekening met de waterbehoefte. Zorg dat je gras en planten voldoende water krijgen, vooral direct na het planten. Plaats druppelirrigatie om water effectief te verspreiden en uitdroging te voorkomen.
Plan de maaihoogte. Stel je grasmaaier in op een hogere stand als je grasmat planten bevat. Zo voorkom je dat lage planten beschadigd raken tijdens het maaien.
Wat je niet moet doen
Geen gaten zonder voorbereiding graven. Graaf nooit zomaar een gat in een grasmat zonder de onderliggende grond los te maken en te verbeteren. De wortels van je planten kunnen zich anders niet goed ontwikkelen, wat hun groei beperkt.
Geen planten met agressieve wortels kiezen. Vermijd planten met invasieve wortels, zoals bamboe of sommige bodembedekkers. Deze kunnen je gras verdringen en kale plekken veroorzaken.
Niet te dicht op elkaar planten. Zorg voor voldoende ruimte tussen je planten en het gras. Te dicht op elkaar planten kan leiden tot schaduwplekken, waardoor het gras verzwakt en kale plekken ontstaan, dit is vooral belangrijk wanneer je plant in een natuurlijke grasmat.
Vermijd chemische onkruidverdelgers. Gebruik geen onkruidverdelgers rondom je planten. Dit kan schadelijk zijn voor de wortels van je nieuwe aanplant en het ecosysteem van je gazon verstoren.
Geen planten kiezen met verschillende waterbehoeften. Kies planten die dezelfde waterbehoeften hebben als het gras. Planten die te veel of te weinig water nodig hebben, maken het onderhoud complex.
Tips en trucs voor bloemrijk succes
Maak een plantplan. Teken een schets van je gazon en bepaal waar je planten het beste tot hun recht komen. Houd rekening met lichtinval en looproutes.
Speel met hoogtes. Varieer in hoogte tussen planten, struiken en bomen voor een visueel aantrekkelijk effect. Zet hoge planten achteraan en lage planten vooraan.
Meer tips en advies? Bezoek Bodenstaff Graszoden.