Alsof het zo moest zijn. Terwijl de vrolijke klanken van het Koning Willem-Alexander carillon in de toren van de protestantse kerk over Ootmarsum uitwaaierden, kwam afgelopen zondag de zon ineens door het grijze wolkendek heen. Het kerstconcert van beiaardier Jan-Willem Achterkamp op het carillon kreeg daarmee extra cachet. De toehoorders op het Bergplein, de Ganzenmarkt, het Kerkplein of waar ze zich ook maar bevonden, genoten volop.
En dat gaf Marloes Holman en Rob Barenbrug een extra goed gevoel. Voor de penningmeester respectievelijk secretaris van de Stichting Carillon Ootmarsum een stimulans. Een bewijs ook dat ze op de juiste weg zijn. ,,Een concert op het carillon is iets bijzonders. Daarvan kunnen er niet genoeg zijn.” Maar hoe graag zij ook willen, de stichting kan zich maar een minimaal aantal van zes bespelingen per jaar permitteren. En die beperking is het uitvloeisel van de financiële situatie, waarmee het bestuur zich geconfronteerd ziet. ,,We willen graag twintig à dertig bespelingen per jaar. Maar dat zit er nu nog niet in. We hebben ook veel geld nodig voor het onderhoud.“
Daarom begint de stichting deze week met een vriendenactie, die de nodige middelen moet opleveren voor onderhoud en extra concerten. Daarnaast ook nog eens extra financiële speelruimte voor een uitbreiding van het huidige carillon van 25 naar 30 klokken. En die klokken zijn er al. Ze staan al sinds 2013 in de opslag bij klokkengieterij Eijsbouts in het Brabantse Asten.
Warm hart
Marloes Holman wil ze nog liever vandaag dan morgen ophalen. Met deze vijf extra klokken krijgt het Koning Willem-Alexander Carillon een aardige kwaliteitsimpuls. Dat kan pas gebeuren als de daarvoor benodigde financiële middelen er zijn. En dat is ook precies waar het bij de Stichting Carillon Ootmarsum constant om draait: geld. Of beter gezegd: het gebrek daaraan. De stichting heeft geen inkomsten uit subsidies of wat dan ook en is uitsluitend aangewezen op giften en donateurs. ,,Het is nu een kwestie van schrapen met de centen.” Om wat meer financiële draagkracht te krijgen begint de stichting deze week met een soort van donateursactie. Ootmarsummers en andere mensen, die het carillon een warm hart toedragen, kunnen ‘vriend’ worden van het carillon.
Van iedereen
,,Door jaarlijks een zelfgekozen bedrag te betalen, zorgen de ‘vrienden’ ervoor dat er genoeg geld is voor het jaarlijkse onderhoud, kunnen we het carillon ook geregeld door het jaar heen laten bespelen en kunnen we de bestaande melodietjes vernieuwen”, zeggen de stichtingsleden Marloes Holman en secretaris Rob Barenbrug. De twee hopen ook dat er op deze manier een groter draagvlak ontstaat voor het Koning Willem-Alexander Carillon. Want: ,,Het carillon is van heel Ootmarsum. De klokken hangen in de protestantse kerk, omdat deze toren de enige juiste constructie heeft om het carillon te dragen. Daarnaast zijn we heel blij dat de kerkenraad ons die gelegenheid heeft gegeven. Het carillon is echter van iedereen in het stadje en haar omgeving. En iedereen kan en mag daar van genieten”
Een carillon zorgt voor vrolijkheid en allure in de stad
Om dat gevoel te versterken wil de stichting ook heel graag het aantal bespelingen van het carillon flink uitbreiden. Van nu zes keer per jaar tot twintig á dertig. Aan de beiaardier Jan-Willem Achterkamp uit Terwolde zal dat niet liggen. ,,Maar elk concert”, benadrukt Marloes Holman, ,,kost geld en dat moet er wel eerst zijn.” Om de betrokkenheid te vergroten wordt het carillon ook onder de aandacht van de schooljeugd gebracht. Gedacht wordt zelfs aan bezichtigingen van het carillon in de toren. ,,We doen er alles aan om het carillon te laten leven. Ootmarsum mag trots zijn op dit carillon. Het geeft het stadje iets extra’s. De klanken van een carillon zorgen voor vrolijkheid en allure. Helemaal bij een concert zorgt het voor nog meer dynamiek en sfeer.”
Bote Holman
Bote Holman, de vader van Marloes, was de geestelijk vader van het carillon. Hij zorgde ervoor dat er geld en plaats kwam voor de eerste 25 klokken in de toren van de protestantse kerk. ,,Een huzarenstukje”, aldus Rob Barenbrug. Holman maakte eind 2013 nog net mee dat het carillon voor het eerst werd bespeeld. Begin 2014 overleed hij. Maar hij liet de vijf klokken bij Eysbouts nog wel na als een soort erfenis. Holman had ze gekocht bij een museum in Gorkum.
Marloes Holman en Rob Barenbrug willen niets liever dan de klokken in de loop van het komend jaar te plaatsen. Maar voor de montage is geld nodig. ,,We hopen van harte dat de vriendenactie ons de nodige soulaas biedt”, klinkt het uit de grond van hun hart. Plaats is er genoeg in de toren. Sterker nog, er is zelfs ruimte voor 44 klokken. Maar dat is niet het uitgangspunt. Marloes Holman: ,,Voor de grootte van een stadje als Ootmarsum is 30 klokken meer dan genoeg.”
Uniek
Het Koning Willem-Alexander Carillon is tot nog toe het laatste dat in Nederland in gebruik is genomen. ,,Zo vaak gebeurt dat niet”, weet Marloes Holman. In Nederland zijn 200 carillons. In Twente onder andere in Oldenzaal, in Hengelo, bij de Universiteit Twente en in Almelo. De meeste carillons zijn opgebouwd uit 44 klokken van verschillende grootte en klankkleur. ,,Maar 30 klokken is ook heel mooi. Ootmarsum heeft een uniek carillon.”
Deze week wordt huis aan huis in Ootmarsum en de omliggende buurtschappen een folder bezorgd met daarin tekst en uitleg over de vriendenactie van de Stichting Carillon Ootmarsum. Binnenkort beschikt de stichting over een eigen website met informatie over het carillon: www.carillonootmarsum.nl