Het was dit jaar gelijktijdig: Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag en de start van de Europese kampioenschappen klootschieten. Juist : het was 5 mei. De EK Klootschieten vond dit jaar plaats in Nederland, in Twente met een aftrap, of beter gezegd een ingooi, in Ootmarsum. Wedstrijden werden op de verschillende banen gespeeld en de start van de spelen vond plaats met een Akte de Présence op het plein in het centrum. Deze ging vooraf aan een imposante intocht van de vele teams. Wat me daarbij opviel dat het klootschieten toch wel erg een mannensport leek te zijn. Bont gekleurde T-shirts met clubnamen, bijna ieder speler een vlag in de hand en vooraf gegaan door een spandoek met de verenigingsnaam. Uit vijf landen kwamen ze. Niet alleen mannen. Bij de intocht waren toch relatief veel vrouwen te zien. Je zou nog kunnen denken dat de mannelijke spelers hun beste supporters meegenomen hadden, maar nee, het bleken klootschietsters.
Bij het zien van de deelnemerslijsten werd duidelijk dat de dames bijzonder goed vertegenwoordigd waren. Bijna 40 % van het totaal.
Begrijpelijk is dat vrouwen wat terughoudend zijn in deze sport, want de heren schamperen natuurlijk omdat de dames ‘niet zoveel in de mouw’ zouden hebben. Toch staan ze hun mannetje behoorlijk. Weliswaar vestigde Rob Scholten uit Harbrinkhoek een nieuw Olympisch record door het bestaande record van 1740 meter te overtreffen met een schot van 1770 meter. Maar ook de Twentse dames behaalden goud. Zowel in de categorie meisjes en dames werd hoog gescoord. Renske Arens uit Noord Deurningen scoorde met haar 1211 meter, net als Silke Tulk uit Albergen met haar 1367 meter. De hoogsten in het landenklassement.
Toch mooi dat we in Twente de sport een warm hart toedragen : ’naar de kloten gaan’, heeft in Twente een heel andere betekenis als in de rest van het land. Klootschietsters zijn vrouwen met ballen. Daar moet je gek op zijn. Die hebben een standbeeld verdiend. Laat ik zo’n beeld nu net in Düsseldorf aan de Köningsallee in de bloementuin, tegenkomen.
Een prachtig bronzen beeld van een kogelwerpster. Gracieus en krachtig. Misschien een idee om een klootschietster als bronzen sculptuur toe te voegen aan de galerij aan Twentse tradities en gebruiken, die in het centrum van Ootmarsum staan opgesteld. Misschien is er nog een restantje financiën overgebleven van de EK….
Rob Meijer