De afgelopen week is het ‘grote’ werk in Engels’ tuin van start gegaan. Landschapsadvies en onderhoudsbedrijf Welhuis is druk in de weer om de revitalisering van het stadspark in goede banen te leiden met behulp van de enthousiaste groep noabers en vrienden van de stichting Engels’ tuin. Zij steken maandelijks tijdens twee werkochtenden de handen uit de mouwen, maar nu Welhuis aan de slag is gegaan met het onderhoud en de renovatie houden ze graag een oogje in het zeil en verrichten de nodige hand – en spandiensten. Deze vrijwilligers vormen het uitgangspunt voor het opknappen van Engels’ tuin. Het is maar de vraag of de provincie, de gemeente, het Rabo coöperatiefonds en een paar jaar geleden de ANWB hun bijdrages hadden geleverd aan Engels’ tuin. Dankzij de inzet van deze vrijwilligers is er zichtbaar ‘ander’ leven in het stadspark gekomen. En dus is er vanuit de lokale overheid en instanties aandacht gekomen voor de noabers en de vrienden, die de stichting Engels’ tuin hebben opgericht.
Een aantal jaren geleden ‘vonden’ Jan Steinmeijer, Harrie Oude Elberink en Hans van Zuilekom elkaar. De aftakeling van Engels’ tuin bleek een gezamenlijke ergernis en ze besloten een plan uit te werken. Het drietal ging in overleg met de gemeente en met de buren van het stadspark. “De gemeente keek eerst aarzelend tegen onze plannen aan om op vrijwillige basis het onderhoud van Engels’ tuin op ons te nemen. De buren waren over het algemeen erg positief en velen ondersteunden ons door zich als vrijwilliger aan te melden. Het enthousiasme zorgde er voor dat de groep steeds groter werd en niet alleen maar uit buren bestond, maar ook elders uit Ootmarsum sloten plaatsgenoten zich spontaan aan,” vertellen Harrie Oude Elberink en Jan Steinmeijer. “ Het is een groep, die elkaar stimuleert en dat werkt heel aanstekelijk. Iedereen geniet van dit sociale gebeuren en misschien is deze vorm van vrijwilligerswerk een mooi voorbeeld voor de maatschappij en zou je eigenlijk iedereen, tussen aanhalingstekens, moeten verplichten om minimaal één dag per maand iets op vrijwillige basis te doen, want dan ervaart men het zelf wat voor impact het kan hebben en hoe gezellig het kan zijn.”
Het werk van de vrijwilligers loont zich en dat is al goed zichtbaar geworden in de afgelopen periode. Het grote onderhoud vindt deze maanden plaats en op 1 april moet één en ander gerealiseerd zijn. “En dan is er heel veel gebeurd en veranderd,” laten Harrie Oude Elberink en Jan Steinmeijer weten,” Ons doel is een Engels’ tuin in optima forma. Daarom hebben we er goed over nagedacht wat we precies willen. Dat doen we steeds in overleg met de noabers en de vrienden en in de persoon van Jos Heerink hebben we een prima projectleider gevonden, die ons adviseert en stimuleert op het gebied van de flora en de fauna.”
In het stadspark zijn inmiddels al de nodige sleuven gegraven voor de verlichtingskabels, want verschillende bomen, maar ook andere bezienswaardigheden worden aangelicht. Jan Meijer is degene die hier de supervisie over heeft, zodat Engels’ tuin ook ’s avonds een bezoek meer dan waard is. Verder komen er aan de kant van het Hazelrot twee jeu de boules banen met banken en iedereen mag hier gebruik van maken. Daarnaast komt er aan de kant van het Hazelrot weer een wandelpad. Picknicktafels geven de mogelijkheid om lekker uit te rusten en wat te nuttigen. Tevens komt er een kleine fontein in de vijver, die ook wordt aangelicht. De beschoeiing rond de vijver is vernieuwd en het loopvlak over het karakteristieke bruggetje is veranderd. Er zijn inmiddels een aantal bomen gekapt, die of dood of op waren. “Ook moesten er wat bomen en planten uit om lucht en licht te geven voor de toekomst. Er worden nieuwe bomen aangeplant, waaronder een bijenboom, een magnolia en de walnotenbomen komen terug. Parallel aan de Wortelboerstraat wordt een brede border aangelegd en ook de ingang bij de trap wordt verfraaid met een tweetal pilaren, die we ook met de gehele groep hebben uitgezocht. De Bentheimerstenenmuur aan de Nieuwe Almelosestraat wordt in de oude staat teruggebracht. Aan ’t Hazelrot verrijzen ook twee pilaren en de ingang voor minder validen en andere bezoekers aan het Hazelrot krijgt een prachtig smeedijzeren hek en de leilindes langs dit straatje completeren het beeld van een echt stadspark,” aldus de enthousiaste Harrie Oude Elberink en Jan Steinmeijer.
Er komen meer wandelpaden, zodat er nog meer mogelijkheden zijn om rond te lopen en ook de beide weilandjes aan de voorkant aan de Almelosestraat worden ingepast in het wandelnetwerk. Zo komt er langs de Almelosestraat een wandelpad en in de weilandjes een natuurpad om de bloei van de orchideeën en andere plantensoorten van dichtbij te kunnen beleven. “De meeste paden zijn rolstoelvriendelijk en dus kan iedereen genieten van dit stadspark. En hopelijk komen de 5000 bollen, die we gepoot hebben ook uit, want dat geeft geur en kleur aan Engels’ tuin. We zijn er van overtuigd dat het een fraai stadspark wordt en als alle werkzaamheden afgerond zijn, nodigen we de bevolking uit om samen met ons te genieten van de hernieuwde aanblik van dit stadspark. Dat willen we doen met een openingsfeest, waarover we de mensen in maart verder informeren. Deze vernieuwde Engels’ tuin moet een plek worden waar mensen samenkomen om met elkaar te genieten van een fraai stukje natuur in een oase van rust,” besluiten de beide enthousiastelingen.
Subsidie
Het project heet officieel Revitalisering Engels’ tuin. In het kader van het Nationaal Landschap heeft de stichting van de provincie Overijssel een bijdrage ontvangen van € 55.500,00. Het Rabocoöperatiefonds heeft € 5800,00 toegezegd. Deze bijdrage bestemt de stichting specifiek voor de aanschaf van o.a. nieuwe zitbanken en infoborden.
Foto’s Annet Palthe